Ožganina na listu orhideje?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Ožganina na listu orhideje?

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 16 avg 2007, 08:53

Pozdravljeni!
Mi lahko kdo prosim svetuje kaj storiti,in ce sem pravilno ocenila "poškodbo" na listu Phala?Mislim da je dobil list ožganino,nisem pa prepricana.Lahko to kdo potrdi.Prilagam slikco.Tole orhidejo sem pred kaksnimi 3-mi meseci presadila,izgubila je ze precej listov,zdaj se pa bojim da jih bo se vec.Kot je razvidno iz slike,jih ima le 4.Se pravi 2 para.Ce odrezem se tega,se bojim da bo le tezko prezivela s tremi listi.Torej,kaj mi svetujete in kaksno "poškodbo ima moj Phal."?
Hvala vsem za odgovor.
Kako lahko dodam slikco?Slika
Zadnjič spremenil pinpanpun, dne 16 avg 2007, 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 16 avg 2007, 11:21

Sorry, vendar imam eno vprašanje. Jaz na sliki vidim samo tri listke, kje pa je četrti. :? Sem ga morda spregledala ali pa je še tako majhen? Se res opravičujem, zaradi tako neumnega vprašanja, vendar ga res nikjer nisem našla.

Ja, pri orhideji moje prijateljice je bilo tako, da je tudi imela ožganino od sonca. Tukaj na forumu so mi svetovali, da naj list pustiva, ker ni preveč ožgan in res sva ga pustila. Danes sem bila pri moji prijateljici in sva gledali, ter opazili, da se ožganina nekoliko manjša. :D

Jaz bi svetovala, da pustite in boste videli, kaj bo orhideja sama naredila.

Verjetno pa bodo naši strokovnjaki vedeli povedati veliko več.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 16 avg 2007, 11:35

ja..zmotila sme se..le 3 liste ima moj PHal..in c eizgubim s etega,se bojim,da ne bo rasla dalje.ga bom pustila,da vidim,ce bo kaj spremembe.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 20 avg 2007, 08:20

Hmmm..celoten "ožgan" list je zbledel,postal mehak,tko da sem ga morala odrezati..a je se kaj upanja za orhidejo,ima le se dva lista?Kako naj ravnam z njo?Za ta Phal se borim ze eno leto,kajti takrat so se zacele pojavljati tezave z njim.Najprej je odvrgel vse cvetove,nato je porumenel list,sem ga odrezala,Phal presadila,nato sta mu zrasla dva nova lista,zdaj je en ozgan,sem ga pravtako odrezala,ima le se dva listka...prosim pomoc!
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a blacklove » 20 avg 2007, 22:07

Po mojih izkušnjah se da rešit rastlino.
Na zadnji strani teme Phaleonopsis si lahko ogledaš kakšna dva koščka od dveh listov sta ostala na moji orhideji in je preživela in poganja že drug nov list. Bolehna je bila že pred tem ker jo je babi zalivala kot vse ostale rože in se je začela sušit, nato pa sem jo ko mi jo je uspelo rešit neumnica dala ven in mi jo je uničila toča.

Na koncu sta od nje ostala dva kosa listov in pa nekaj koreninic(2-3) dolgih 1 cm in je preživela, s tem da sem jo presadila v zelo grob substrat tj. v samo lubje in pa nisem je zalivala skoraj en mesec v tem času pa sem jo mogoče dvakrat poškropila, pa mi dela zelo lepo.

srečno, blacklove
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 21 avg 2007, 17:35

Kje pa imaš tole orhidejo? To je bolj pomembno kot pa odrezati ali ne odrezati list. Očitno ji prostor v katerem je ne paše.
Rada imam rože in živali...
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 22 avg 2007, 09:58

Orhidejo imam v sobi na polici,kaksen meter in pol od okna.Mislim da je svetlobe dovolj,kajti na vseh orhidejah poganjajo novi listki.Glede zracnosti mislim ds naj bi bilo vse ok,kajti okno je nonstop odprto,in tudi orhideja ki sme jo imela dve leti na okenski polici je obilno rasla in cvetela.Vlaznost je pa pojem zase...vcasih jo poskropim,ko se spomnim.Vcasih sem jih kar vsak dan.Kaj predlagas ti?
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 22 avg 2007, 19:24

No ožganina to potem vsekakor ni. Ožganina nastane ko sonce direktno sije na liste. To, da je okno nonstop odprto zna bit problem. Sicer čeprav so lahko vse orhideje tip phalenopsis, pa lahko imajo različne potrebe oz. so različno vzdržljive. Sama imam enih par phalov, ki so lahko na direktnem soncu in lepo uspevajo. Spet enga imam takega, ki hoče na vso silo cvetet, kak na njega popiha hladen veter, ko je okno na škarice (s tem da ima ta samo dva majhna listega). Potem imam phale, ki jim direktno sonce ne paše in so raje za zaveso na mizi. Torej ni ravno za vse phale enako, pa čeprav so to sami phali. Poskusi ga dat kam drugam, kjer nimaš odprtega okna skozi.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 23 avg 2007, 08:30

A ves,morda pa je ozganina,kajti tega Phala sme dala na okensko polico,pol sem pa vidlea kako sonce zgre skozi okno,in sem ga umaknila,verjetno pa je bilo zanj ze prepozno in je dobil ozganino,kajti tudi drugi Phali so "jo dobili",ki so bili tiusti cas na okenski polici.Zanima me ce morda vec,v kolikem casu se pokaze,ce je to bakterijska ali virusna okuzba..mislim tko,da se na istem Phalu na vecini listi,ne le na enem samem pokazejo znaki bolezni...morda v par dneh?Saj ce bi bila to okuzba bi se menda kar hitro sirila,ali?Za zdaj sem na enih treh phalih odrezala po en list,ki je postal taksen kot tale na slikci.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 23 avg 2007, 09:13

Ok zdaj sem pa lahko res jezna. Imela sem že kar precej napisano, pa je šlo vse k vragu.

Torej kaj sem napisala:

Če si jo dala na sonce za kratek čas, potem to je ožganina. Saj rastlina ni navajena sonca. Takšnih stvari ne počni nikoli, pa četudi je rastlina bolj primerna za sonce kot v senco. Vedno privajaj rastlino postopoma na sonce, najprej samo malo sonca zjutraj, potem malo več (stopnjuj na uro), ...

Kaj naret: Jaz bi list pustila, saj ni nujno da bo tudi propadel, če je malo ožgan. Če pa ne bi rasla naprej in bi na vso silo hotela cvetet, bi ji pa odrezala še cvetno steblo in seveda poskrbela, da ne bi prišlo do nižjih temperatur ponoči oz. do kakšnega prepiha, saj to vzpodbuja cvetenje.
Torej pusti jo naj raste dalje takšna kot je, saj bo z enim listom manj tudi bolj šibka.
Če pa je bakterijska okužba, ti pa težko rečem, ker je še na srečo nisem imela. Mislim pa da tisto malce drugače zgleda (kot pokuhana z čist tankimi listi), razen če obstaja več vrst in oblik.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 23 avg 2007, 09:47

Bela,hvala za nasvete.Mi bodo resnicno prav prisli.na soncek sem jih pa dala zato,ker sem opazila,tisti zadnji popek ,cisto majhna bunkica...pri vseh Phalih ni in se ni hotela dalje razvijati..se je cvetno stebelce koncalo in to le s kaksnimi 5-timi cvetovi,zatos em si mislial,morda je premalo svetlobe in se ne zeli dalje razvijat,pa sme jo kar tko postavila na bolj soncno lego,potle pa dobila tole ozganino za zahvalao:)
Sicer pa mislim,da ce mi na bolj sencenm mestu poganjajo phali liste,da bi naj tudi cvetno steblo,ko bo cas za to.Kaj menis ti?
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 24 avg 2007, 18:45

Nekaj mi še povej. Ali je ta del lista na tej rastlini mehak ali trd? Po sliki sodeč se mi ne zdi enako kot na sliki z drugega posta, kjer je list prav nagnit.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 25 avg 2007, 13:57

Listi so cvrsti,le na poskodovanem delu so nekoliko mehkejsi,pa se to ne na vseh listih..ponekod je tudi poskodavano tkivo cvrsto-tam kjer vidis kot nekaksne lise...rjavi fleki.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek