noro vprasanje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

noro vprasanje

OdgovorNapisal/-a Abbie » 28 jul 2005, 13:54

Hi,

sem zacetna ljubimka orhidej :?: ..
Vse kar o moji rozci vem je, da ima steblo, liste, cvetove in korenine (zanimivi crveki) aja pa da mora rasti v prozornem? loncku.
Glede loncka mi nekak ni prevec jasno..sem iskala odgovore po vasem forumu, sam nisem lih porajtala za kaj gre.
Zanima me ali je normalno, ce skozi luknjice rastejo korenine?

Uh..se vem...stupid vprasanje, sam vseen upam na vas odg. :oops:
Thanks
Emmm..what?
Abbie
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: No'Where

OdgovorNapisal/-a Spot » 28 jul 2005, 14:16

To glede prozornega lončka tudi meni ni jasno - jaz samo zanesljivo vem, da prozorni lonček ni nujen/obvezen/življensko pomemben za rast in cvetenje orhidej. Da se rahlo popravim - ni nujen za tiste orhideje, ki fotosintezo opravljajo s listjem - tiste, ki pa fotosintezo opravljajo s koreninami, pa prozorni lonček prav tako ne potrebujejo, saj jim takšen lonček zanesljivo skozi svoj material ne filtrira prave svetlobe.
Kar pa se tiče korenin, ki rastejo skozi luknjice - vse povprek čez lonček in po zraku - tudi to ni nič narobe, v kolikor se lahko zagotavlja dovolj velika zračna vlažnost za takšne korenine, da se ne sušijo. Tako je bolje, če se pojavi že večja količina takšnih korenin, da se orhidejo presadi - korenine ponovno spravijo v lonček - saj se tako lažje zagotovi dovolj zračne vlažnosti za takšne korenine. Izjema so orhideje Vanda, ki imajo zelo debele korenine, in niso tako občutljive za izsušitev.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Abbie » 28 jul 2005, 14:20

Full hvaaaaaaalaaaaaaaa Spot!!!
:**
:wink:
Emmm..what?
Abbie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 28 jul 2005, 15:29

Pri meni imajo vse rožče glinenaste lončke in ne gledam
takrat na 100 sit.
Zaenkrat je tako, ker pa sem tako nora na te rože pa ne vem, če jih bom še dolgo kupovala.
Pa saj ni taka kriza spet?
Moje pravilo je daj dragi rožci tudi lep lonček in ne tisto plastiko.
Sem pa dobila večjo pošiljko orhidej in notri so bili sami črni lončki plastični in tudi en ne prozoren.
Po moje imajo prozorne samo zaradi prodaje, da si stranka lahko ogleda korenine.
P moje nisem pa 100%

:P
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Abbie » 28 jul 2005, 18:28

Glinenasti loncke? A kr tak not presajeno?
Kaj pa je potem s koreninami, ki so recimo pri prozorni posodi ven pokukali?
A so lahk torej pokriti z zemljo?

Maybe they need air to breath? Sem mislila, da so zato ven pokukali :oops:

Torej je lahk glinenast...a je lahk glasiran, al nekak tak...?

Uh, ze vidim kak jih bom iz plastike ven vlacla, pipala, al what ever bo potrebno, sam da ne bodo prestopile v onostranstvo... :D
Emmm..what?
Abbie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rok.k » 28 jul 2005, 23:49

Glede lončkov je tako ne rabijo vse orhideje prozorne lončke le nekatere vrste jih potrebujejo.To pa je odvisno ali orhideja v pravem življenjskem okolju raste na tleh, drevju.Zato je pomembno kakšen je lonček.Orhideje ki imajo prozoren lonček potrebujejo svetlobo tudi za korenine zato je lonček prozoren, zato če hočemo imeti orhidejo v okrasnem lončku naj bi bil ta vsaj malo večji , da svetloba lahko pride do korenin.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Spot » 29 jul 2005, 08:49

Glinenasti lončki so v toliko dobri za orhideje, ker so porozni in s tem omogočajo, da se substrat okrog korenin orhide lahko hitreje osuši - posledično manj nevarnosti da pride do gnitja korenin, se pravi če tudi bolj močno zalijemo bo več vlage lonček hitro prevzel nase in s tem ponovno omogočil da lahko bolje prihaja zrak do korenin. Hkrati ostaja lonček kar nekaj časa tudi bolj vlažen, in s tem je večja vlažnost zagotovoljena tudi koreninam in bližini rastline. Problem pri glinenastih lončkih je le ta, da so manj "čisti" - to je, da se razne gljivice in plesni lažje "skrijejo" v strukturi takšnega lončka in v kolikor je rastlina šibkejšega zdravja toliko prej lahko oboli. Drugo pa je to, da takšen lonček hitro napadejo mahovi, alge in podobno ter se pojavi sledi solitra na njegovi površini in s tem postane neprivlačen na pogled. V kolikor to ne moti, so glineni lončki zelo dobra izbira, le pred presajanjem orhidej vanje jih je potrebno dobro očistiti in NE uporabljati glaziranih.

To da pa potrebujejo korenine orhidej zrak za dihanje - če ravno zaradi tega kukajo ven, to nebi vedel - je pa popolnoma res! Zato pa je potrebno poskrbeti, da je substrat v katerega se sadi orhideja dovolj prepusten za zrak, saj korenine orhidej bolj potrebujo zračnost kot pa svetlobo skozi plastiko prozornih lončkov. Tako brez skrbi tudi tiste korenine, ki so bile na svetlobi, spravimo v lonček in jih pokrijemo s substratom.

In še enkrat - za Rok.K - plastični lončki ne prepuščajo takšnega spektra svetlobe do korenin orhidej, da bi ta svetloba lahko koreninam kakorkoli v večji meri/življensko potrebno koristila - vse kar se zgodi je le to, da alge prerastejo notranjost lončka in vse skupaj postane nič kaj lepo za pogledat - na kratko zeleno in umazano!

Prej kot potrebo po svetlobi na koreninah orhidej bi raje omenil sledeče - pri opazovanju orhidej, kje rastejo, kako se pri tem obnašajo - so ugotovili, da zelo veliko orhidej raste na presentljivo temnih mestih, na takšnih mestih kjer je zelo zelo malo svetlobe, veliko manj kot pa so opažali do takrat da je potrebno za uspešno rast takšne rastline. Na takšnih mestih so v stiku z orhidejo-njenimi koreninami vedno našli tudi različne gljivice. Iz tega predvidevajo da najverjetneje dodatno potrebno hrano za življenje orhideje na takšnem mestu, priskrbijo te gljive. Na splošno se veliko raziskuje na področju povezave mikro življenja v tleh in potem posledice tega na rast rastlin na takšnem področju. Že dolgo se ve, da šele različne gljivice in bakterije v tleh ustrezno pripravijo hranila v tleh, da jih lahko rastline črpajo in uporabljajo za uspešno rast. Dela pa se na ugotovitvah katere gljivice in bakterije so koristne in katere škodljive - in kako delujejo. Iz teh ugotovitev upajo da se bodo naučili to, da bi lahko na bolj naravne načine obogatili zemljo za pridelavo poljščin in s tem zmanjšali uporabo umetnih gnojil.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 29 jul 2005, 13:31

Tiste orhideje, ki tvorijo fotosintezo samo preko korenin tako ali tako ne potrebujejo lončka, namenjene so vzgoji na lubju oz prostoviseče (Dendrophylax funalis,Holcoglossum kimballianum...). Za druge (Phalaenopsis) pa res, da niso nujni/obvezen/življenjsko pomembni, so pa zaželeni, ker imajo korenine tudi sposobnost opravljati fotosintezo.

glede propustnosti svetlobe skozi določeno maso ima steklo večjo propustnost kot umetne mase. Če uporabimo lončke namenjene za vzgojo orhidej propustnost ni oz. nebi smela biti vprašljiva. Če pa uporabimo "prozorne" lončke kakih živil je propustnost lahko vprašljiva.

Spot pravi; tiste, ki pa fotosintezo opravljajo s koreninami, pa prozorni lonček prav tako ne potrebujejo, saj jim takšen lonček zanesljivo skozi svoj material ne filtrira prave svetlobe. :roll:
Zakaj so potem korenine zelene? :idea: (pa ne da so to alge :wink:)

Korenine bodo vedno rasle proti območju večje zračne vlage! Pustite zraven orhidej posodo v kateri je vedno voda, zračne korenine bodo hitro v območju te posode. Res da so včasih nadležne, lahko jih tlačimo nazaj v lonček, vendar to ni rešitev. potrebno se je sprijazniti :P

Romana tvoje pravilo da dragi roži.........

Svetujem ti da si potem kupiš porcelanasto orhidejo pa bo.

Da so lončki prozorni obstaja razlog, če si dobila vse črne pa prozoren lonček pri teh orhidejah ni potreben.

L.p
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Abbie » 30 jul 2005, 09:47

Kolikor sem jaz razumela pravite, da ce korenine zratejo skozi posodo, jih lahko presadim v loncek. Sam pac da zemlja ne sme bit potapkana al :D Hecam se.
A potem zrastejo te korenine ven iz zemlje?(tiste ki so prej spod loncka).
Pol pa bo moja orhideja zgledala kot hobotnica s tentakli na vse strani.
No v redu, mi je zdaj ze kaj bolj jasno.
Hvala za pomoc!!!
Emmm..what?
Abbie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Spot » 30 jul 2005, 10:18

Suhe korenine orhidej so obarvane belo, medtem ko dobro namočene korenine se obarvajo zeleno. Tipičen zelo dober primer ki je dobro viden so korenine orhidej Vanda, ki se največkrat gojijo v prosto visečih košarah in korenine prejemajo polno svetlobo (tisti ki jih imajo bodo to lahko potrdili).

V upanju, da mi bo pa uspelo ta "problemček" okrog prozornih lončkov umiriti bom pa rekel sledeče; na strani orhideja.com pod vzgoja/galerija orhidej je slika velikega lepo cvetočega Phalaenopsisa (mislim da je to brez dvoma izredno lep primerek te rastline - nadpovprečen), ki pa je "začuda" posajen v NEPROZORNO posodo - posodo rjave barve. To brez dvoma dokazuje, da ta rastlina odlično - nadpovprečno dobro uspeva, kljub temu da korenine ne vršijo fotosinteze. Torej, vaš Phalaenopsis zanesljivo ne bo na nič slabšem, če tudi bo posajen v neprozorne posode-lončke.

V kolikor pač želite gledati korenine in dajati na razstavo zelene korenine (in spremljajočo umazanijo v lončku), pa pač uporabljajte prozorne lončke.

V vsakem primeru ravnate pravilno in pri tem uspešna vzgoja orhideje NI ODVISNA OD BARVE LONČKA!

No orhidejo pa lahko "potapkaš" v lonček, mislim substrat - rastlina že mora biti stabilno posajena - pač ne delaš teh stvari nasilno, z občutkom da ne poškoduješ korenin, oziroma poškoduješ čim manj korenin. V veliko pomoč je, če so pri presajanju korenine mokre, saj so potem bolj elastične in ne tako lomljive, kot pa če so suhe.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 30 jul 2005, 14:17

Spot!

Mislim da samo ti zagotovo vidiš, da je posajena v rjav lonček :lol:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a rok.k » 30 jul 2005, 16:19

Spot, kako pa veš da orhideja na sliki ni z prozornim lončkom postavljena v okrasni lonček?
Tudi jaz mam 4 orhideje, ki so prozornid lončkih pa jih imam postavljene v okrasnem lončku, le da je ta malo večji tako da lahko pride svetloba do korenin.
Pa še glede mahu v nobenem od mojih orhidej nisem zasledil mahu, kljub temu, da so orhideje že stare.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a romanah » 01 avg 2005, 09:25

Ali sem naredila prepir al kaj?

Sploh po moje nima veze kakšni so lončki, enostavno gre kako z rastlino delaš. kako jo gnojiš in kakšno nego ima pri posamezniku.

Moram vam povedati, da sem se res odločila za glino ,ker so mi bolj všeč.
Zalivam ji zelo pogosto skoraj vsaj dan, škropim pa 2x na dan .

Stvar okusa.
Imam phale v prozornih lončkih in nikamor ne rastejo .Ne vem kaj je pol problem al prozorni al kakšni drugi.

Delam pa z njimi zelo previdno, med drugim tut kakšno rečemo (ha,ha,ha)
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Spot » 01 avg 2005, 10:13

Romanah, se popolnoma strinjam s teboj - dejansko je izbira lončka tudi po moje prej stvar okusa za vzgojo pri Phalaenopsisu kot pa da ima prozorni lonček kakšno tako zelo odločujočo vlogo pri njegovi uspešni rasti.

Kar se tiče tvojih Phalaenopsisov - morda bi pomagalo če jim zagroziš, da jih boš stran pometala - morda bodo potem bolje rastli !? :oops: :D

Na vprašanje kako pa vem, da je tisti Phalaenopsis zagotovo posajen v rjavi lonček - meni je dovolj to kar vidim na sliki - če pa komu ni, pa lahko vpraša!
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romanah » 01 avg 2005, 12:46

Pa sem jim grozila,pa še vedno ne pomaga.
Pa sem bila z njimi prijazna pa nič ne pomaga.
Zdej jih bom pa ignorirala mogoče pa bo!?!?!?!?

Skratka kar se tiče lončkov!

Vzemi takšnega ki ti je všeč.

No pa še to !?
Ko sem dobila domov pošiljko iz tujine, vam moram povedati da tudi ena
orhideja ni bila v prozornem lončku ampak v rjavem .
tudi phali.
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 01 avg 2005, 13:52

[quote="romanah"]

Sploh po moje nima veze kakšni so lončki, enostavno gre kako z rastlino delaš. kako jo gnojiš in kakšno nego ima pri posamezniku.

Torej kako zanje skrbiš in kakšne pogoje jim nudiš. to drži, samo ob idealni negi in slabih pogojih ni ponavadi nič :P

Kje si pa naročila orhideje?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a romanah » 01 avg 2005, 14:31

V Nemčiji!!!
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 01 avg 2005, 15:51

Nemčija je velika?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a romanah » 02 avg 2005, 08:11

Vem, da je velika!
Saj je Slovenija tudi za tujca?

Kolega jih je šel iskat, ker je avtoprevoznik in je bil ravno na tistem koncu.

Samo povedala sem jim kaj želim in so mi jih pripravili.
Dobil jih je v Muncen-u .

Romana
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori