Orhidejce - phalenopsisi.

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 10 feb 2008, 14:09

Zdaj pa še meni nekaj povejte, prosim. Imam 5 orhidej phal.....Zdaj jih imam na južnem oknu, pa ne cvetijo ne vem kako . Cveti kak teden pa basta. FUl sem žalostna,ko gledam slikice vaših krasotic. No, včeraj pa sem na tvslo 1 gledala oddajo o orhidejah in je rekla neka strokovnjakinja,da jim paše na severu, vzhodu in zahodu. Juga ni omenila. Mi lahko torej poveste: kam naj dam svoje krasotice,da jim bo pasalo? Naj povem,da listi so pa lepi in zdravi,prav tako korenine.
In še to: kolikokrat na teden jih naj rosim?

Saj vem,da boste rekli da naj pogledam v iskalnik, a to delam že ves dan, in tudi takrat,ko sem dobila prvo orhidejo sem se o vsem pozanimala in jo po napotku postavila na južno okno.

TOrej: lepo prosim za čisto okviren odgovor, nasvet, kako do lepih cvetov

Hvala vam lepa vnaprej.
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 10 feb 2008, 14:23

Pošteno povedano ... do letošnje zime sem imela v hiši en prostor, kjer sem imela večino orhidej. Temperatura je bila okoli 20°C, južna stran. Orhideje so rastle kot nore, cvetele neprestano in to z zelo velikim številom cvetov ...
Potem pa sem jih jeseni prestavila v dnevno sobo, kjer so višje temperature ... rastejo že, vendar je cvetov dosti manj in tudi cvetki zdržijo manj časa. Škropim jih občasno, zalivam 1x na 10 dni. Nič ne kompliciram!

To bi bilo to z moje strani!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Cleia » 10 feb 2008, 15:49

Jaz ti iz svojih izkušenj vem povedat, da imamo orhideje na S, J in Z. Cvetijo vse, cvetkov imajo povprečno, moje uspevajo malo bolje po zaslugi tega foruma. Pomojem ni važna stran ampak temperatura, vlaga, svetloba, ne sme bit prepiha, pač skrbeti moraš za njih. Lahko jih pa tudi prestavljaš ampak ni nujno, da se bodo na to dobro odzvale.

Lp, Cleia 8)
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte 8)
Uporabniški avatar
Cleia
Expert
Expert

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a frenky » 10 feb 2008, 16:01

Tiaja,

Tele lege so čist tako informativne, ker skoraj vsak objekt stoji drugače. Južna okna se odsvetuje zaradi močnega (predvsem poletnega) sonca.

cvetenje kak teden je prekratko.
Pogosto se zgodi, da v tej poplavi reklam in akcij, ljudje nasedajo trgovcem (specialna gnojila, spreji,... bla bla) Gnojenje samo ob cvetenju ti odsvetujem, ker se ponavadi uporabijo preveliki odmerki,ti pa pogosto povzročijo odpadanje. Če se že gnoji je potrebno gnojiti zmerno in ne samo ob cvetenju. Nič pa ni narobe če ne gnojiš.

Torej pozornost je potrebno preko celega leta ne samo ob cvetenju.

Zalivaj po potrebi. Rastlin ni mogoče zalivati po programu. Vedno je kakšno zalivanje manj ali več. Izkoristi prozoren lonček. :wink:

Občasno škropljenje je ponavadi dobro samo za razvoj bolezni. Če želiš v zimskih mesecih zmanjšati stres zaradi suhega zraka raje uporabi podstavke z vodo. Če pa že pršiš pa daj zjutraj oz. dopoldan.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 11 feb 2008, 09:50

Hvala vam za nasvete - jih bom s pridom upoštevala. In ravno danes jih bom dala na sz okno , katero je ves dan svetlo,direktnega sonca pa ni nikoli. TUkaj kjer jihb imam zdaj, pa je po 12. uri direktno sonce do večera.
A prenesejo, če je svetloba zmerna, ni tiste ful ful svetlobe? Upam.
In samo še nekaj.: Kdaj je primerno presajati orhideje - v katerem času? ker so moje lepotice namreč potrebne svežega substrata.

Hvala vam! Z vami je res fino- vseskozi me motivirate.

LEp dan
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 11 feb 2008, 09:53

jaz pa čez cel radiator dajem veliko mokro brisačo. Tako sem zračno vlago dvignila iz 50 na 80%. Rezultat je presenetljiv.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a frenky » 11 feb 2008, 10:21

najbolje je, da jih presadiš ko ne cvetijo.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 11 feb 2008, 12:15

Pa še to:
ALi je primerno,da je na okenski polici zraven orhideje kaktus?
HVala!!
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a _Katrca_ » 29 apr 2008, 08:51

mene pa zanima zakah je moj phal pognal mlado orhidejco iz tm kjer rinejo korenine.upam da vete kaj mislim. a se da taka nova raslina na kakšen način kasneje ločiti od mame ali to ni mogoče?
zanima me predvsem zato ker sm vidla po slikah ki jih pošiljate da večinoma požene novo rastlino iz centra takrat kada rje sam ful boga in propada, ampak moja niti slučajno ni takšna.je zdrava, ma mesnate liste, in velike korenine, cveti in raste ji nov list, sedaj pa še nova rastlina. hecno ni kaj :idea:
_Katrca_
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a tamika » 29 apr 2008, 09:01

Torej, tvoja orhideja poganja novo mlado rohidejico. S tem ni nič narobe. Hvala bogu, boš imela pa dve. Ko bo dovolj zrasla, pognala svoje korenine ... jo boš lahko ob presajanju odrezala stran od matične rastline. Na to bo seveda potrebno še kakšno leto ali dve počakati.

Tudi meni se to dogaja. Moj Doritaenopsis Kenneth Schubert žene na eni strani novo rastlino, na drugi strani pa cvetno steblo. Tokrat mi bo prvič cvetel in že komaj čakam.
Še en Doritaenopsis (roza, mini) pa mi je na strani pognal dve mladi rastlinici. Ena je bila že dovolj velika, da sem jo že posadila na svoje, druga pa še vedno raste ob matični rastlini.

Upam, da sem kaj pomagala.

LP, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a greeny » 29 apr 2008, 09:25

Lepo vas prosim, da poveste, kaj delate svojim orhidejami, da poganjajo mlade? Naših 11 phalov že 2, 3 leta raste, cvete zelo obilno, mlade orhidejice pa še nismo opazili. Je mogoče obvezno gnojiti, če hočemo mlade? Mi jih še sploh nismo :oops: .
Hvala in LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a dkivi » 29 apr 2008, 11:48

če bi to vedeli :D ,moji phali so v kuhinji na južni strani vendar v kotu in imajo samo kako urco jutranjega sonca....meni je recimo sedaj mlad phal pognal iz cvetnega peclja,po 2 mesecih ima 3 liste in opazil sem tudi že izboklinice,kjer že nastajajo zračne korenine :D

tole je sicer že več kot mesec dni stara slika,listi imajo sedaj že 4-5 cm

Slika

Slika
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a greeny » 29 apr 2008, 13:59

Kako je mali ˝cartkan˝ :D .
Mamico :) kdaj pognojite?
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

tudi jaz imam mlade ;)

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 30 apr 2008, 08:38

Pozdravcek vsem skupaj..tudi jaz imam na enem phalu kar tri mladike..so ze dokaj velike...stare 1,5 meseca.kmalu jih bom presadila,le koreninice bom pocakala,da se malce zrastejo:).
Imajo pa mladike tudi ze cvetno steblo,in kaze se,da bo vsaj en cvetek na njih:)Komaj cakam da zacveti kar na maticni rastlini.Ko bo tko dalec,vam seveda posljem se kaksno fotko;)

Slika
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a _Katrca_ » 06 jun 2008, 18:13

_Katrca_ je napisal/-a:mene pa zanima zakah je moj phal pognal mlado orhidejco iz tm kjer rinejo korenine.upam da vete kaj mislim. a se da taka nova raslina na kakšen način kasneje ločiti od mame ali to ni mogoče?
zanima me predvsem zato ker sm vidla po slikah ki jih pošiljate da večinoma požene novo rastlino iz centra takrat kada rje sam ful boga in propada, ampak moja niti slučajno ni takšna.je zdrava, ma mesnate liste, in velike korenine, cveti in raste ji nov list, sedaj pa še nova rastlina. hecno ni kaj :idea:

no nkaj časa je že preteklo odkar sm opazila na moji najstarejši cvetki enega mladička. v tem času je pognala še drugega mladička poleg tega pa še čez 10 korenin in pa dva ogromna lista.ful je pridna :D no spodaj na slikci pa lahko občudujete njen "zarod"

Slika
Slika

Slika
_Katrca_
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 06 jun 2008, 22:30

Blagor vam, jaz pa še nisem imela te sreče, da bi me kakšen phal razveselil s keikijom :cry:
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a _Katrca_ » 07 jun 2008, 08:27

glede na to da imaš že kr veliko zbirko bo enkrat sigurno kakšen pognal kakšnega mladička :) če ne si pa lahko v trgovini še vedno istega kupiš :lol:
_Katrca_
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 07 jun 2008, 12:26

Zbrika kar velika ja, danes je spet ena padla.

Tisto pa ni isto, če si jo grem kupit :lol:
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov