mirovanje paleonopsisa

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

mirovanje paleonopsisa

OdgovorNapisal/-a gregor010 » 11 jun 2009, 21:59

Od doma sem rešil en paleonopsis, ki se je že skoraj posušil. Presadil sem ga in gnojil s polovično mero predpisanega gnojenja.

Pognal je cvetno steblo, začel delati bunkice za cvete, sedaj pa se je naenkrat vse ustavilo. Bunkcice so ostale majhne in se ne večajo in tudi svetno steblo se ne podaljšuje in je ostalo pri dveh cvetnih bunkicah.

Se opravičujem nestrokovnim izrazom :)

Če kdo ve vzrok tega nenadnega mirovanja bi se priporočal za kak nasvet.

Hvala
gregor010
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ipocic » 12 jun 2009, 09:15

Ja samo to da je phalaenopsis.Rastlina očitno ni zadost močna in stem lahko naredi labodji spev.Steblo odreži in rastlini pusti ,da požene do 2-3 zdrave liste in potem cvetenje!

Lp,JERNEJ
ipocic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: m. sobota

OdgovorNapisal/-a snupy » 12 jun 2009, 10:48

Zaenkrat še pusti steblo. Morda si rastlino prestavljal, oziroma jo imaš na nepreveč ugodnem mestu za rast. Zagotovi ji dovolj svetlobe in uspeh mora bit. Z gnojenjem pa ne pretiravaj, na 14 dni je čist dovolj. Zalivaj pa jo normalno. :wink:
Uporabniški avatar
snupy
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: SG

OdgovorNapisal/-a ninja_man » 05 okt 2009, 09:56

Zdravo!

Mene pa zanima naslednje: Pred več kot letom dni sem iz starega Phalenopsisa odtrgal vegetativni poganjek, ki je rastel na njem (kako se mu reče strokovno). Zgledal je dokaj močan in je bil takrat že kar velik ter močan. Posadil sem ga v zemljo za orhideje ter ga pognojil. Nekaj je še rastel, nato pa se je rast ustavila. Stara rastlina je vmes že cvetela, in to z zelo veliko cvetovi, ta pa zdaj že kako leto kar stagnira...kaka ideja kako ga spraviti k cvetenju?

lp, m
ninja_man
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a sandica » 06 okt 2009, 12:30

Temu vegetativnemu poganjku se reče keiki. :lol:
Drugače je pa tako... tudi sama sem imela nekaj teh keikijev. Ko sem jih odstranila od matične rastline in posadila v substrat, so vsi stagnirali... Brez izjeme!

Ker je to neke vrste tudi šok za rastlino. Najbolj pomembno pa je, da zagotoviš najboljše pogoje.

Mlade rastline potrebuje več nege kakor starejše. Tako da ti priporočam, da jo postaviš na svetlo in toplo mesto. Med substrat pa vmešaj malo spagnuma... da zagotoviš orhideji čimveč vlage.

Od vsega skupaj je pa najbol pomembno potrpljenje... :D
sandica
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov