PHALENOPSIS

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a starfish » 23 feb 2006, 16:33

V bistvu se šele odločam, kaj je najboljše zame in za posamezno orhidejo :) Trenutno sem za čisto rezanje al pa sploh nič.
Če zraste nov poganjek iz odrezanega stebelca, so cvetovi hitreje, kot iz čisto novega, vendar me pa to stebelce iz estetskega vidika malo moti.
Če je odcvetela orhideja šele mladiček, potem steblo čisto odrežem, da se bo do naslednjega leta okrepila, za ostale večje sem se pa odločila, da bom stebelca kr pustila, pa da vidimo, če bo kaj ratalo :)

LP
starfish
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Sašenk » 23 feb 2006, 19:27

Joj, mene sta tudi rdeči povsem očarali ...

V Merkurju praviš, da si ju dobila... Moram iti jutri spet malo pošnofati v našega, morda pa bo še kaj tako lepega.
Sašenk
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 24 feb 2006, 21:25

Joj, meni je pa ravno danes ena orhideja dehidrirala. Bila je nad okensko polico, ravno nastavlja popke, 4 jih ima zdaj. Ko sem prišla pozno domov, ugotovim, da je prvi čisto posušen, drugi skoraj, ostale dva sta uredu. :cry: :cry: :cry:
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a felidae » 25 feb 2006, 14:35

Jaz sem svojega Phala kupila pozno poleti in priblizno novembra je odcvetel in od takrat naprej se je steblo posusilo cisto malo.. priblizno 5 cm. Nisem nic odrezala se. Kaj naj naredim da bo spet cvetel? Lahko kar celo steblo odrezem ceprav ni posuseno ali ne?

LP, Mateja
felidae
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mary » 27 feb 2006, 12:26

Moj primer: ko je phal odcvetel, se je steblo od zgoraj navzdol začelo sušiti. Malo niže na istem steblu sem opazila nov poganjek iz kolenca. Potem sem odrezala stebla samo toliko, kolikor je bilo posušenega. V približno 2 mesecih je nov poganjek zrastel in sedaj na njem kraljuje že 5 prekrasnih cvetov. Ravno včeraj sem jo zalila in HURA !!! , iz listov mi je pognalo novo cvetno steblo :lol: !

Mary
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a JELKA » 08 mar 2006, 11:03

Zdravo
Tudi jaz sem včeraj dobila svojo prvo orhidejo, ki zelo lepo cveti, vendar me zanima ali bi jo morala presaditi,ker spodaj iz lončka rastejo zračne korenine in ko sem jo zalila je voda kar padla iz lončka, ali so te korenine, ki gledajo iz lončka lahko v vodi?
Lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 08 mar 2006, 21:06

Jelka, korenine nikakor ne smejo biti v vodi, vso odvečno vodo morate odliti. Presadila jo pa jaz nebi. Pa pazite na rosenje.

Lp.
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JELKA » 09 mar 2006, 12:18

Hvala lepa, rosim pa jo enkrat na dan.
Lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a mihahorvat1 » 10 mar 2006, 15:51

Moram reči, da je to ena najlepših klepetalnic. Vsi ste se zelo potrudili. Ima še kdo kakšno orhidejo ali podobnega, ki bi jo bil pripravljen deliti z nami?
mihahorvat1
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a lučka » 11 mar 2006, 17:43

oj! js mam 4 sam morm najprej jih pofotkat pa sm gor spravit :lol: drugač pa me tri zelo osrečujejo... le ena mi dela sive lase, in me žalosti... mal več o tem na ene drugem naslovu oz. mal nižje... :( :cry: drugač pa sm zmeraj večja oboževalka... na začetku mi je bla to kr ena rastlina ki verjteno men sploh nebi rastla... ampak... zmeraj se na začetku kak popek posuši :? :?: ampak ostali pa potem lepo zacvetijo..in cvetijo :D .... in me osrečujejo :lol: :D ah....
lučka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a brankec » 11 mar 2006, 22:57

No pa se še jaz lahko pohvalim s svojo novo pridobitvijo, sem kupil novi phalaenopsis pa niti ne vem kako ji je ime, morda kdo ve.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Vsaka rožica je lepa.
brankec
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rok.k » 11 mar 2006, 23:03

Vau kako je lepa, kje si jo pa kupila
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a brankec » 11 mar 2006, 23:10

Kupil sem jo v Obij, imeli so jo na tleh ko sem šel mimo nje jo pogledam in videl kakšna je ter jo vzel in brž z njo domov.
Vsaka rožica je lepa.
brankec
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lučka » 12 mar 2006, 09:29

vav res je lepa... ja tudi jaz nebi nič preveč razmišljala :lol: če bi zagledala tako lepotico :D drugače pa sem zelo srečna ker se tista moja orhideja ki mi dela težave nekako premika saj se popek odpira :D verjetno ne rabim pisat da sm neizmerno srečna.....
lučka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a alanya » 12 mar 2006, 12:57

starfish...srečnica, kolko imaš orhidej:) Pa sem jaz mislila, da jih imam dosti. Res so full lepe, posebaj všeč mi je rdeča, pa tista bela, ko ima toliko vejic in cvetov. Nekaj me zanima glede te zadnje...kaj to si že kupla tako bogato al ti je z leti postala takšna...pa kak jo je treba obrezovat, da zraste tolko vejic?
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a alanya » 12 mar 2006, 15:59

Na tej strani si pa lahko ogledate še mojo zbirko:
http://sandraklasinc.moj-album.com/
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 12 mar 2006, 19:21

Ej miltonio imaš ful lepo pa me zanima ali je nova ali jo imaš že dlje časa (torej kakšno leto dve in si jo sama pripravila do ponovnega cvetenja)?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a alanya » 12 mar 2006, 20:37

Ne, kupla sem jo kakšna dva tedna nazaj v Bauhausu v MB. Res ima full dosti popkov in upam, da mi bo kasneje tudi uspevalo, da bo tak lepa in bogata. Baje so Miltonie nekoliko bolj občutljive. Kakšne pa imaš ti izkušnje z njo?
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 12 mar 2006, 21:16

Hja...

Trenutno imam dve: eno sem kupila odcvetelo v kaliji in mi zaenkrat lepo dela (veliko svetlobe, vlaga), ko sem jo kupila sem jo tudi presadila. Drugo pa sem kupila prejšnji teden v Merkurju in je prav posebne svetlo roza barve in se nadejam na najboljše. Poleti jo bom verjetno dala ven v senco.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a alanya » 23 mar 2006, 00:26

tamika...nekaj me zanima glede miltonie, ker vem, da jih imaš ti tudi. Kaj tebi tudi hitro odcvetijo, ker meni se zdi, da je takoj, sicer ima še veliko popkov, pa vseeno. Kako dolgo ti približno cveti? Misliš, da je nujno, da je na oknu? Upam, da mi boš znala kaj pomagat:).
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov