POMOČ NOVINKI-vzgoja

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

POMOČ NOVINKI-vzgoja

OdgovorNapisal/-a dekle » 13 jun 2006, 16:53

Kar nekajkrat sem prebirala ta forum in se odločila za nakup phala, ki je ravnokar prišel v naše domovanje. Sedaj pa imam težavo z postavitvijo. Lepo prosim za nasvet, ali ga lahko postavim v kopalnico, ki ima okno na SZ. Ker je polička na oknu preozka, bi ga želela postaviti na kotno poličko, ki je ob oknu. Bo svetloba zadostovala? Zalivanje: deževnica ali voda iz pipe? Že v naprej hvala za pomoč!
Suzana
dekle
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a lunca » 13 jun 2006, 17:25

orhideja ne mara močnega sonca, jaz jo imam v kuhinji na "šanku" in sem opazila preden mi je zacvetela da mi je na oknu malo bolje delala(na oknu jo je doseglo le pozno popoldansko sonce). posatvi jo na tako mesto da bo imela vsaj malo sonca pozno popoldne ali zjutraj. zalivam jo z vodo iz pipe, ki jo imam par dni v plastenki.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a dekle » 13 jun 2006, 18:31

Hvala za tako hiter odgovor. Smo ravnokar "preštudirali" rastne razmere v kuhinji in ugotovili, da bo potrebno narediti kakšno poličko na steni, saj je kuhinja skoraj cel dan obsijana z soncem, kar pa moji novinki verjetno ne bi preveč ustrezalo. No, upam, da bo ji mesto ustrezalo in, da se bom tudi jaz lahko "pobahala" s kakšno slikico.
Suzana
dekle
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 13 jun 2006, 19:49

sonce ji ustreza toda ne sme nanjo direktno sijati, ker bo imela drugače ožgane liste. mora imeti veliko svetlobe toda ne direktnega sonca :)
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Linkinca » 28 jun 2006, 20:21

Ja po mojih izkušnjah pa prenesejo vse!!! :lol:
Jst jih imam na dopoldanskem soncu, nekaj pa tudi na popoldanskem-oziroma cel dan direktno! In mi delajo povsod kot nore!!! Tista ki je najdlje na direktnem soncu je celo najlepša :oops:
Linkinca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Trbovlje

OdgovorNapisal/-a lunca » 28 jun 2006, 21:28

moj phal je bil februarja na popoldanskem soncu, in že čez par dni so bile vidne poškodbe na listih-kot nekakšni mehurji.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a dekle » 29 jun 2006, 19:22

Hola. Moram povedati, da imam moj phal sedaj že 14 dni na okenski polici v kuhinji. Večkrat na dan ga popršim z deževnico po listih, odprl je že skoraj vse popke in ni videti, da bi mu sonček kaj škodil, na listih nisem opazila nobenih sprememb. Upam, da bo tako tudi naprej. Bom poročala. :D
Suzana
dekle
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a dekle » 22 avg 2006, 19:01

Mojemu phalu se je pridružil še eden in oba sta krasno cvetela, do cca 14 dni nazaj.
Zanima me, kakšna je razlika med novim cvetnim steblom in korenino (novo)? Eden od phalov namreč nekaj poganja med spodnjima dvema listoma, pa ne vem ali so to korenine ali steblo. Hvala za odgovor že v naprej. :)
Suzana
dekle
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok3 » 22 avg 2006, 19:42

KO JE NAŠA PHALENOPSIS NEKAJ POGANJALA MED LISTI JE BIL TO CVET upam de je tudi pri tvoji na začetku pa je res zgledalo kot začetek korenine :?
pomagam po svojih najboljših močeh!!!
sasok3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: kidričevo

OdgovorNapisal/-a mojcica » 29 avg 2006, 22:18

Faleonopsisi so res zelo prilagodljivi in parv zato so tako popularni. Lepi in trdoživi, pa naj bo slišati še tako "ne na mestu", zato so pravim orhidofilom nezanimivi. Glede kvalitete vode so nezahtevni, če mislite, da se motim, faleonopsisu je skoraj nemogoče povzročiti poškodbe zaradi neprimerne kvalitete vode (npr. posušene konice listov zaradi preveč mineralnih soli v vodi, npr. rod Sobralias), voda iz pipe (razen v redkih ekstremnih primerih), deževnica, postana voda, vse jim ustreza. Količina svetlobe, ustreza jim vsak svetel prostor, tudi direktna svetloba, če ta ni v neposredni bližini okna, poleti, v najtoplejših urah dneva. Zračna vlaga, celo le 30-40% zračna vlaga (suša) v centralno ogrevanih stanovanjih pozim jih ne more uničiti, če le imajo kolikor toliko dobro razvit koreninski sistem. So pa požrešni, zato jih je priporočljivo redno dognojevati z zelo zmanjšano koncentracijo uravnoteženega gnojila. Da ne bi prišlo do kopičenja mineralnih soli v substratu, zato do poškodb korenin, jih občasno odnesete pod mlačen tuš in temeljito odplaknete vse ostanke gnojila z območja korenin. Istočasno z listja umijete prah,...
Za začetnika so paleonopsisi čudoviti, ustvarjajo prave odvisnike, ki potem iščejo več,
Mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a mojcica » 29 avg 2006, 22:40

V zanosu misli sem pozabila na vprašanje korenina-cvetno steblo.
Cvetno steblo vedno požene nad prejšnjim. Korenina (pri faleonopsisu) ne zraste nad brstom zadnjega cvetnega stebla.
Pa še, mlada koreninica ima svetlo zelno, mogoče malo prozorno konico, cvetno steblo nikoli. To je nekako zaokroženo in če pogledaš zelo pozorno so na njem pikice, minimalni izrastki, ki se bodo razvili v veje socvetja ali cvetne popke.
Lahko noč,
Mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a dekle » 23 sep 2006, 12:56

Ja, takole zgleda zdaj vsa stvar: moj phal res žene novo cvetno steblo, je že cca 7 cm dolgo in sem res zelo, zelo vesela! :lol:
Suzana
dekle
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a alanya » 29 sep 2006, 13:30

Prav imaš mojcica...jaz sem na začetku imela same phale, ki so mi lepo uspevali. Zdelo se mi je kot da zadevo obvladam in sem si nabavila še nekatere druge sorte orhidej in moram priznat, da mi niso dobro uspevale oz. par sem jih morala vreči proč, ker so se čisto posušile, pa sem z njimi ravnala enako kot z phali :(
Pa še nekaj...se mi zdi, da boljše dat včasih malo več denarja za orhidejo kot pa kupovat poceni orhideje v raznih obijih in baumaxih, ker imajo vse zelo malo koreninic.
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • vzgoja orhidej
    Napisal/-a pasjisin » 25 jan 2008, 18:06
    1 Odgovori