Frenky.... popolnoma se strinjam s teboj glede prenašanja iz trgovin ob tem mrazu.... Tudi pri moji eni se je podobno zgodilo, ko sem jo odnesla iz Obija brez da bi jo zaščitila.
Je pa en drug problem!
Ko sem končno pri enem phalenopsisu doživela da je pognal novo cvetno steblo sem bila presrečna. Raslo je raslo in se tudi fajn odebelilo. Tudi cvetki so bili že za grah debeli ko so kar naenkrat začeli rumeneti. Pa vendar ga med tem nisem ne premikala ne pretirano zalivala, škropila dnevno ... pa se je to zgodilo? Je na okenski polici in v sobi je 20 stopinj. Temperatura je stalna, tudi na prepihu ni bila. Kakšen šok je rastlina doživela,... ne vem!
V drugem primeru .... enako phalenopsis.... ga imam pa na mizi, stran od radiatorjev in resnično skrbim za njega full. Blo je pa tako .... iz starega stebla je odgnal novo vejico in tudi cvetovi so se večali in večali. Lepo je rastel, odgnal še eno čisto novo cvetno steblo..... In problem je nastal, ko je začel prvi cvet rumenet. Pa je bil že kar velik.... ene 3 dni pred odprtjem!!!
Čist sem bila na tleh .... ker dobesedno ne vem kaj je narobe!
V petek, ko sem bila na predavanju o orhidejah so strokovnjaki rekli, da je ponavadi tako takrat, kadar si raslina zastavi preveliko nalogo da odvrže par cvetov, ker ne more dorasti oz. zdržat napora???
A je to res?