orhideja za darilo

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

orhideja za darilo

OdgovorNapisal/-a blodva » 16 dec 2006, 14:58

Pozdravljeni,
za roj. dan so mi poklonili orhidejo - ima že tri (odprte) cvetove in dva popka. Po treh tednih opazam, da se zadnji popek počasi suši. Pravzaprav oklevam s presaditvijo. Roza je v manjšem prozornem loncku iz katerega strlijo deli, podobni koreninam. Ker sem totalni laik, bi vas prosila za nasvet - v kaksnem loncu ima najboljse razmere - kaksno zemljo potrebuje - in koliko naj jo zalivam. Z orhidejami se nimam izkusenj, sem pa ljubiteljica ostalih ros - predvsem kaktusov in zelenih sobnih rastlin.

Hvala za vse in lep dan še naprej,
Alenka
Alenka
blodva
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a lunca » 16 dec 2006, 15:38

na tem forumu imaš zelo veliko napisanega o orhideja. vzemi si čas in preberi. sklepam da imaš phalaenopsis. orhideje ne presajaj (moje izkušnje). lonček mora biti prozoren kajti korenine pri phalu delajo fotosintezo in rabijo svetlobo. če si jo imela v keramičnem lončki so zato korenine pogledale zgoraj ven, ker hočejo svetlobo. zemlja je pa prav za orhideje. zalivaj 1krat na teden-jaz nalijem v podstavek in kar drug dan notri ostane odlijem. pa sedaj ko je bolj suh zrak v stanovanjih jo špricaj po listih vsak dan...poleti ni potrebno vsak dan.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a tamika » 16 dec 2006, 18:20

Tvoja orhideja je verjetno phalaenopsis, glede na njihovo veliko razširjenost in cenovno dostopnost. Če imaš možnost jo daj na južno ali jugovzhodno okno, skratka nekam, kjer bo imela dovolj svetlobe. Popek se ti suši ali zaradi šoka (menjava prostora, torej iz trgovine na hladen zrak in potem nazaj v hišo), ali pa imaš mogoče presuh zrak - orhideje so tropske rastline, ki večinoma živijo na območjih z visoko relativno zračno vlago, zato je priporočljivo da orhidejo pršiš (pršilke dobiš v skoraj vsaki trgovini - Baumax ...). Pršiš pa je ne samo pozimi zaradi suhega zraka ampak tudi poleti, ko so višje temperature, večje izhlapevanje ...
Kar se tiče zalivanja pa moj nasvet. Jaz moje orhideje zalivam tako, da orhidejo vzamem ven iz okrasnega lončka, jo dam nad vedro in skoznjo spustim približno pol litra do liter mlačne vode (jo korenine hitreje absorbirajo). V nobenem primeru voda ne sme zastajati v lončku, ker lahko pride do gnitja korenin in posledično do propada cele rastline in seveda nikar ne zalivaj v rozeto oz. sredico rastline. Postopek ponavljam enkrat tedensko. Rezultati so odlični.
Sicer pa bi bilo najboljše, če bi sporočilu pripela kakšno sliko in bi ti lažje svetovali.

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a nathos » 31 jan 2007, 22:23

Nočem odpriat nove teme, pa bom kar tukaj vprašal. Imam dve novi orhideji, pa ne vem njunih imen. Malo pomoči prosim :)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 01 feb 2007, 09:00

Tvoja orhideja je ZYGOPETALUM.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica