Pozdravljeni

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Pozdravljeni

OdgovorNapisal/-a NašaMaša » 05 nov 2008, 12:16

Živijo,
Pravkar sem se registrirala in za začetek pošiljam vsem, ki me boste brali, lep pozdrav. Sem tudi frišna lastnica vrta, kar pomeni, da se šele uvajam v to branžo. Mislim pa, da mi bo težka predla, saj imamo pri nas zelo zoprno zemljo, ilovnato in polno kamenčkov. Če je med vami kdo iz tega konca in ima izkušnje iz izboljševanja takšne zemlje, naj mi kaj svetuje.
:oops:
Lep dan, Nataša
NašaMaša
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Rastlinica » 11 nov 2008, 11:28

Moji starši so imeli prav take težave, kot jih imate vi. Zato vam lahko rečem, da bo potrebno ogromno dela vložit v ta vrt. Prvo, kar bi vam jaz svetovala je da zemljo, ki jo imate jo presejete skozi sito, kamenčke dajte na en kup, ki jih boste kasneje odpeljali na kako deponijo. Kasneje bi bilo zelo dobro pripeljat kako prikolico (odvisno od velikosti vrta, lahko bo potrebno več prikolic) dobre zemlje. Če boste nasadili kaka sadna drevesa bi vam svetovala, da skopljete globoko luknjo in vanjo daste en kos cevi (ni potrebno debele,lahko je tanka), ter zelo kakovostno zemljo, nato daste eno vitaminsko tabletko (kupite jo v specializiranih trgovinah) in jo še enkrat pokrijete z to kakovostno zemljo, nato postavite drevo v luknjo in ga zasujete (dobro bi bilo če zmešate ilovico z bolj kakovostno zemljo) in ga zasujete. Cev vam bo služila zato, da boste po njej zalivali drevo, ki bo spodbudilo korenine, da grejo v globino. Upam, da sem vam vsaj delo rešila vaš problem, če pa potrebujete še kak nasvet, se kar obrnite na mene :wink: Lp Marina
Rastlinica
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a herbi » 11 nov 2008, 17:43

Haj
Se strinjam s tabo Rastlinica.
Jas bi še dodala da naj zelo na debelo pognoji saj če je bila zemlja morda leta in leta zanemarjena bi na veliko gnoja res dobro koristilo zemlji. Seveda če ga zmeša z zemljo.

Z drugimi besedami.Priporočam da se pognoji in potem preorje ali prekoplje (preštiha) odvisno od kvadrature.
Če morda niso preveliki kamenčki vmes jih pa odvisno od namena odmakneš ali pa obdržiš in jih pozneje dodaš kot okras.

Zaradi pre namočene zemlje je sejanje zemlje ne mogoča zato je pognojitev in nato kakšno oranje ali prekopavanje sistem ki ga lahko sedaj uporabljaš.
Kamenče pa kasneje odstraniš kar je pa v napoto.

Jaz sem imama podoben problem na našem nasipu in sem videla da je to rešitev kako na dolgi rok pomagaš zemlji da je potem bol rodovitna.

LP Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a Feferon » 12 nov 2008, 18:13

Hm. Moj dedek je imel tudi podobne težave, vsaj tako mi je foter razložil. Pač bila je slaba zemlja in pravi, da je veliko gnojil pa vseeno ni nič kaj dosti zraslo.

Jaz priporočam nekaj drugega. Da se zmenite s kakšnim kmetom, ki ima staro njivo, kjer je dobra zemlja, da vam rpoda nekaj svoje zemlje s katero bi bodisi zamenjali bodisi zmešali s tisto slabo zemljo.

Ker gnoj tudi ni samo, da ga daš in zraste. Gnoj rabi tudi nekaj let, da sploh začne delovati kot se spodobi.
Feferon
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a tinko » 13 nov 2008, 03:14

Vse se da, če je volja (beri dovolj denarja na voljo). Odvisno, za kako veliko kvadraturo vrt gre. Če je 5 X 5 m, ne bo problema, če je večji, pa bo kar velik zalogaj. Na Obali je "zemlja" zbita ilovica, ki jo je potrebno stalno rahljati in dodajati veliko organskega gnojila.
V podjetju, kjer sem prej služboval, sem sam zaprosil za urejanje gredic, ker nisem mogel več gledati, kako životarijo rastline v tej zbiti zemlji.
Postopek pa je bil naslednji: odstranitev obstoječe "zemlje", to je hladne ilovice, do globine 30 cm. Petino te zemlje smo presejali in jo zmešali s petino šote, petino najcenejše zemlje v vrečah, petino konjskega gnoja in petino peska, takega, ki se rad drobi, ne npr. kakega granita. Del peska smo zamenjali z mivko.
Zemlja je rahla, v enem letu postane črnica, plevel se da ruvati brez težav.
Le za sivko in rožmarin se priporoča večjo vsebnost težke ilovnate zemlje.
Lahko uporabimo tudi zastirko in plevela bo še manj.
Toliko iz mojih izkušenj. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov