Phal - izrastki

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Phal - izrastki

OdgovorNapisal/-a darisima » 13 jun 2008, 18:12

Pozdravljeni! Orhidejo imam dobro leto, cvetela mi je samo takrat, ko sem jo dobila in potem še precej mesecev. Ko je odcvetela, sta cvetna stebla postala rumena in sta se posušila. Od takrat je naredila samo nekaj novih listov. Danes sem jo vzela z okna za zalivanje in opazila številne čudne izrastke (glej sliko). Opazila sem tudi, da so vsi listi postali zveneni in nemesnati, dela pa enega novega. Ni mi jasno zakaj in kaj so ti izrastki. Imam namreč še eno phal, ki ima čisto isto nego kot ta, pa je čisto normalna in dela nov list.

Torej zanima me: Kaj so ti izrastki in če kdo ve, zakaj so listi postali zveneni in nemesnati.

Zalivam jih z namakanjem, vsake toliko dodam gnojilo za orhideje, imata veliko svetlobe (sta na oknu) in tudi pršim jih.

Slika
darisima
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a felidae » 13 jun 2008, 18:28

Zivjo!

Tile "izrastki" so nove korenine. Listi pa so postali nemesnati verjetno zaradi tega ker so mu korenine (tiste v loncku) zgnile, najverjetneje zaradi prevec zalivanja. Na koliko casa pa zalivas? Fino je, da pred vsakim zalivanjem dobro pogledas ce je substrat res suh in ce ni ali pa nisi prepricana da je, kar se malo pocakaj z zalivanjem. Frekvenca zalivanja je predvsem odvisna od substrata in verjetno imata tvoja phala razlicen substrat - zato je en ok drugi pa ne.
Ampak verjetno si bo opomogel, sploh glede na to koliko novih koreninic je pognal.

Lp, Mateja :wink:
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a darisima » 13 jun 2008, 18:32

Hvala za hiter odgovor! U, lepo, da dela nove korenine... Čudno mi je, da bi korenine zgnile, ker jih ne zalivam pogosto. Nekje na 7 - 10 dni. Sem sedajle malo bolj podrobno pogledala v lonček in so res korenine v lončku videti rjave in prav tako nemesnate.

Ali jih moram kaj odstraniti?
darisima
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a felidae » 13 jun 2008, 22:30

Jaz vse moje phale zalivam na 14 dni - pa imajo kar odceden substrat. 7-10 dni premora je premalo razen ce so zelo na toplem (moji so na sobni temp.).
Tole orhidejo bi bilo fino presaditi in vse nagnite in posusene korenine odrezati - samo ne pretiravaj da ti je ne pobere. Ce imas kaksen fungicid jo lahko z blago mesanico po koreninah se z njim pospricas. Po presanjaju je ne zalij takoj, ampak pocakaj kaksne 3 dni.
Pa ne pozabi porocati :wink:

Lp
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • moj phal pa ne cveti