Orhideja ima mlahave liste

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Orhideja ima mlahave liste

OdgovorNapisal/-a jozeselan » 13 mar 2007, 15:07

Kot že naslov pove ima moja orhideja phalaenopsis nekam čudne-mlahave liste :?Je v spalnici kjer je mrzlo in je med 19 in 20 stopinj in mislim da je premrzlo zanjo in tudi svetlobe se mi zdi,da je nima veliko.ali jo moram dati na bolj toplo in svetlo mesto?

Lep pozdrav,Karmen :D :) :?: :?
jozeselan
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: šentpavel

Re: Orhideja ima mlahave liste

OdgovorNapisal/-a breda- » 13 mar 2007, 21:53

jozeselan je napisal/-a:Kot že naslov pove ima moja orhideja phalaenopsis nekam čudne-mlahave liste :?Je v spalnici kjer je mrzlo in je med 19 in 20 stopinj in mislim da je premrzlo zanjo in tudi svetlobe se mi zdi,da je nima veliko.ali jo moram dati na bolj toplo in svetlo mesto?

Lep pozdrav,Karmen :D :) :?: :?
ja,treba,jo bo zaliti
breda
breda-
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 13 mar 2007, 22:34

v 99,9% primerov so mlahavi listi posledica gnilih korenin. ker torej korenin ni več lahko zalivaš kolikor hočeš pa ne bo pomagalo.

zakaj so korenine mrtve... Ker si zalivala preveč (korenine zgnijejo) - premalo (korenine se posušijo)? tretja možnost je da si uporabljala preveč gnojila in se je zemlja nasičila, korenine pa tega ne prenesejo.

Rastlino vzemi iz loncka in preveri korenine ter po potrebi presadi v svež substrat.

Omenjene temperature definitivno niso problem.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 15 mar 2007, 11:07

Pozdravcek!
Tudi jaz sem imela enak problem-mahavi listi,mehki...orhidejo Phalaenopsis sem presadila in ob tem ugotovila da je imela gnile korenine...torej sem jo posadila v svez substrat,manj zalivala..in po kaksnem mesecu dni so si listi opomogli.Sedaj zopet cveti :)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jozeselan » 15 mar 2007, 22:58

Živjo! :) Danes sem presadila orhidejo in kaj naj zdaj naredim? :?: Rabim napotke kaj naj zdaj naredim? :?

Lep pozdrav,Karmen :D
jozeselan
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: šentpavel

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 16 mar 2007, 00:31

Karmen,

Sedaj pa prvih 14 dni malo manj zalivaš in ne gnojiš. In predvsem čakaš.

z malo sreče bodo v prvih 3 mesecih zrasle nove korenine, po 6 mesecih pa bi lahko začel rasti nov list. V roku 1leta in pol, bo z malo sreče sposobna cveteti.

faneblopsis.
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 16 mar 2007, 11:26

kaj naredeis sedaj?saj sme ti tudi jaz ze napisala kaj narditi..od zgoraj..manj zalivat,in nekje po enem mesecu se bodo listi zopet napeli..vsaj pri mojem phalu so se.potle je pa zacel cez par mesecev cveteti...dobil nove koreninice..itd.Malo strpnosti prosim...clovek tudi okreva,ce mu odrezejo nogo ;)ali po hujsi bolezni,šoku....saj bo...vse bo ok. s tvojo rozco :)brez panike..in lepo pocasi.
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov