Osvetlitev

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Osvetlitev

OdgovorNapisal/-a Paph » 25 avg 2008, 19:05

Te dni imamo kar nekam hladna jutra; kaže, da bo potrebno orhideje umakniti nazaj na toplo.
Ker jih imam na okenski polici, kjer pozimi svetlobe ni ravno na pretek, razmišljam, da bi dodatno osvetlila.
Ima kdo izkušnje s tem (pa ne v orhidariju, ampak z okensko polico)? Kako močne žarnice, kako oddaljeno od rastlin.... skratka, vsaka vaša izkušnja bo nadvse dobrodošla.

P.
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Connie » 26 avg 2008, 20:46

Hm, jaz nimam nobenih izkušenj s tem, da bi imela osvetlitev na okenski polici. Najbolje bi znali povedati o tem, kako in kaj, v Reflekti.

Lp, Connie
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a dinksi » 26 avg 2008, 21:54

O temu se je nekaj že pisalo:

http://www.rastline.com/viewtopic.php?t ... 83e947b00a

Drugače pa imaš tu še mnogo pisanega o svetlobi za rastline. Res pa, da tam gojijo drugačne rožice.

http://www.konoplja.org/Forum/Forum.htm

Kupiš pa lahko tudi tu:

http://www.hempatia.si/index.php?cat_id=1

Na hitro najdeno s pomočjo strica googla.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a felidae » 26 avg 2008, 22:31

Jaz sicer luci res nimam nad okensko polico, ampak zraven okna kjer je veliko manj svetlobe. Orhideje mi rastejo cisto normalno - pod luckami imam orhideje ki rabijo srednje veliko oz. veliko svetlobe. Neonke so tople, tako da ce se rastlina dotakne neonke je ne opece.
Za boljsi izkoristek (skoraj 100%) priporocam se odsevnike, ki jih lahko narocis pri Refletki.
Ce se bos kdaj zelela prepricati koliko svetlo polico imas (z lucmi ali brez) mi povej pa ti posodim lux meter :wink:

Lp
felidae
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 26 avg 2008, 22:47

Malo se mi sanja, kaj bi morala imeti, samo tiste drobne podrobnosti mi potem grenijo vse skupaj.
Menda so najboljše sijalke tipa "T5", namenjene so floristiki, vivaristiki in akvaristiki; le-teh je več vrst, več jakosti, od 24 pa do 80 W. Katero vzeti in koliko jih vzeti, da ne bo ne premalo (preslab učinek) in ne preveč (da mi jih ne skuri). Potem so tu še odsevniki, pa ravno prava oddaljenost od rastline....Če pogledam tujo literaturo, govorijo o merski enoti "foot-candles" (FC), težko bi prevedla, gre za neko jakost oz. intenziteto osvetlitve; menda je pri orhidejah, ki uspevajo v hladnih razmerah, dovolj že 300-400 FC, pri srednjih okoli 1.200 in pri toplih med 1.500 in 2.000 FC.
Če me kdo še dodatno razsvetli bom hvaležna, sicer pa se grem jutri podučit k Reflekti, menda tudi svetujejo.
P.
Paph
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov