Napisal/-a tamika » 16 dec 2006, 18:20
Tvoja orhideja je verjetno phalaenopsis, glede na njihovo veliko razširjenost in cenovno dostopnost. Če imaš možnost jo daj na južno ali jugovzhodno okno, skratka nekam, kjer bo imela dovolj svetlobe. Popek se ti suši ali zaradi šoka (menjava prostora, torej iz trgovine na hladen zrak in potem nazaj v hišo), ali pa imaš mogoče presuh zrak - orhideje so tropske rastline, ki večinoma živijo na območjih z visoko relativno zračno vlago, zato je priporočljivo da orhidejo pršiš (pršilke dobiš v skoraj vsaki trgovini - Baumax ...). Pršiš pa je ne samo pozimi zaradi suhega zraka ampak tudi poleti, ko so višje temperature, večje izhlapevanje ...
Kar se tiče zalivanja pa moj nasvet. Jaz moje orhideje zalivam tako, da orhidejo vzamem ven iz okrasnega lončka, jo dam nad vedro in skoznjo spustim približno pol litra do liter mlačne vode (jo korenine hitreje absorbirajo). V nobenem primeru voda ne sme zastajati v lončku, ker lahko pride do gnitja korenin in posledično do propada cele rastline in seveda nikar ne zalivaj v rozeto oz. sredico rastline. Postopek ponavljam enkrat tedensko. Rezultati so odlični.
Sicer pa bi bilo najboljše, če bi sporočilu pripela kakšno sliko in bi ti lažje svetovali.
Lp, Tamara