Novi listi na steblih orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Novi listi na steblih orhideje

OdgovorNapisal/-a nika1980nika » 23 feb 2009, 14:09

Pozdravljeni,

lani junija sem dobila orhidejo s petimi vejami in ogromno manjšimi cvetovi, ki pa so hitro odpadli. Katere vrste je orhideja, žal ne vem.

Od takrat naprej orhideja ni cvetela. Listi so še vedno zelo lepi, stebla - veje, pa se niso spremenili (niti posušili).

Pred kratkim se je začelo z orhidejo nekaj dogajati - na višini cca 30 cm (oz. 10 cm pod koncem veje) so začeli rasti novi listi. To se je zgodilo na dveh vejah. Ker listi hitro postajajo večji, me skrbi, da bodo polomili veje.

Prosim, da mi svetujete, kaj je za narediti. Zakaj rastejo novi listi tako visoko? Zakaj orhideja ne cveti več?

Hvaležna bom za vsak odgovor in nasvet.

Hvala in lep pozdrav.

N.
nika1980nika
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 23 feb 2009, 15:22

Sicer nisem noben strokovnjak, ampak iz napisanega sklepam, da imaš Phalaenopsis, ki na starem cvetnem steblu poganja keiki - mlado rastlino.

Vsekakor bi bila dobrodošla kakšna slika.

Počakaj še malo, ti bo odgovoril še kdo z več izkušnjami.

LP
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a dkivi » 23 feb 2009, 22:06

kot je že katka povedala,tvoja orhideja bo mamica :D
počakaj da bodo mlade rastlinice imele vsaj 3 korenine dolge 3-5cm potem jih že lahko odrežeš z pecljem vred in posadiš;cvetne peclje pa lahko podpreš še z kako rogovilasto vejico,če se bojiš da bi se polomilo
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nika1980nika » 14 mar 2009, 11:50

Pozdravljeni,

dodajam se 6 slik mojih rastocih listov na orhideji:

http://nika1980.moj-album.com/

Sedaj me pa zanima, ce so ze dovolj veliki, da jih presadim. Kako jih naj odstranim? Kje odrezem? V kaksno zemljo jih naj posadim? Kako naj skrbim zanje, da bodo uspevale?

Na eni sliki je tudi viden popek. Je mozno, da se zraven novih listov dela tudi popek za cvet?

Hvala za pomoc in lep pozdrav vsem.

N.

[/url]
nika1980nika
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 14 mar 2009, 12:08

Pusti vse skupaj tako dolgo, da ne bodo na vseh keikijih korenine dolge vsaj 5 cm, listi bodo večji ... skratka rastlina bo močnejša in bo lažje sama zaživela, ko jo boš odstranila. Če te ne moti jih lahko pustiš tudi dlje časa.

Zdaj so še absolutno premajhni, tudi brez korenin!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a nika1980nika » 14 mar 2009, 12:11

Ok, bom se pocakala.

V kaksno zemljo pa jih naj potem presadim in kje odrezem?

Kako pogosto bi morala ta orhideja cveteti? Meni namrec od takrat, ko sem jo dobila, se ni.

Hvala in lp, N.
nika1980nika
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 14 mar 2009, 12:15

Verjetno še nekaj časa ne bo, ker mlade izčrpavajo rastlino. Oz. večina energije gre za njihovo rast. Če hočeš cvetje, potem se mladim odpovej.

Sicer pa jih lahko potem, ko bodo dovolj veliki nasadiš v droben do srednje grob substrat z dodatkom sphagnuma.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

musice in pajki

OdgovorNapisal/-a nika1980nika » 21 maj 2009, 21:41

Zdravo,
spet se oglasam zaradi svojih orhidej. Pred 14 dnevi sem 3 male orhidejice odstranila iz velike orhideje in jih posadila vsako v svoj majhen loncek. Zemljo sem kupila v kaliji. Majhne orhidejice so zaenkrat nespremenjene, niti se ne rastejo, niti ne propadajo. Edina sprememba je ta, da so se zacele pojavljati musice in mali pajki, ki letajo in plezajo okrog orhidej in po njih.
Zanima me, ali je kriva nova zemlja ali kaj drugega in kaj naj naredim. Strah me je namrec, da bo kaj narobe tudi z ostalimi starimi orhidejami, ki so v blizini in so jih tudi zacele napadati musice in mali pajki.
Hvala za pomoc in lep pozdrav.
N.
nika1980nika
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov