Orhideja Pleione tongariro - Bakker

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Orhideja Pleione tongariro - Bakker

OdgovorNapisal/-a tamika » 24 jan 2007, 11:37

Vsi, ki ste dobili nov katalog od Bakkerja ste gotovo opazili tudi eno izjemo lepo orhidjico.

Kot piše v katalogu:
"Kot pravljica na vašem vrtu je ta majhna orhideja, ki izhaja iz Tibeta. Je zelo hvaležna za sončen, topel in zaščiten prostor. Presenetljivo dobro se odnese tudi kot sobna rastlina."

Kaj zdaj to pomeni?? Da lahko imam to orhidejo celo leto zunaj, lepo nasajeno v gredi ali da je boljše da je nasajena v loncu in je pozimi noter ali da je skos noter (Presenetljivo dobro - halo)??
Glede na to da izhaja iz Tibeta in so jo gojili na Nizozemskem (torej dva popolnoma različna tipa podnebja v primerjavi z nami), me zanima kakšna pa je dejanska možnost, da mi bo uspešno rastla, če je pozimi lahko tudi do -15°C (pozabimo globalno segrevanje)?

Hvala za odgovore!

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a romanah » 24 jan 2007, 11:53

Pozdravljena!

Zanimivo!

Mislim ,da bi bilo potrebno probati .
Ko dobim katalog bom sigurno naročila in bom imela kot lončnico in ne na zunanjem vrtu, ker letos je zima mila naslednje leto pa ne vemo kako.

Probati ni greh, ker je tudi cena ugodna!

Poskusi!

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a tamika » 24 jan 2007, 12:12

Tudi jaz bom naročila. V paketu so tri, tako, da jih bom verjetno posadila skupaj v eno glinasto posodo, jih imela pozimi noter, poleti pa zunaj.

Ne vem no, malo čudno so napisali.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a romanah » 24 jan 2007, 12:36

Ne more biti drugače!

Bom naredila izjemo in naročila drugače pa se jih izogibam 100%.
ker še vsako stvar ki sem kupila je umrla.

Bomo videli

Glinenasta posoda ja pozimi not.
Isto bom naredila!!

lp
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Connie » 24 jan 2007, 12:50

Uh, zanimiva orhideja. Ker nisem dobila Bakkerjevega kataloga, me zanima, kakšna je cena. Doma imam orhidejo Pleione formosana Hayata in mi prav lepo uspeva že tri leta (najprej sem imela tri, zdajle pa jih imam kar skoraj deset). Trenutno jo imam na balkonu, ko se bo pa precej ohladilo, jo bom dala v klet.

Lp
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a romanah » 24 jan 2007, 13:10

V Italiji je cena 11 EUR.

Tudi mi še nismo dobili kataloga, sem pa pogledala na netu.

lp
Romana
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 24 jan 2007, 13:15

Pri nas je cena nekaj manj kot 10 evrov, dobiš pa tri. Sem pa brala navodila za vzgojo in je stvar precej drugačna kot pri drugih orhidejah.

Connie kako jih vzgajaš ti?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Connie » 24 jan 2007, 13:32

Gojenje je zelo preprosto. Vsako leto ali drugo (najbolje januarja ali februarja) jih presadimo v svež substrat, sestavljen iz šote, peska in običajnega substrata za sobne lončnice v enakem razmerju. Ob koncu rastne sezone, ko se nočne temperature začnejo spuščati do ledišča oziroma ko listi odpadejo, jih nehamo zalivati. Shranimo jih na suhem in hladnem (do 5oC). Šele spomladi, ko opazimo rast cvetnih poganjkov, jih začnemo zalivati ter gnojiti.
Upam, da ti bo to v pomoč.
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 24 jan 2007, 13:36

Ja super, mi je kar v pomoč. Zanima pa me naslednje. Ko jih nehaš zalivati ali jih pustiš v substratu ali ne? Ter ali morajo biti v temi ali na svetlobi? Tega namreč nisem nikjer zasledila.

Hvala!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Connie » 24 jan 2007, 13:41

Zdaj jih imam na balkonu (na polsenčni legi), ko se bo ohladilo (5oC pod ničlo), jih bom pa dala v klet, ki je kar temna. Ni zahtevna (ko počiva), kar se tiče svetlobe. Ko jih neham zalivati, jih pustim kar v substratu.
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 26 mar 2007, 16:13

Za tiste iz MB: Pleione sp. imajo v Kaliji(Maribor)...zunaj...takoj ko prideš ven na desno. Nisem gledala cene in ne vem točno vrste, ker sem iskala nekaj drugega(kivi). So pa roze barve...take kot na sliki spodaj. LP, Indigo

Slika
IndigoGrl
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 27 mar 2007, 08:41

Cena je okoli 3000 SIT, v evrih ne vem, ker je bil s tolarji na veliko napisano. Imajo pa jih tudi v Celju.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a RENNIE » 27 mar 2007, 08:58

Pozdravljeni,

no, jaz sem včeraj dobila tele orhidejce iz Bakkerja, zdaj pa rabim pomoč. Prvič se lotevam orhidej; kako naj posadim gomoljčke, in jih nato negujem? Res hvala!
RENNIE
RENNIE
Uporabnik
Uporabnik

orhideje iz bakkerja

OdgovorNapisal/-a anitta » 27 mar 2007, 09:50

Zdravo,

jaz naročam v bakkerju dosti rastlin. Sicer mi ni navada naročati s kataloga zadev, vendar se mi je do zdaj še vse obneslo. Recimo prvo leto morda zgleda pri kakšni kot da ne bo nič iz nje potem pa čudežno zraste rodi sadeže.... Za orghideje točno ne vem ampak kolegica jo je naročila in je zadovoljna ji je močno cvetela lani.

lp
anitta
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Lenči » 27 mar 2007, 10:55

Živjo!
Sem nova, ampak se morem vključt v debato!

Moja mama je že velik rožic nakupila preko revije bakker in je zelo zadovoljna.

Mene pa zdaj zelo mika, da bi naročila tisto orhidejo, ki ste jo zgor omenle. Tri dobiš pa bi potem eksperimentirala, namreč zelo me mika tista vzgoja v glinoporju.

Lep pozdrav!
Lenči
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

OdgovorNapisal/-a tamika » 27 mar 2007, 12:38

samo tale orhideja se mi zdi, da ni ravno za v glinapor!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 27 mar 2007, 12:43

Pleone bodo že počasi odcvetele.
vsekakor ni primerna za sobno rastlino. Mogoče je lahko v dnevni le ko cveti. Rastlina potrebuje suho in hladno zimsko obdobje. Preko leta raste na vrtu (posoda) v jeseni bulbe shranimo v hladen in suh prostor, ponovno posadimo zgodaj spomladi.

Pleone v glinopor :lol: verjetno boš edina (brez zamere)
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Lenči » 27 mar 2007, 12:56

No, ne se preveč smejat.

Ma tisto z glinoporjem itak odpade, sam ne zato ker ste vi dal vedet, da je to neumnost, ampak ker sem takoj, ko sem napisala, poiskala Bakkerjev katalog in ugotovila, da klatim neumnosti. No, še vedno bi rada probala s kakšno orhidejo v glinoporju pa mi je teh, ki jih imam doma škoda oz. si ne upam.
Bom še naprej brskala po netu!

Vseen bom pa naročila v Bakkerju tistele, da vidim, če si upam še s kero drugo sorto probat , ne sam s Phale.

Se beremo!

P.s.:Jaz sem v vrtnarjenju bolj začetnica, tak da vas bom verjetn še kdaj nasmejala!
Lenči
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

OdgovorNapisal/-a skrf » 27 mar 2007, 15:31

Vse je roza :/
skrf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Skala » 29 maj 2007, 22:36

Rod Pleione se ponaša s približno 25 vrstami in mnogim sortam ,ki jih uvrščamo v družino orhidejevk .
Izvirajo z dežel vzhodne Azije (Kitajska, Tajska, severna Indija in Nepal). Najdemo jih na obronkih tamkajšnih gozdov, kjer poteka snežna meja.
Pleione so pol-epifitne rastline in se razraščajo po večini ob deblih dreves ali v odmrlem listju in lubju na tleh.
Vse vrste ter sorte imenovane rastline, pred mrazom odvržejo liste , kajti pozimi potrebujejo počitek.
Zgodaj spomladi, še preden se plitva čebulica Pleione olista se začnejo razvijati rožnati, beli ali rumeni cvetovi.
V času rasti od marca do oktobra, najbolje uspeva na pol senčnih legah v rahlem, konstantno vlažnem, s hranili obogatenem listnem kompostu. Zelo važno je, da ji omogočimo zelo dobro prepustna tla (drenaža).
Med obdobjem mirovanja od novembra do marca je potrebno plitke čebulice rastoče na prostem dodobra zaščititi pred zimsko zmrzaljo, najbolje jih je pokriti z debelo plastjo smrečja. Pazljivi moramo biti tudi na to da je v tem času prst v kateri uspeva suha oz. naj bo v prsti minimalna količina vlage.

Trenutno mojo skromno zbirko zastopajo sledece vrste oz. sorte:

Pleione yunnanensis
Pleione formosana
Pleione forestii
Pleione formosana `Snow White`

Prve tri vzgajam, kot lončnice, dočim sorta Snow White že tretje leto zapored zelo dobro domuje v sencnem skalnjaku na prostem.
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: onkraj meja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten