phalaenopsis brez cvetov

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

phalaenopsis brez cvetov

OdgovorNapisal/-a caus » 18 okt 2004, 20:03

Zdravo prosim če mi lahko kdo pomaga. Pred enim letom sem kupil eno orhidejo vendar je zgnila ker sem jo preveč zalival ker se pa poznam z cvetličarko mi je dala eno svojo ki je ni prodala ampak je že odcvetela vendar je rekla da bi morala kmalu začet spet cvetet zdej me pa zanima če mi lahko kdo pove kam jo moram dat a mora biti direktno na soncu al v senci kako pogosto jo moram zalivatin ali jo moram skrajšat ker v tistem malem letaku piše da jo moram odrezat ko odcveti. prosim če mi lahko kdo pomaga
caus
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Breda » 18 okt 2004, 21:42

Živjo, navodila na tistih malih listkih res niso kaj prida. Da orhideje ne smeš preveč zalivati, si že "sprobal". Teoretično se jih zaliva 1x na teden (lahko pa tudi redkeje, odvisno od temperature in zračne vlažnosti!), potrebujejo pa visoko zračno vlažnost. Lahko jo pršiš ali postaviš nad pladenj(ček) z vodo (nikakor pa ne v vodo!). Ko jo zaliješ, moraš odvečno vodo iz podstavka vedno odliti, nikoli ne sme stati v vodi. Če nisi prepričan, ali jo je treba že zaliti ali ne, rajši počakaj - zelo malo orhidej propade zaradi suše, zelo veliko jih pa utone. Zalivaj pa vedno z mehko vodo, tista iz pipe lahko orh. uniči; deževnica je najboljša, če imaš možnost, da jo prestrežeš.
Phal. potrebuje sicer kar precej svetlobe, direktnega sonca pa nima rad, čeprav zdaj lahko mirno "pozoblje" tiste sončne žarke, kolikor jih je; od pomladi naprej, predvsem pa poleti, pa potrebuje zaščito pred soncem.
Če je staro cvetno stebelce še zeleno, ga ni treba krajšati; odreži samo del, ki se je posušil (če se je, sicer pusti). Lahko, da bo na koncu stebelca naprej poganjal cvetove, lahko, da se bo stebelce razvejilo, lahko, da bo pognal novo cvetno stebelce - ali pa vse troje.
Pa še to - moji phali imajo zelo radi, če jih kdaj pa kdaj popršim z listnim gnojilom - se prav obliznejo; v glavnem pa ne gnoji preveč in vedno razredči gnojilo bolj, kot piše na navodilih!
Veliko cvetkov ti želim!
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a caus » 19 okt 2004, 21:21

V kolikem času pa lahko pričakujem da bo spet pognala cvetove?
caus
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Breda » 20 okt 2004, 14:08

Uf, to pa je vprašanje :lol: ! Phalaenopsisi res ponavadi cvetijo 2x na leto (pa to ne drži kot pribito), tako da je veliko odvisno od tega, kdaj je tvoj zadnjič cvetel. Če spomladi, potem je precej možnosti, da bo ponovno cvetel zdaj na jesen, če bo imel (poleg vseh drugih pogojev) dovolj svetlobe, sicer pa verjetno spomladi. Zelo odvisno je tudi od tega, kako bujno je bilo prejšnje cvetenje in koliko je rastlina izčrpana. Phalaenopsisi nimajo kakega izrazitega obdobja mirovanja, po cvetenju ponavadi malo "pospančkajo", poženejo min. 1 nov list in porcijo korenin, potem se pa spravijo spet cvetet. Če z jesenskim oz. zimskim cvetenjem ne bo nič, do pomladi ni treba biti nestrpen.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov