PHALENOPSIS

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

ČUDOVITE ORHIDEJCE

OdgovorNapisal/-a dualcorebianca » 01 apr 2007, 22:30

No tud mene je že zajela mrzlica zbiranja orhidej in moja zbirka je hitro dosegla številko 15, seveda pa sem najbolj zaljubljen v phalaenopsise, ker ti res znajo vrnit in poplačat ves tvoj trud, če jih le dobro neguješ ....no priložim še kšno slikco da boste vidl kako mi uspeva, najstarejša orhidejca ma pa dve leti :lol: - slike so v privatni galeriji :mrgreen:
dualcorebianca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mfekunja » 09 apr 2007, 15:26

Lenči je napisal/-a:Meni je bilo povedano, da phale ne marajo prepiha! Čist možno, da si jo prehladila!
Baje če jim kaj ne ustreza najprej odvržejo cvetove, popke...
in kaj naj zdaj naredim? pustim steblo, ker je še pri življenju ali ga odrežem?
zdaj sem ga postavila nekje 1 m od balkonskih vrat. mislite, da bo dovolj vstran od prepiha? vrata odprem ponavadi zvečer preden grem spat, da spustim v soboto sveži zrak. mislite, da jih res to ne odgovarja? kam pa jo naj prestavim - tudi na oknu nad radiatorjem ji ne odgovarja. joj so zahtevne te rož'ce.

lp
mfekunja
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a lunca » 09 apr 2007, 17:09

jaz mam vse phale nad radiatorjem in mi vsi lepo delajo. enkrat na teden čez njih zlijem vodo in to je to-nobenega gnojila. in mi lepo cvetijo
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 apr 2007, 13:02

mene pa zanima,ce kdo ve,kako dolgo priblizno cveti Dendrobium nobile?Dobila sem ga v dar ze celega razcvetenega,pa me zanima kako dolgo bo se taksen ;)lp
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 10 apr 2007, 13:05

Očitno smo bili vsi prejšnji teden v Hoferju. Tudi jaz imam isti dendrobium nobile.

Meni je lani roza nobile cvetel kar nekaj časa, vendar sem ga imela na dokaj hladnem mestu.

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 apr 2007, 13:09

nekaj casa..kasen emsec ali vec...kajti Phali mi cvetijo po 6 mesecev skupaj..mislim tko-najprej je eno steblo,pol pride drugo in iz stebla steblo..vglavnem nonstop je v cvetu kar 6 mesecev skupaj...lepo,a ne?
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 10 apr 2007, 13:13

ne, ne ...

Dendrobium nobile ti bo sicer pognal nova stebla, vendar bodo le ta dozorela in cvetela šele pozimi. Skrb za rastlino pa je podobna kot pri cymbidiumih.
Meni je cvetel približno en mesec.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 apr 2007, 13:17

le en emsec cveti tale dendrobium..hmm?Najbolje je iemti Phale..tile mi uspevajo 300 na uro;)Zaenkrta se nisem imela nobenih tezav z njimi...hvala bogu..ful me razveseljuje to cvetenje 6 mesecev....nonstop gledam te cvetke in iscem kje bo zopet kaj pognal na steblu...ful je razvejan in upam da mi bo se dlje tako dobro uspeval...
Lp
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lunca » 10 apr 2007, 14:15

kaj pa delaš s temi phali da ti tako cvetijo? :shock:
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a gorga » 10 apr 2007, 14:55

Oj,

jaz imam tudi tako razvejan Phal, pa me zanima, če si tvojemu stare vejice (katere nimajo več cvetov so pa še vedno zelene) slučajno porezala?

Lp, Urška
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 10 apr 2007, 21:37

jaz svojemu Phalu porezem odcvetele vejice le do tja,kjer je zacetek novega nodija...kjer ni bil cvet gor,ampak se vidi tisti zalistek in da je enkaj notr ;)Drugace pa..zalivam ga enkrat na teden..vsako nedeljo..tudi poleti tako zalivam v vrocini..imam ga na zahodnem oknu,kjer jim baje najbolj pase..slisla in brala sem vsaj o tem tako.Gnojim ga z gnojilom Substral enkrat tedensko,takrat ko ga pac zalijem..nedelja ;)To je tudi vse kar ti lahko povem.Nimam nobenih drugih "skrivnosti" :) Vskaa vejica mi je do sedaj pognala novo stebelce in cvetove...itd.
Ce te s ekaj zanima,pa kar vprasaj...tvoj na slikci je lepo razvejan,ja.
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

MAJHNI POGANJKI

OdgovorNapisal/-a ron » 28 jun 2007, 09:09

NA PHALAENORSIS-U SO SE POJAVLI NA KORENINSKEM DELU MAJHNI LISTEKI - NOVI POGANJKI.
ALI TE POGANJKE PUSTITI DA SE RAZVIJEJO. ALI JE MOŽNO IZ TEH POGANJKOV DOBITI MLADE ORHIDEJE? KAJ NAREDITI
cebelica
ron
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 28 jun 2007, 10:35

Pusti, da zraste!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a blacklove » 28 jun 2007, 17:13

Potrebujem pomoč!

Imam zelo lep phal, za katerega na začetku sploh nisem vedla, ker si ga je babica dala v sobo in ga kar precej zalivala in seveda skoraj "ubila"(sicer se to dogaja tudi drugim rožam in po zalivanju samo hodimo s kanto in odlivamo vodo). končno sem ga oživila in mi je začel poganjat čist nove korenine, steblo se je nehalo sušiti ko sem en delček odrezala in je bil kot nov. sedaj pa sledi problem: včeraj me ni blo cel dan doma in je grozno padala toča phal pa je bil zunaj in mu je čist razcefralo liste, še steblo je mal razcefrano, pa me zanima kaj naj zdaj naredim z njim? Naj ga "obrežem"?To pomeni da bi mu morala odrezat vse liste in me skrbi da ga bo to pokončalo.

Pomagajte!
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a tamika » 29 jun 2007, 07:56

Zakaj pa ga imaš zunaj? Phali namreč nimajo preveč radi temperaturnih nihanj.
Jaz bi ga na tvojem mestu kar pustila, da si rastlina sama opomore - če si sploh bo. Kajti phal brez listov ne bo rastel!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a blacklove » 04 avg 2007, 20:20

Hvala za nasvet.

Sem ga presadila, odrezala posušene liste, zgnite korenine, steblo(da ne bi porabljalo preveč energije) in mi je že pognal 5 cm listek ter poganja drugega, pognal je najmanj 5 novih zračnih korenin(ko sem ga očistila slabih korenin so mu ostale samo 3 slabe korenine tako da sem ga vbistvu samo nastavila na substrat, ker nisem imela kaj za posadit) pred enim tednom je začel poganjat steblo, tako da si je opomogel, kar tudi sama nisem mogla verjet glede na to da mu je ostala samo polovička enega velikega lista in 1/4 manjšega lista.

Če se zgodi čudež in zacveti boste vedeli(upam da bo cvetel glede na to da že več kot eno leto miruje in se ni nič dogajalo vse do toče :) )

LP, Blacklove
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a blacklove » 04 avg 2007, 20:25

ups :oops:

...pa še v hišo sem ga preselila. :roll:
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a blacklove » 16 avg 2007, 20:23

Vem da so slike slabe (mobitel :arrow: fotoaparat v okvari :cry: )
ampak se še vedno vidi kako lepo napreduje po toči :lol:

http://www.moj-album.com/uredi/blacklov ... os=8961141
http://www.moj-album.com/uredi/blacklov ... os=8961135
http://www.moj-album.com/uredi/blacklov ... os=8961130
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 06 sep 2007, 15:19

Imam en phalaenopsis, ki ze dve leti ni cvetel. Prej ga je imela moja mami. Lani pozimi sem ga jaz vzela, ker je bila pri meni vecja temperaturna razlika in se mislila, da bo mogoce zacvetel. Spomladi sem ga presadila in od takrat je pognal en nov list, enga pa trenutno poganja. Ima veliko zdravih korenin in najlepse liste od vseh phalaenopsisu kar jih imam. Torej, ko je nazadnje cvetel (2 leti nazaj) je mami odrezala stebla se preden so se posusila in to tako, da jih je se 10 cm ostalo. Cudno pa je to, da sta ta dva ostanka stebla se vedno zelena. Ali je mogoce, da orhideja misli, da cveti v resnici pa ne?

Spodaj pa se slikca:
Slika
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

OdgovorNapisal/-a lunca » 06 sep 2007, 15:37

ne. Lahko bo pognala cvet iz teh delov stebel ali pa bo pognal nova stebla. Ponavadi traja 1 leto da spet zacveti. Lahko pa tudi malo dlje.
lunca
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov