Po kolikem času odcvetel phal spet zacveti?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Po kolikem času odcvetel phal spet zacveti?

OdgovorNapisal/-a kati » 13 jun 2007, 19:42

Po tem ko sem svojemu phalu porezala gnile korenine, cvetno steblo in ga presadila v sveži substrat zmešan z starim se ni spremenil (od takrat je približno tedn ali dan dva več), zanima me po kolikem času ugotoviš ali je preživel ali bo umrl. Kdaj začne poganjati steblo ali vsaj naredi kako spremembo da pokaže da bo :?:
Sedaj ima lepe mesnate zelene liste in korenine so zdrave (gnile so bile samo 4, te sem odstranila), zalivala sem ga včeraj ko sem ugotovila da v lončku ni več rose, tako kot ste mi svetovali (20min sem ga namočila), gnojila ga nisem-z tem bom kar počakala nekaj časa.
Če ima kdo podobno izkušnjo naj mi sporoči da ne bom vsak dan gledala ali je kaj novega. :roll:

Pa še to?
Včeraj sem zašla v cvetličarno in mi ni dalo miru da si nebi kupila še enega, sedaj ima popke in ne morem razbrati kakšne barve je!
mogoče kdo ve (phalaenopsis Mix)? :P
kati
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 14 jun 2007, 07:08

Najprej:
Zakaj si zmešala stari in novi substrat? :shock:
Spremembe bodo vidne kaj kmalu, običajno pa traja kakšen mesec dni, da si čisto opomore od šoka in nadaljuje z rastjo.

Steblo ti lahko požene že čez en teden, lahko pa šele naslednje leto - odvisno od vrste in pogojev rasti.

"Phalaenopsis Mix" ali pa "Orhideja Mix" ... to so pač trgovinske fore, ki pomenijo eno šifro pod katero prodajajo različne križance. Samo na podlagi tega ti ne bo nihče znal povedati, kakšne barve bo tvoj phal. Lahko pa malo počakaš in boš ugotovila sama (sej te popolnoma razumem, kako je, ko ne veš in čakaš; jaz trenutno čakam 2 phala, da se mi odprejo cvetovi, ker ne vem kakšna sta, ker sem ju kupila znižana)! :wink:

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a natka » 14 jun 2007, 08:08

Jaz sem tudi že večkrat kupila znižane in je to zdaj pol leta okol in mi še niso pognali stebla. Je pa Phal pognal ful novih korenin. Počasi upam da mi bo pognal steblo.

Se že res veselim, da ugotovim kakšne barve bo. :?:

Glede substrata, bi lahko dala kr v novi substrat. :roll:
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 14 jun 2007, 08:42

Zmeraj se presaja v nov substrat in le tega ne mesamo s starim..! Ta star je ze preparel,zato ga menjamo...ker ne zadrzuje vec vode in ker so zaradi zalivanja izprani minerali.
Jaz sem svojega Phala tudi presadila,in spremembe je pokazal cez nekje mesec dni,ali celo nekaj vec.Pognal je nov list,za njim se enega,pa tudi dve novi korenini sem opazila.Ni pa zaenkrat videti se sprememb da bi poganjalo novo steblo,ali da bi zacelo poganjati iz katerega od dveh starih stebel,ki sem ju pustila...imata gor namrec se očesca.
Moj nasvet...to je strokovnjak svetoval tudi meni...ta presajen Phal postavi nekam,kjer ni sonca,kajti na soncu voda hitro izpareva,kar po presajanju se bolj izcrpa rastlino.najbolje bo da ga postavis na kaksno polico kar tko na omaro...meni je zacel tam tudi poganjati nove liste.Nakar sem ga dala na okensko polico,ko sme videla da so novi listi ze dovolj veliki in cvrsti,da jim sonce ne skodi in jih vec ne utruja.Pri rastlini ki je bila ravnokar presajena lahko pride do preogrelosti listov in jo popolnoma izcrpa.No,saj tudi odrasle rastline so temu podvrzene ce jih imas na direktnem soncu,vendar pa je odrasla rastlina ze dobro ukoreninjena...mlada pa ne,zato je se v šoku in potrebuje nekaj casa da si opomore,zato jo damo nekam,kjer ni direktnega sonca,da je le to se bolj ne izcrpa.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 15 jun 2007, 22:08

Meni je en pfal pognal cvetnos teblo po dobrem letu, kar nekaj pa jih je, ki so pognli cvetno steblo po zelo kratkem času kakšen mesec ali dva.
Kot je že nekdo omenil je to odvisno od same vrste in pogojev rasti.
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov