problem z dendrobijem

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

problem z dendrobijem

OdgovorNapisal/-a b_k » 08 nov 2005, 18:55

Lep pozdrav!
Že dve leti imam dendrobij, ki nikakor noče zaživeti. Je na Z okenski polici nad radiatorjem. Gnojim redno. Poskušal sem že s sredstvom za zatiranje škodljivcev, presajanjem..pa nič. Mislim, da niso krivi škodljivci, ampak nekaj drugega, a ne vem, kaj. Novi poganjki rastejo čisto počasi, ko dobijo liste, pa ti porumenijo in odpadejo. Nasploh je vsa rastlina bolj bledozelena.Imam še en dendrobij malo večje sorte, ki pa cveti skoraj vsak mesec in ima lepo temnozeleno barvo. Tudi ta je na isti okenski polici.Hvala za nasvet.
Boštjan
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
b_k
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 08 nov 2005, 22:18

Nekatere vrste orhidej, med njimi tudi nekateri dendrobiji, potrebujejo obdobje nižjih temperatur oz. počitek.

zakaj listi odpadajo??? točno je težko reči, vzrokov je lahko veliko. mogoče prekomerno zalivanje?

Rastline istih vrst izvirajo iz različnih predelov iz tega pa izhajajo razlike med posameznimi primerki iste vrste.

L.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a romanah » 09 nov 2005, 10:49

Moj dendrobium je za enkrat še vedno zelo lep in moram ti povedati, da
bi ga na tvojem mestu porezala in na sliki se lepo vidi ,da ima en poganjek tudi zračne korenine in bi ga posadila posamično, ter bi eventuelno rešila vsaj eno rastlino.
Težko je bi pameten ampak poskusi.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 09 nov 2005, 11:34

Zračnih korenin je bore malo .... ( če dobro pomislim, jih moj dendi sploh nima, je pa vseeno zelo lep ). Raje še počakaj .... škropi ga in odmakni od radiatorja. Zdaj ga lahko postaviš na poličko, kjer naj bi bilo direktno sonce ... itak je tega bore malo :wink:
barbara bobek
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romanah » 09 nov 2005, 11:50

Sem pozabila. da ji res nima.

Se opravičujem
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Spot » 13 nov 2005, 23:06

Na hiter pogled bi rekel da je Dendrobium nobile tip/križanec. Zagotovo je nobile tip, če je cvetel (ko je cvetel) na kratkih cvetnih stebelcih direktno na strani stebla/pseudobulbe. Za vzgojo tega Dendrobiuma so potrebne višje temperature pomladi in poleti; podnevi 25 do 35 stopinj, ponoči pa od 16 do 20 stopinj celzija. V tem času potrebuje redno izdatno zalivanje in gnojenje v svetli polsenčni legi. Ko pride jesen je moral ta Dendrobium zrasti nekje dolžine vsaj 25 do 30 (lahko tudi do 60 cm) in v tem času pričnemo zmanjševati zalivanje in gnojenje. Prestavimo ga tudi na polno sonce. V tem času mu ustrezajo dnevne temperature okrog 18 do 25 stopinj celzija medtem ko nočne temperature lahko/(morajo) padejo tudi na 8 - 10 stopinj celzija. Ta Dendrobium mora po tem zimo preživeti praktično brez zalivanja na temperaturi cca. 10 stopinj celzija in na čim svetlejši legi. Zalivamo ga le toliko, da se steblo/pseudobulba ne prične grbančiti. Proti koncu zime, se na kolenih tega stebla pojavijo odebelitve (to je koncem januarja do sredine februarja) in te odebelitve se razvijejo v cvetove. Ti dendrobiumi tudi dišijo. V kolikor niso bili na dovolj svetlem mestu in v kolikor niso bili na hladnem in v kolikor so bili preveč zalivani tokom mirovanja - ne bodo cveteli, ampak bodo pričeli z novo rastjo, ki jih bo samo slabila ker pozimi ni dovolj svetlobe za močno rast. Ti dendrobiumi nikakor ne bodo uspevali nad radiatorjem - tam lahko uspeva le Dendrobium Phalaenopsis tip. Ta dendrobium bi prej uspeval tokom poletja na prostem, pozimi se ga pa lahko rahlo "zanemari" v kakšni hladni garaži pri oknu. Ta Dendrobium ki ga imaš ti trenutno nad radiatorjem bi jaz prestavil na rahlo hladnejše mesto (nekje med 15 do 18 stopinj celzija), da bi ga ohranil pri življenju do pomladi. Hkrati bi ga s celim steblom zakopal v sloj srednje grobega lubja, le tisti del ki je pognal mlado rastlinico, bi pustil z delom ki ima razvito listje na prostem. Velika verjetnost je, da bi prezimitev uspela in bi spomadi ta nova rastlinica odgnala nove poganjke, ki bi pa lahko uspešno zrastli.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov