Orhideja Palaenopsis

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Orhideja Palaenopsis

OdgovorNapisal/-a orhidejica » 18 dec 2004, 13:04

Pozdravljeni!

Prvic sem se srecala z orhidejo, saj sem jo prejela kot darilo za rojstni dan.
Tukaj pa se je pojavil problem, ze po 5 dneh je odvrgla vse cvetove.
Prosim za kakrsenkoli nasvet glede vzgoje te vrste orhidej, zalivanja, kaj storiti ko odcveti, glede gojenja...
Najlepsa hvala in lp!
orhidejica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 18 dec 2004, 20:07

Najverjetneje je kriva temp. razlika ob prenosu iz cvetličarne (zadostuje že nekaj 5 min. na nizki temp – nič nenavadnega za ta letni čas). Cvetno steblo odreži nad 2 kolencem POD cvetovi (lahko tudi na 1 ali nižje).
Če se bo tvoja orhideja počutila dobro se zna zgoditi, da odžene iz kolenca novo cvetno steblo.
Optimalna temp. 22-28C
Minimalna 15C
Redno pršenje………….

ne obupaj
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 20 dec 2004, 08:07

Frenky.... popolnoma se strinjam s teboj glede prenašanja iz trgovin ob tem mrazu.... Tudi pri moji eni se je podobno zgodilo, ko sem jo odnesla iz Obija brez da bi jo zaščitila.

Je pa en drug problem!
Ko sem končno pri enem phalenopsisu doživela da je pognal novo cvetno steblo sem bila presrečna. Raslo je raslo in se tudi fajn odebelilo. Tudi cvetki so bili že za grah debeli ko so kar naenkrat začeli rumeneti. Pa vendar ga med tem nisem ne premikala ne pretirano zalivala, škropila dnevno ... pa se je to zgodilo? Je na okenski polici in v sobi je 20 stopinj. Temperatura je stalna, tudi na prepihu ni bila. Kakšen šok je rastlina doživela,... ne vem!
V drugem primeru .... enako phalenopsis.... ga imam pa na mizi, stran od radiatorjev in resnično skrbim za njega full. Blo je pa tako .... iz starega stebla je odgnal novo vejico in tudi cvetovi so se večali in večali. Lepo je rastel, odgnal še eno čisto novo cvetno steblo..... In problem je nastal, ko je začel prvi cvet rumenet. Pa je bil že kar velik.... ene 3 dni pred odprtjem!!! :cry: Čist sem bila na tleh .... ker dobesedno ne vem kaj je narobe!
V petek, ko sem bila na predavanju o orhidejah so strokovnjaki rekli, da je ponavadi tako takrat, kadar si raslina zastavi preveliko nalogo da odvrže par cvetov, ker ne more dorasti oz. zdržat napora???
A je to res?
barbara bobek
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 20 dec 2004, 11:49

[V petek, ko sem bila na predavanju o orhidejah so strokovnjaki rekli, da je ponavadi tako takrat, kadar si raslina zastavi preveliko nalogo da odvrže par cvetov, ker ne more dorasti oz. zdržat napora???
A je to res?[/quote]

Rečeno je bilo, da naj bi rastlina odvrgla cvetove zaradi preobremenitve toda ne vse samo odvečne. (se povsem strinjam. Morda pa različno razumemo?)
Meni se dosti krat zgodi da Phalanopsia ne odvrže cvetnih popkov, ampak ne »izkoristi« vseh popkov tako da tisti na koncu veje ostanejo nerazviti (toda da bi zaradi preobremenitve odpadli prvi najrazvitejši cvetovi ???? rastline niso tako nepremišljene)

Glede tvojih orhidej (tiste na mizi oz. obeh) je lahko vzrok pomanjkanje svetlobe (intenziteta svetlobe, dolžina osvetlitve).

L.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 20 dec 2004, 11:56

Lepo pozdravljeni vsi!

Imam (morda) odgovor za Barbaro: morda je pri orhideji na mizi kriva bižina sadja? Ai pa pomanjkanje svetlobe? Ne vem, ampak sem pa slišala, da so orhideje blazno občutljive na snovi, ki se sproščajo pri cvetočem sadju. Doživela sem na lastni orhideji, in sicer pri katleji. Le en sam dan je bila v bližini zaboja z jabolki, in je odvrgla vse cvetove!
Lep pozdravček, OM
Orchid-fan :)))
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a frenky » 20 dec 2004, 17:40

sadje diha in ob tem odaja plin etilen, ki povzroča da cvetoče rastline hitreje odcvetijo.
:shock: Ta en dan je bil po moje več kot 24 ur. :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 21 dec 2004, 07:42

Pozdravljena, ... hvala vama za odgovore samo sadje ni problem, ker se v kuhinji sploh ne nahaja ( je spravljeno v hladilniku :lol: ).
Tudi kar se tiče svetlobe..... mogoče ..... je pa miza pol metra od okna (vzhod ) ... tako da, ... možno pa je....
Tok sem res obupana nad tem cvetenjem njihovim, da sem se odločila, da je bila včerajšnja orhideja res zadnja, katero sem kupila .... :cry:
Sicer pa .... 15 jih imam, pa če ne znam z njimi delat ......! Žal ....
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinki » 21 dec 2004, 09:01

sam mal! da ne obupaš! orhideje se bojo že prvadle na tvoj stanovanje, sam pozim pa pač ne cvetijo. upam da jih nimaš direkt nad radijatorjem pa da jih ne zalivaš in gnojiš preveč. probaj jih met malo bolj na mrzlem-18 °c. pozim se jih tut ne kupuje, ker...če pozimi mirujejo ion poleti cvetijo jer pri tistih, ki cvetijo zdaj ravno obratno. to pomeni, da jih moraš met poleti na 18stopinjah. mal teško, se men zdi!no, pozim(ZDAJ!) mirujejo, maj jih zalivaj(krat na teden največ.

veliko uspehov v novem letu
tinki
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 21 dec 2004, 11:15

Veš kako je ... tok se veselim k kažejo da bodo cvetele ... pol pa vse dol popada..... :cry: :cry: :cry:
Saj poleti so mi pa lepo cvetele ....
Liste imajo tok lepe .....
Imam pa 20 % v stanovanju, se ti zdi preveč?
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 21 dec 2004, 11:42

Meni se ne zdi preveč. Poskrbi za veliko vlažnost! jaz sem jih mel na oknu kar v eni kadički, kjer je bila vedno voda, ki je konstantno izhlapevala pa tm nek 75 - 80% relativno zračno vlažnost. Ne sme pihat od radiatorja po njih, ker se listi prehitro izsušujejo. Kolikokrat na dan pa škropiš po listih?
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a frenky » 21 dec 2004, 12:00

:?: 20% (koga :?: vlage :shock: ) pol pa prvo povečaj vlago (voda v raznih posodah pa..... uporabi domišljijo)

današnji hibridi cvetijo celo leto(phalaenopsis).žlahtnitelji se nagibajo v smer pridobivanja novih sort ,hibridov, ki so nekaj novega in imajo dobre lastnosti (dolgo in pogosto cvetijo, prenašajo razmere v stanovanju-niso tako zahtevne). so pa tudi nekatere vrste , ki obvezno potrebujejo počitek.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 21 dec 2004, 12:20

Jest mislm, da je mislila s tem temperaturo zraka. Sam, da ne bi orhidejo v vodo postavla, ker ti bo zgnila. Jest sem za to uporabil opeke... Poglej si v moji galeriji.
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 21 dec 2004, 13:36

Ne v vodo :lol:
v večji lonček(okrasni...) daš manjši lonček v njem narediš drenažo in notr postaviš orhidejo. da zapolniš prostor med okrasnim in manjšim uporabiš kak glinopor, pesek... (mah se ne obnese) nato natočiš vodo pa ne v lonček z orhidejo. OZ. Probaš
:P
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 21 dec 2004, 13:37

Škropim jih 1 x dnevno ....pa to full. Iz rozete pač odstranim potem vodo, ker vem da lahko pride do gnitja.
Prej sem pa narobe napisala .... 20 stopinj C v stanovanju imam .... ( se opravičujem ) .... ne zračno vlago. Kok je zračne vlage pa nimam pojma! Kako se reče temu merilu? higrometer????
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 21 dec 2004, 16:25

Ja, mislim, da je higrometer. Jaz jih nebi dajal v okrasne lončke zaradi korenin (če imš Phalaenopsise), ker rabijo svetlobo.
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 21 dec 2004, 16:38

sam tko če bo kdo iskal: Higrometri se dobijo v zoo trgovinah...stane pa ta zadeva 1000 sit(tisoč). LP
IndigoGrl
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a frenky » 21 dec 2004, 18:20

sam če pravilno kaže?
se zna zgoditi da analogni kažejo bol na približno.
Zato preverite.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

HIGROMETER

OdgovorNapisal/-a T. » 28 dec 2004, 21:35

frenky je napisal/-a:sam če pravilno kaže?
se zna zgoditi da analogni kažejo bol na približno.
Zato preverite.

[/quote=T.]higrometer je treba nastavit, pri 100% vlagi. Pokriješ ga z mokro krpo in sledi navodilom, ki jih dobiš zdraven.[list=][/list][/list][/quote]
T.
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ajdovščina

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 29 dec 2004, 13:01

Kupila sem higrometer in imam 75 % vlažnost.... upam da bo v redu zdaj!
barbara bobek
Guru
Guru

Re: HIGROMETER

OdgovorNapisal/-a frenky » 29 dec 2004, 15:38

[/quote=T.]higrometer je treba nastavit, pri 100% vlagi. Pokriješ ga z mokro krpo in sledi navodilom, ki jih dobiš zdraven.[list=][/list][/list][/quote][/quot

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
:P ha ha.....
če ti kaj ni po volji pa premakneš kazalec.(ročno)
kaj uro je potrebno tudi kalibrirati??????
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Orhideja
    Napisal/-a crash_recovery » 27 jun 2003, 11:18