PHALENOPSIS

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a stara » 04 jun 2008, 09:41

A se je komu že zgodilo to?ko sem kupila cvetoč phal je imel res velike cvetove.ko je naslednjič cvetel so bili pol manjši,jezna sem bila ker sem ga kupila ravno zato ker je imel res velik cvet.pri naslednjem pa ko je cvetel je bil cvet temnno rdeče vijoličen,v eni barvi,ko mi zdaj naslednjič cveti je vijoličen notri pa ima rumenkaste progice.kako je to možno??
stara
Guru
Guru

Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 04 jun 2008, 11:40

tudi meni se je zgodilo, da sem kupila phal temno zeleno rumene barve s čisto malo lila barve v sredini.

Na prvem novem steblu, ki je pognalo pri meni doma pa so bili cvetovi še malo rumeni, sedaj pa so celi lila.

Sicer imam rada ta phal, ker res celo leto cveti in poganja nova stebla že tretje leto, me pa moti sprememba barve.

Sem že pomislila, da je potemnel, ker ni na direktni svetlobi.
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a stara » 04 jun 2008, 20:07

ja men to tud moti ker sem ga vzela zarad posebne barve ki mi je bila res všeč in ne more se tako močno spremeniti,ker takšen kot je bi naj cvetel nekak še zastopiš velikost cvetov...a barva
stara
Guru
Guru

Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a Bravica » 04 jun 2008, 21:09

Moj prvi je bil pri drugem cvetenju neverjetno lep. Zelo velike in močno obarvane liste je imel. Pri naslednjem cvetenju pa je bil čisto zbledel. Sedaj mi poganja na starem steblu stranske vejice s cvetovi. Imam ga že veliko let.
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a mat xxl » 04 jun 2008, 22:16

To z bledimi cvetovi je po moje rahlo pomankanje gnojenja, mineralov ...... Sam sem, ko mi je zacvetela Vanda - veliki modri cvetovi, ki so bili zelo neizrazito modre barve, le to malo pognojil , krepko pod predpisano dozo in zanimivo v enem tednu se je rastlina obarvala flurescentno vijola modro ! :D
mat xxl
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 10 jun 2008, 18:35

Evo še phal, ki sem ga kupila znižanega v Hoferju pred parimi meseci!

Slika

Slika

... pa phal, ki sem ga kupila znižanega v Baumaksu lani enkrat ...

Slika

in Epidendrum. Ne beli in ne oranžni. Neka čudna varianta!

Slika
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a lidija00 » 05 avg 2008, 14:31

Pozdravljeni!

Že dalj časa prebiram tale forum, ki me tudi navdušil za vzgojo orhidej. Pred tremi leti sem v dar dobila cvetočo orhidejo, ki mi je cvetela eno leto. Ko je odcvetela, se je polovica stebelca posušila. Posušen del sem odrezala, zelen del pa pustila. Že več kot leto se trudim, da bi zopet zacvetela, vendar neuspešno. Prebrala sem ogromno na to temo napisanih nasvetov za nego, vendar vas vseeno prosim za kakšen nasvet.
Vmes sem jo tudi presadila. Korenine so zdrave, zelene. Listi so temno zeleni in mesnati. Nasplošno je videti zdrava. Poganja nove liste, trenutno tudi eno koreninico. Ampak zacveti pa ne. Očitno sem pravi strokovnjak za rast novih listov. Žal cvetov ni. Se je pa zelo razrastla. Zelen ostanek stebla pa miruje. Kakšno je vaše mnenje glede moje orhideje?

Hvala za vaše nasvete.
lidija00
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lidija00 » 05 avg 2008, 14:39

Prilagam še sliki moje orhideje za lažjo predstavo (upam, da so vidne).
http://lidijak.moj-album.com/
[/img]
lidija00
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Paph » 05 avg 2008, 21:33

Lidija00, ti bom skušala na kratko odgovoriti:

Cvetenje je le ena faza - pri nekaterih orhidejah poznamo obdobje rasti, obdobje mirovanja in obdobje cvetenja, pri falih imamo 2 obdobja, in sicer obdobje rasti in obdobje cvetenja. Falenopsis zacveti, če ima dovolj močne liste in zdrave korenine v primeru, ko ga vsaj za nekaj dni postavimo v hladnejši prostor, mislim da je dovolj že, če se nočna temperatura zniža (vendar ne pod 16 °C) s tem, da je razlika med dnevno in nočno temperaturo vsaj tam okoli 5, 6 °C. Nekje sem zasledila, da je dovolj že, da se nočna temperatura spusti pod 18 °C... Zdi se mi pa tudi, da je vse skupaj povezano še z dolžino dneva oz. nočjo. Do odprtja prvega cveta potrebuje približno 2 meseca. Dolžina cvetenja je pa zelo različno dolga, lahko cveti tudi leto ali več.
Skratka - pridno zalivaj naprej, pazi da vsa odvečna voda odteče, pazi, da se med dvema zalivanjema substrat nekoliko osuši, skušaj zagotoviti temperaturno razliko - in poročaj o uspehu! Če sem pa kaj izpustila pa bo upam še kdo kaj dodal.
Držim pesti,
P.
Zadnjič spremenil Paph, dne 06 avg 2008, 08:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a greeny » 05 avg 2008, 21:48

Meni se zdi, da sem nekje tu na forumu prebral, da je možna napaka tudi to, da cel čas gnojiš. Oz. z vsakim zalivanjem. Ker drugače res izgleda zelo zdrava...

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a lidija00 » 07 avg 2008, 22:16

Hvala za nasvete. Edino kar res še nisem poskusila je temperaturna razlika med dnevom in nočjo. Čeprav ne vem, kako mi bo to uspelo v tem času, ko je podnevi in ponoči enako vroče in soparno. Preveč odpirati okno pa tudi ne upam, da se ne prehladi. Glede gnojenja mislim da ni panike, ker jo zelo redko kdaj gnojim (od kar jo imam sem jo mogoče trikrat). Tudi zalivam jo zelo poredkoma (na vsake tri tedne približno). Ampak najbolj me moti to, ker je zelo zdravega videza, tudi pri presajanju sem videla izredno zdrave korenine. Listi poganjajo, korenine rastejo, cvetov pa ni... Ne vem, mogoče se mi posreči jeseni ali pa pozimi.
Lp!
lidija00
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a snupy » 08 avg 2008, 05:38

Tisti pecelj odreži čist na koncu, pa ti bo ponovno pognala novega in lepo zacvetela !

Lp, S.

:P
Uporabniški avatar
snupy
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: SG

OdgovorNapisal/-a lidija00 » 08 avg 2008, 06:15

Snupy, ali res lahko odrežem del stebla, ki je še vedno zelen? Saj to sem že večkrat nameravala narediti ampak si nekako nisem upala. Naj zarežem čisto pri listih in tako celega odstranim? Priznam, da še nimam prav dosti izkušenj z orhidejami in zato še enkrat preverjam. Hvala!
lidija00
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a snupy » 08 avg 2008, 16:06

Lahko. Zato vem, ker sem sama po pomoti ga odrezala, ker nisem vedela ali lahko ali ne. Pa sem in kar v kratkem času mi je pognala novo stebelce in sedaj mi prekrasno cveti.
Moja mama pa to vedno stori, pa ji kljub temu prečudovito cvetijo.
Odreži kakšen cm od listov, lahko pa tudi trdo ob listu.

Lp, S.
Uporabniški avatar
snupy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a laponkica » 08 avg 2008, 17:29

joooooj, upam da nisem prepozna!!!!!!!! ne odrezat stebla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dokler je steblo zeleno in se ne posuši samo do konca, ga pusti. jaz nisem tega še nikdar naredila, ker je to zdravo in živo steblo. ko bo phal dovolj pripravljen za cvetenje, bo iz enega kolena na steblu pognal vejico s cvetnimi nastavki. ponavadi se to zgodi na najvišjem kolenu. meni recimo zdaj kar iz 2 kolen poganjajo cvetni nastavki. prilagam slike. tako da ne rezat zdravega stebla... pusti phalu čas. ponavadi je tako, da požene 2 nova zdrava lista, potem pa se počasi začne pripravljati na cvetenje..... morda te bo že kmalu presenetil!!!

na tej fotki lahko vidiš 2 dolga poganjka s cvetovi.
Slika

tukaj pa lahko vidiš, kar sem ti zgoraj opisala. steblo se pri vrhu suši, na najvišjem kolenu pa poganja cvetni nastavek!!!
Slika

močno upam, da nisi poslušala snupyja..... res bi bilo škoda, če bi uničila steblo za bzw!! :cry:
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a snupy » 08 avg 2008, 18:01

Saj to ni nič takega, če ga odrežeš. Tako ima še večjo moč, da požene novega. Sicer pa ima vsak svoja pravila pri vzgoji rož, kot pri otrokah.
A ne ??
Uporabniški avatar
snupy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Paph » 08 avg 2008, 18:12

V knjigi Orhideje Tomaža Jevšnika piše na to temo takole:
"....Močne rastline lahko iz istega cvetnega stebla cvetijo večkrat. Če cvetno steblo odrežemo pod prvim cvetom, ki se je odprl, lahko cvetijo brez prekinitve tudi celo leto." Lahko - ni pa nujno.
Osebno mislim, da se kar hitro pokaže, ali je še pripravljena cveteti ali ne. Če odcvetelo cvetno steblo dolgo miruje potem dvomim, da bo še kaj. Je pa vedno vredno poskusit.
p.
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lidija00 » 11 avg 2008, 16:42

Stebla zenkrat še nisem odrezala. Edino prestavila sem orhidejo na zahodno okno (prej je bila na vzhodnem) zaradi večje svetlobe. Zaenkrat kaže, da je selitev dobro prenesla, ker ne opažam nobene spremembe. Še vedno je zelo zdravega videza.
Ker je bilo govora o tem ali naj odrežem steblo ali ne, naj povem, da ima stebelce dve očesi. Ampak zaenkrat še ni nič pognalo in je tako pr imiru že več kot eno leto. Od kar sem odrezala posušen del ni nobene spremembe na zelenem ostanku stebla. Zdaj bom počakala nekaj časa, da vidim kaj bo na zahodnem oknu, potem bom pa odrezala, če ne bo nič odgnalo.
Lp!
lidija00
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 11 avg 2008, 17:39

Moje izkušnje, iz vsakega zelenega stebla mi je vedno pognala nova cvetna vejica zraven tega pa še zmeraj kakšno novo cvetno steblo, tako da po mojem mnenju, če odrežeš zeleno cvetno steblo se izogneš dodatnim cvetom, tako da jaz zelena stebla vedno pustim, le suha porežem

Ta beli phal cveti iz treh starih cvetnih stebel (lanskih), ki se niso posušila, zraven pa je pognal še eno novo cvetno steblo (skupno 4 že)

Slika

Lep prikazatelj, kako bo zacvetela iz staregea (lanskega) cvetnega stebla, spodaj pa se vidi ras novega cvetnega stebla in tako mi je zacvetela iz 2 cvetnih stebel

Slika

Tako, zdaj vidiš zakaj sem jaz mnenja, da treba zelena odcvetela cvetna stebla pustiti
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a tamika » 11 avg 2008, 18:07

zaljubljena - lepo da si se spet oglasila!

Upam, da je bila odsotnost zaradi dopusta! :wink:

Že kaj šparaš?

LP, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori