POMOČ PRI PHALU!!!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

POMOČ PRI PHALU!!!

OdgovorNapisal/-a lana » 24 mar 2006, 10:51

Imam ga že dve leti, vedno je lepo cvetel, pognal nove liste in novo cvetno steblo - ki pa ne zacveti!! Sedaj sem pa opazila "ožgane" korenine. Kaj naj naredim z njim? Ga presadim in te korenine porežem? Kaj naredite, da se listi svetijo? Hvala za odgovore!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
lana
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: škofja loka

OdgovorNapisal/-a alanya » 04 apr 2006, 17:08

Tudi jaz imam en čudn Phal...ko pogledam v lonček ima zelo malo korenin (presadila ga še nisem), sedaj so se mu povesili tudi listi, postali so čisto mlahavi in tisti list, ki je pognal nazadnje je sploh cel bolan. Stebelce se kar noče in noče posušit in kar naprej poganja majhne poganjke, ki pa le redko razvijjejo cvetove, ker se prej posušijo. Kaj naj naredim...naj ga presadim?
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 04 apr 2006, 18:02

Jst ti svetujem da ga presadiš. Pri tem poreži vsa stebla (stara in nova), da si bo malce opomogel.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a alanya » 04 apr 2006, 20:28

Klub temu da mlada poganja? Saj zdaj so še čisto majhna, tista dolga pa bom, ker se sama nočejo posušit.
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a lunca » 06 apr 2006, 10:20

mene pa nekaj zanima-imam phala, dobila sem ga lanskoleto aprila. in potem mi je lepo cvetel, kar naenkrat pa so se začeli sušiti listi. sedaj ima en star list in dela dva nova. :lol: problem pa je v tem, da je na stebelcu začela rasti nova rastlinica. in sedaj ne vem ali naj jo pustim da raste, saj me je strah da bi izčrpala že tako izčrpanega phala. kaj naj?
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a lunca » 06 apr 2006, 10:20

še to-phal ima zelo malo korenin. ali naj ga presadim ali ga ne smem med tem ko raste?
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Kitty » 06 apr 2006, 11:28

Tudi moj to dela. Najprej je cvetel zelo dolgo (2 cvetenje, rastlina, ki sem jo odrešila utopitve pri preskrbni materi), nato pa je na steblu pognal ne samo eno, ampak 2 novi rastlini. Zdaj se pa zelo guba. Korenine ima nove, jih pa ni pretirano veliko. In ne vem več, ali naj odrežem steblo z novimi rastlinicami - ne vem, ali bi pomagalo matični rastlini; ali naj pustim, da novi rastlinici izčrpata matično, ali kaj.

Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

seos

OdgovorNapisal/-a blackwhitw » 08 apr 2006, 10:44

Kitty je napisal/-a:Tudi moj to dela. Najprej je cvetel zelo dolgo (2 cvetenje, rastlina, ki sem jo odrešila utopitve pri preskrbni materi), nato pa je na steblu pognal ne samo eno, ampak 2 novi rastlini. Zdaj se pa zelo guba. Korenine ima nove, jih pa ni pretirano veliko. In ne vem več, ali naj odrežem steblo z novimi rastlinicami - ne vem, ali bi pomagalo matični rastlini; ali naj pustim, da novi rastlinici izčrpata matično, ali kaj.

Kitty

stvar je takale stoji pa takole...:roll:

te mlade rastlince (imenovane keiki) k nm poženejo na steblu je dobr pustit tuk cajta gor d ne poženejo korenin (js bom počaki d jih bo mela saj 2 cm douge) pol jo pa odšipnemo preč ud stebla pa jo posadimo u svoj lonček k pa nj bo prozorn ker falaneopsisi najbol rasejo u takih.

glede izčrpanosti pa mislm d bo najbolš da si priskrbite ampule ud firme fito, goccia a goccia je italjanska firma ampak bote zihr dubil u kakmo vrtnmo centru u celskmu 100%

aja pa še slikco mate zraun :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
blackwhitw
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: iz vse povsot po malo

OdgovorNapisal/-a frenky » 08 apr 2006, 15:27

ampule so ena zelo sumljiva zadeva, ker :

-sproščanja gnojila ni možno nadzirati
-gnojilo je dostopno v zelo omejenem predelu lončka (samo pod ampulo)
-koncentrat prihaja direktno na korenine
-in za konec še nagradno vprašanje, kakšna je razmerje elementov v gnojilu?

mogoče je samo pobarvana voda.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a blackwhitw » 08 apr 2006, 17:17

frenky je napisal/-a:ampule so ena zelo sumljiva zadeva, ker :

-sproščanja gnojila ni možno nadzirati
-gnojilo je dostopno v zelo omejenem predelu lončka (samo pod ampulo)
-koncentrat prihaja direktno na korenine
-in za konec še nagradno vprašanje, kakšna je razmerje elementov v gnojilu?

mogoče je samo pobarvana voda.

hm... res je da gnujila ni možn nadzirat sam js ponavad enkat na tedn mal stisnm pa je pa probam jih današtimat tko d je konc ampule pod rastlino al pa tm ku je več korenin, glede tega d prhaja direkt na korenine pa zaenkat jm še ni škodval ampak mi zlo lepo rasejo po dougmu cajt so mi spet začele popke delat in so zlo lepe tko d sam pobarvana voda tut ni
blackwhitw
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: iz vse povsot po malo

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov