Oncidium sadika, senčno ali pol senčno?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Oncidium sadika, senčno ali pol senčno?

OdgovorNapisal/-a aly » 07 apr 2005, 10:22

Sama že imam eno orhidejo, za katero pa ne vem katera je.

Zdaj bi si rada kupila sadiki Oncidium orhidej.
Prosim, če mi lahko svetujete koliko svetlobe potrebujejo in kako se nasploh najbolj primerno skrbi za njih.

Pa še to me zanima, katere orhideje so najbolj primerne za polsenčne prostore.

Hvala
aly
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rok.k » 07 apr 2005, 13:36

Živjo Aly
Svetujem ti da obiščeš spletno stran orhideje.com.Tam vse piše o negovanju teh rastlin pa še kupiš lahko nekaj zelo lepih primerkov.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a aly » 07 apr 2005, 13:52

Hvala rok. Njihovo spletno stran sem si že ogledala, tam bi tudi kupila te sadike. Problem je v tem, da ko hočem odpreti opise vrst mi skoraj pri vseh javlja napako.

Ne bi si pa rada kupila neprimerne vrste za v naš dnevni prostor.
Orhideje bi namreč imela na severnem oknu s sicer zelo veliko svetlobe vendar brez direktnega sonca, dnevna temperatura cca 23 stopinj, ponoči le nekaj stopinj hladneje.
aly
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 apr 2005, 17:46

Aly: za Oncidium se ne sekiraj preveč, je ena nezahtevnejših orhidej.

Naj ti lepo cveti. :wink:

Poročaj, če boš kupovala preko Orhidea.co

L.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 10 apr 2005, 21:52

Poskusi na www.oceanorchids.si kjer v fajlu O ORHIDEJAH najdeš opise nekaterih rodov, med njimi je cimbidij. Za celoten tekst moraš kliknit označen gumb in zadevo stiskat..

Veliko uspeha, :D

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Spot » 14 apr 2005, 17:41

Orhideje Oncidium so resnično ene manj zahtevnih orhidej za vzgojo. Je pa potrebno paziti le na par zadev - v kolikor je premajhna zračna vlažnost se kot harmonika nagubajo listi (podobno kot tudi pri Miltoniji/Miltoniopsisu), v kolikor je premalo svetlobe zraste veliko lepega listja, vendar pseudobulba ne nakopiči dovolj energije za cvetenje in v kolikor imajo prehladno temperaturo in preveliko vlažnost mladi poganjki radi zagnijejo. Predlagal bi ti, da z oncidijem poizkusiš v tem prostoru, za katerega praviš da nudi veliko svetlobe. V kolikor pa opaziš da pseudobulba ni zacvetela, potem pa potrebuje več svetlobe, kot je je v tem prostoru in jo prestaviš na svetleje. Za okras jo preneseš v dnevno sobo takrat ko cveti. Kolikor sem opazil na orhideja.co_, si informacije o vzgoji sledijo tako kot je sezona za cvetenje določene orhideje. Trenutno ko je pač odcvetel Dendrobium Thyrsiflorum je ponujena informacija za vzgojo le tega, na poletje ko je pa sezona za oncidium pa bo verjetno več o tem. V glavnem Oncidium potrebuje zelo svetlo - jaz ga gojim na istem mestu kot Cattleye.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 15 apr 2005, 00:40

Men se pa zdi, da oncidij ni ravno preprost za vzgojo. Osebno štejem za uspeh to, da mi neka orhideja vsaj tri leta zapored dobro raste in vsako leto cveti. To mi pri oncidiju še vedno ni uspelo. Ponavadi cveti, ko ga dobim, potem dobro raste in naslednje leto spet cveti, nato pa se zadeva pocasi omeji le na rast in tretje leto zagotovo ne cveti. Pa vam :?:

Spot (ali kdo drug), a si že kdaj kaj kupil na orhideja.com? Imajo kvalitetne rastline :?:

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a aly » 15 apr 2005, 08:46

Hvala za nasvete in informacije.

Samo še to. Teh orhidej še nisem naročila, sem pa pisala na mail na orhideja.com in sem v nedeljo dobila nazaj odgovor. Gospod mi je pojasnil, da imajo podjetje, trgovine pa ne, tako da prodajajo le prek spleta. Če bi pa bila v njihovem koncu (Maribor), pa naj se seveda oglasim in pogledam ter izberem orhideje in jih seveda tam tudi kupim, kar mi prihrani stroške pošiljanja. Povedal mi je tudi svojo mobilno številko, da ga prej pokličem. Skratka pohvalno. Sem bila zelo prijetno presenečena.

Hudič je le to, da sem jaz iz Kranja, pa mi je MB malo daleč.

Bi pa na vsak način orhideje raje videla preden jih kupim.
aly
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Spot » 15 apr 2005, 22:40

Faneblopsis, če me že tako direktno vprašaš - ja sem že kupil orhideje na orhideja.co_. Zakaj nisem že prej povedal - vem da nisem prvi in tudi ne zadnji da sem napravil nakup, pa sem se čudil da to ni že kdo drugi povedal in kaj je dobil. Aly me je vzpodbudila da povem, ker je imela z dopisovanjem pozitivno izkušnjo, kot sem jo imel tudi jaz z nakupom.
Kupil sem Vanda Coerulea Blue, Blc. Arom Gold in dva mini dendrobiuma.
Vanda (srednje "steblo") je velika cca. 25 cm, plus še zraven korenine. Rastlina je zdrava in močna - zelo dobre kvalitete
Blc. Arom Gold je sadika - ne vem sicer kako velika mora zrasti, da bo cvetela, ampak imela je tri zrele pseudobulbe in en poganjek ki je že krepko rastel - to bi mi bilo že za odraslo rastlino dobra kvaliteta za sadiko pa tako ali tako.
-Mini Dendrobiuma - tu sem bil rahlo razočaran, saj sta rastlini resnično zelo mali. Tudi na videz sta izgledali rahlo v slabem stanju. Mislim pa, da sta bili takšni zaradi tega, ker sta morali ravnokar odcveteti - no, saj sem vedel kaj sem naročil, to da ne bosta cveteli in da se začenja nova rastna sezona. Morali sta pa kljub temu biti zdravi, saj sta v kratkem pognali novi poganjek - pravzaprav Hirota je pognala tri nove poganjke, Salaya stripe pa dva nova poganjka. Rekel bi zadovoljiva kvaliteta.
Orhideje sem dobil hitro, v treh dneh. Zraven sem dobil navodila za vzgojo. Orhideje so bile dobro zavite in se niso nič polomile. Vsekakor bom tako še kupil orhideje, saj je zelo enostavno in sem pravzaprav z vsem prijetno zadovoljen. Kot ena izmed možnih me zelo mika Vanda Sanderiana - ta cveti proti koncu poletja, pa jo bom verjetno takrat kupil.
No zdaj pa nazaj k Oncidiumu - pa mislim da je tako pravzaprav tako z vsako orhidejo, če zgrešiš pri vzgoji orhideje, se ti to maščuje in to krepko. Maščuje se ti tako, da orhideja ne cveti in pravzaprav tako oslabi, da potrebuje leto dni do dve leti pravilne vzgoje da ponovno zacveti. Tako je tudi z oncidiumom - če pseudobulba ne zraste dovolj močna, potem ne cveti - potem je tudi naslednja, ki zraste na zimo bolj slaba in seveda potem tudi spomladanski poganjek bolj slab - pa je pravzaprav leto dni mimo, preden se ponovno pojavijo možnosti da lahko zacveti. Saj ne rečem, da meni vsakič uspe, da mi zacveti, ampak sem vedno boljši pri tem kako jih uspem vzgojiti do cvetenja. Na mojo srečo vzgajam orhideje, ker mi je to zanimivo in ker mi je všeč ko zacveti - če sledje odpove imam vsaj nekaj zadovoljstva. To je pač tako, kupiš čebulico amarilisa, ki ti prvič čudovito cveti, naslednje leto že manj ali sploh ne, potem se pa že vprašaš kaj delaš narobe. Enim fikus benjamin lepo raste, enim pa rastlina vedno znova liste odvrže in se posuši - to pač tako je. Vsake stvari se pač moraš naučiti in dobiti določen občutek za to. Z ozirom na to kaj pa jaz opazujem je pa zanesljivo to, če ti bo uspelo spraviti do cvetenja Cymbidium, potem ti bo Oncidium uspelo še prej.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 16 apr 2005, 00:32

No, jaz imam pa ravno obratne izkušnje..Cimbidij je kar se mene tiče poleg falenopsisa najpreprostejša orhideja za gojenje. Če upoštevaš par trikov, brez problema manipuliraš z rastjo in cvetenjem, medtem ko pa je oncidij že težje popolnoma nadzorovati in vedeti kaj v določenem trenutku potrebuje. :shock:

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Spot » 17 apr 2005, 09:46

Mislim, da te kar dobro razumem, na kaj meriš. Pri Phalaenopsisu in klasičnem Cymbidiumu pač dobro poznaš, na kaj moraš posebej paziti ob določenem času, da lahko rastlina zacveti in zato imaš dober občutek kontrole - enako tudi jaz, saj mislim da imam že nekako na dan "naštudirano" kaj moram napraviti da bodo cveteli. Pri teh Oncidiumih za topla področja pa nekako tega ni. Tile Oncidiumi pač konstantno potrebujejo toplo in zelo svetlo, pa seveda redno zalivanje in gnojenje, da lahko oblikujejo čim večjo pseudobulbo. Ko in če oblikujejo dovolj veliko pseudobulbo zacvetijo - če ne, oblikujejo nov poganjek in ciklus se ponovi. In v tem leži njihova enostavnost - zagotoviti je potrebno samo te najboljše pogoje in nobene druge, posebne manipulacije niso potrebne - kar ti pa sicer vzame iz rok možnost uporabe različnih trikov da ga vzpodbudiš k cvetenju in ti zato daje občutek da nimaš kontrole. Mislim, da bi te pri Cymbidiumih "zbegal" tudi Cymbidium Golden Elf (upam, da bom nekega dne imel priložnost da si ga kupim) - to je Cymbidium, ki cveti predvsem v poznem poletju, lahko pa cveti sicer v manjši meri kdaj koli tokom leta. Pri njem zagotovo ne moreš uporabiti enakih pravil kot za klasične Cymbidiume, saj je to rastlina za bolj topla področja in je očitno, da pač cveti takrat, ko je oblikoval dovolj veliko pseudobulbo. Torej je lahko za nekoga ta Cymbidium enostanejši za gojenje kot pa klasični, saj za njega ne potrebuje nekih posebnih, ekstremnih pogojev, da ga pripravi do cvetenja.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 36 gostov