Pisem vam, ker mi do sedaj se nihce (po cvetlicarnah, razstavah...) ni znal povedati pravega odgovora na moje vprasanje.
Imam orhidejo (Phalenopsis), ki mi je pred cca 1 letom in pol odcvetela. Cez nekaj casa so se na istem steblu priceli pojavljati popki in mislila sem, da se pojavljajo novi cveti. Vendar pa so namesto cvetov na steblu priceli rasti listi. Rastlino sem pustila tako kot je in jo normalno vzgajala neprej. Listi na steblu so rasli in se razvijali novi. Tako imam sedaj na stebelcu pet listov, od katerih so eni ze kar precej veliki (cca 15 cm). Letos pomladi pa so na tem steblu (ob poganjku) pricele poganjati zracne korenine. Te so sedaj velike cca 3 cm. Ker rastline ne morem pustiti tako kot je (listi na steblu so precej veliki in vse tezji - v bistvu imam rastlino na rastlini), me zanima, ali lahko steblo odrezem in poganjek posadim kot samostojno rastlino? Kako velike naj bodo zracne korenine ob presaditvi? Kje naj odrezem stebelce? Ali naj korenine dam v zemljo ali pustim na zraku? Ali za presaditev potrebujem kaksen poseben loncek (prozoren)?
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!
Mojca