Napisal/-a Paph » 22 avg 2008, 12:38
Jaz ponavadi dodajam vodi gnojilo z oznakami 20-20-20, vsako drugo zalivanje.
Ko orhideja raste, dodajamo gnojilo za orhideje z oznakami, s katerimi hočemo pospešiti rast določenih delov orhideje. Običajno je oznaka na gnojilu 10-10-10: pri oznaki 20-20-20 NPK formuli dodamo le polovico odmerka.
Približno tri mesece (ali pa pač malo pred cvetenjem) lahko dodajmo gnojilo s formulo: 10-30-15 NPK. Po tem ne dodajajmo ničesar več, dokler ponovno ne začne rasti. Ko opazimo ponovno rast, se vrnemo k prvotnemu načinu.
Sicer pa velja: N (dušik) pospešuje rast zelenih delov (listi), P (fosfor) pospešuje nastavke cvetnih delov in K (kalij) pospešuje rast korenin.
Temu primerno izberemo sestavo gnojila.
In še najbolj osnovno in pomembno pravilo: raje manj, kot več, ali kot bi rekli Angleži: weekly - weakly.
Kot sem že omenila, dodajam gnojilo k vsakemu drugemu zalivanju, vmes pa samo z navadno vodo, ki med drugim poskrbi tudi za to, da se morebitno preveč naložene soli pri gnojenju sperejo.
Doma imam gnojilo za pospeševanje rasti zelenih delov in korenin, tistega z najvišjo srednjo oznako pa sem očitno založila, ni ga.
Tudi v ponudbi Nordotto e Capello imajo samo 20-20-20 in 30-10-10.
No, saj ni panike, nekaj mi jih dela cvetne nastavke pa sem mislila malo pomagat.
p.