Odlomila del cvetnega stebla

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Odlomila del cvetnega stebla

OdgovorNapisal/-a baucika » 20 jun 2007, 09:47

Dva dni nazaj sem hotela odtrgati odcveteli cvet in sem zraven odlomila del stebla. Na steblu nižje sta bila še dva cveta, ki pa sta se mi začela sušiti, steblo pa dobiva rjavkasto barvo. Zdi se mi, da se mi bo posušilo. Zamina me, če bo to fejst škodilo orhideji pri nadaljnji rasti in ponovnem cvetenju.
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 20 jun 2007, 10:52

ne,bucika..nic ji ne bo skodila,izgubila si le cvetove,ki bi se se razvili na steblu.Steblo sedaj vrezi nad delom,kjer je ocesce,ce vidis,da se ti preostala dva cvetova susita..odstani ju,in odrezi steblo,da bo zacelo gnati vejico na ocescu.Meni vsaj zmeraj poganjajo na vseh ocescih.Upam,da si razumela.... ;)LP
No,moja orhideja je bila delezna ze veliko lomljenja,kajti na njej nonstop sedi moja skobcevka in jo gloda.. ;) ter gleda skozi okno..tko da..pa je rozica se zmeraj ziva ;)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a baucika » 20 jun 2007, 11:47

Hvala za odgovor. Ko bom prišla domov ji bom odrezala nad očescem steblo. Rjavkasta barva na srečo še ni prišla do prvega oz. zadnjega očesca. Cvetova sta pa tako že čisto skupaj potegnjena in napol suha.

Meni je tudi ponagajala skobčevka in mi na enem phalu na listu naredila "okrasne" pikice. Ostal je nespremenjen z pikicami.

lp
baucika
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 20 jun 2007, 13:06

aja?heh....ti pticki,tudi jaz imam preluknajne liste in to..sploh cvetovi so vsi pogrickani,samo kaj,ko pa je pticek tko vesel na tisti vejici;)Ne morem ga dol nagnat,ker ne vem kdaj bo sel od nas,pa ga imam tko rada,da mu pac vse pustim:)kaj cem....je moj ljubcek:)Baje da jih vonj orhidej privablja,ker zivijo skobcevke v Avstraliji kjer so orhideje tudi v naravi,tko da...mi je strokovnjak rekel;)Zal pa ne vem,ce pticku skodi,da grizlja te cvetove in steblo...hmmm..tega mi ne zna nobeden odgovoriti..je pa res,da sme nekje prebrala,da so nekatere ali pa vse ( ne ve tocno) orhideje strupene...hm?:0
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a baucika » 20 jun 2007, 14:21

Da jih privlačijo orhideje sem tudi jaz ugotovila. Ko smo jih imeli spuščene so leteli proti oknu, kjer imam orhideje in pristali na karnisi ali pa na orhidejah. Pa sem se sekirala in jih vstran naganjala pa brez uspeha.

So se mi od začetka zdele nekatere stvari pri gojenju orhidej čudne, zdaj pa vedno bolj ugotavljam, da jim je res treba kar najbolj približat naravno okolje in pogoje, če hočeš da ti lepo uspevajo. Ptiči pa tudi spadajo nednje, ali ne (he, he, ....).

Za škodljivost cvetov in pa stebla pa ti žal ne vem povedat, za strupenost pa tudi še nisem slišala, možno pa je, kaj pa vem.

lp
baucika
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 21 jun 2007, 10:28

Nja..upam da mu prevec ne skodijo tile cvetovi,v primeru da naj bi morda bili strupeni...kot cela rastlina.Sicer se pticek se dobro pocuti,in jaz ga pravtako brez uspeha vedno znova odganjam od rož....tam mu enostavno pase in se dobro pocuti.
Ugotavljam da mi nekatere orhideje cvetijo,nato se rast ustavi..cvetovi pa zacno poganjati dalje po dolocenem casu in to tam,kjer se je rast zakljucila..npr.na enem steblu so popoki..pa ostane na koncu tista amjhna bunkica..se nerazvit popek.....in potle cez morda mesec,dva,ponovno zacne dalje rasti tisti popek na koncu in se se dalje razvijajo in razvijajo----
najboljse razmere jim verjetno ne znam ustvarit..kaj pa vem...jaz jih imam sicer na okenski polici,na zahodni strani,kjer od tam nekje 2 ure popoldne in vse do zahoda sonca žge v rožr-orhideje....zaenkrat se nobeni ni skodilo..morda je pa le prevroce,ker ko potipam liste so ti tanjsi in nekoliko zmehcani...zjutraj pa zopet cvrsti,oziroma ze par ur po zahodu.A je to sploh ok?hmm?Rastlina se mi pregreva in pol ohladi...hmm?
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a baucika » 22 jun 2007, 10:05

Steblo na phalu sem odrezala, ampak sem danes ugotovila da je bilo malce prepozno. Rjavost se nadaljuje tako da bom morala odrezati še preostanek stebla. Sicer pa mi je tako dolgo cvetel in upam, da mi bo spet.

Sem včeraj kupila v baumaxu enega odcvetelega phala in se bom pustila presenetit z cvetovi. Bil je znižan na pol cene ki je v akciji in je imel zelo lepe zdrave liste in korenine.

Orhideje imam tudi jaz na zahodni strani na okenski polici. Popoldan poleti spustim žaluzije, da jih obvarujem prehude vročine in da sonce ne sije direktno na njih. Enkrat sem pozabila in so bili listi fejs vroči in mehki, zvečer pa so se ohladili in je bilo ok.

lp
baucika
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 22 jun 2007, 11:23

ja saj....jaz pa niti žaluzij dol ne spustim...
A ves kaj me zanima...povej mi,koliko let je stra tvoj najstarejsi Phal,in koliko stebel ti je v tem csu ze pognal in kako pogosto.
Moj bo star 3 leta,pognal je do zdaj 5 stebel vse skupaj..oziroma 3 stebla,kajti z dvema sme ga kupila..cveti obilno..preko 60 cvetov je imel..zdaj pocasi ze odpadajo...najvec je pa skupaj cvetel kar 7 mesecev,sedaj pa podira rekordnih 8 mesecev cvetenja..ne mroem verjet,kaksno sreco imam z njim ;) KOmaj cakam da mi pozene se kaksno steblo...
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 22 jun 2007, 13:06

Meni je isti cvet na belem dendrobiumu zdržal malo več kot 6 mesecev! Pravi rekorder. Mam pa tudi en phal, ki sem ga kupila v Hoferju 13. 2. 07 in ima še vedno vse cvetove - torej več kot 4 mesece.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a baucika » 22 jun 2007, 20:26

Imela sem enega (phala) od leta 2001 do lani nekje proti koncu leta. Cvetel mi je po dvakrat na leto iz dveh steblov, na vsakem 5 oziroma 6 cvetov. Lani oziroma predlani pa mi je pognal steblo visoko 80 cm in gor 13 cvetov, ko je pa odcvetel pa je začel hirati. tako da imam zdaj najstarejšega od leta 2002, ki ima eno leto dva stebla, naslednje pa enega, ... in pa mlajše. Imela bi jih še več, pa sem prostorsko omejena. Če se mi bo uresničila želja po letno-zimski rezidenci čez kakšni dve leti, bo pa druga pesem. Imam jih enajst in vse mi delajo samo liste, razen belline, ki bo kmalu zacvetela.

lp
baucika
Expert
Expert

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov