Napisal/-a Spot » 08 maj 2005, 12:09
Frenky je rekel:
Da v vrtnarskih šolah ni posebnega poglavja namenjenega orhideja je razumljivo, tudi ni potrebe! Obdelane pa so teme oskrbe sobnih rastlin.
in
Kaj misliš, da so agronomi v vrtnih centrih zato da bodo presajali pač obiskuješ vrtne centre s ceneno robo.
-veš Frenky s tem v bistvu ne žališ mene, ampak vsak slednji vrtni center v mestu, saj le ti v večini primerov zelo dobro skrbijo za večino rastlin v njihovi ponudbi, ampak za orhideje pa ne!
Frenky je rekel tudi:
Naučijo pa te nekaterih osnov pri vzgoji vseh vrst rastlin, ki večini smrtnikov niso jasne. nadaljnje izobraževanje je prepuščeno posamezniku, odvisno za kaj se odloči (danes ni strokovnjaka, ki bi obvladal vsa področja kmetijstva).
-čudim se pri tej stvari pa temu, da ti vrtni centri imajo v svoji ponudbi orhideje in nobenega "strokovnjaka", ki bi se vsaj deloma izobrazil s področja vzgoje orhidej, da bi lahko svojim strankam nudili vsaj neko konkretno pomoč - pa so jim te rastline pravzaprav del njihovega poslovanja, ki jim nosi kruh
Frenky je tudi rekel:
-Da je rastlina zrasla za 2 cm so lahko "krivi " tudi prodajalci v centru in tisti Čehi v rastlinjakih, kjer so lepo skrbeli zanjo in jo niso shirali.
-očitno je Romanah imela srečo da je kupila orhidejo na pravem mestu, da so prodajalci tam znali skrbeti za vzgojo te orhideje in ji s tem izročili orhidejo, ki ni bila shirana in je s tem imela Romanah najboljšo startno osnovo za nadaljno uspešno vzgojo te orhideje.
Faneblopsis - saj sem že rekel, da je gojenje na kosu lubja eden izmed težjih načinov vzgoje orhidej. Se popolnoma strinjam s teboj. In zelo na mestu je bila vajina pripomba s Frenky-jem da sta opozorila na to težavnost. Ampak dejstvo je, da so orhideje v zelo veliko primerih epifitske rastine, in s tem so njihove korenine bolj primerne za zračne razmere, kot pa da jih ujamemo v vlažen manj zračen substrat. Iz tega razloga ugotavljam da takšna vzgoja orhidej brez substrata nosi kar precej prednosti. Po letih vzgoje orhidej v substratih to ne pomeni da bom pa zdaj svoje orhideje namestil na kose lubja in podobno - le to, da sem za vzgojo vanda tipa orhidej bolj odprt za vzgojo brez substrata.
Romanah bo svojo orhidejico posadila tako kot bo ona to hotela - naša dobra volja in dober namen pa je ta, da ji pomagamo z nasveti, kako je to najbolje napraviti - in ne da ji narekujemo da to naj ne dela. Ona bo ugotovila če ji vzgoja na kosu lubja gre od rok ali ne - in ona bo ukrepala ustrezno če ji takšna vzgoja na kosu lubja ne gre od rok. Mi ji bomo lahko samo pomagali z nasveti kako v takšnem primeru rešiti nastalo situacijo - če bomo le znali in nas bo vprašala ...
Faneblopsis je rekel:
Zaradi svojih dolgoletnih izkušenj brez dvoma veš, da kvalitetno vzgojena orhideja tudi po šestih mesecih po nakupu še vedno lahko izgleda brezhibno zaradi nakopičenih zalog hrane.
-Neofinetia Falcata je majhna monopodialna orhideja brez pseudobulb, zato dvomim da bi tudi mesec dni preživela brez ustrezne oskrbe in pri tem rastla (sicer ne vem kako dolgo je potrebovala za 2 cm)
Faneblopsis je tudi rekel:
Vse, kar hočem povedat je, da bo RomanaH zelo verjetno izgubila rastlino, če gre letos na morje za več kot en teden in ne bo nikogar doma. Predpostavljam da se to v lončku ne bi zgodilo..
Sori, surovo dejstvo.
-verjetno tudi moje surfinije v cvetličnih koritih na balkonu sonca in poletnih temperatur brez zalivanja več kot teden dni nebi prenesle, kaj šele moja Datura, ki že danes pri teh zmernih temperaturah potrebuje dnevno skoraj 5l vode.
Sory, surovo dejstvo