Napisal/-a Paph » 05 sep 2008, 09:31
Jaz tudi rešujem enega in ga skušam ohranit pri življenju. Dobila sem ga pred dobrim mesecem, cvetočega, potem se je pa cvetje usulo in sem ga vzela ven in pogledala kaj se dogaja in ugotovila, da praktično nima korenin, še slabše kot pri tebi, samo da ima moj več listov; dva lista sta mlahava, dva pa kolikor toliko v redu.
Nisem ga dala nazaj v lubje, ampak sem ga privezala na pluto in ga samo rosim in upam, da preživi.
Sicer pa sem zasledila neko tehniko "reševanja falenopsisov", ki imajo slabe korenine oz. kako najlaže vzpodbudiš fal, da požene korenine, Angleži ji rečejo 'sphag-n-bag'. Takole naredijo: falu odstraniš morebitne cvetne poganjke ali cvetove (če cveti), ker mu to samo črpa energijo, odstraniš vse gnile in posušene korenine in pustiš tiste, ki so zdrave. Vzameš prozorno plastično vrečko, ki je dovolj velika za rastlino, da ni utesnjena - a tudi ne sme biti prevelika. V dlan vzameš šotni mah in ga dobro namočiš potem pa iztisneš vodo, ravno toliko da je mah vlažen. Mah postaviš v vrečko in nanj položiš fal, dobro zavežeš in postaviš na svetlo senco. Čez nekaj tednov bi morala pognati kakšna koreninica.
Kar se pa kokosa tiče pa ne vem če je ravno najbolj primeren, mislim da je bolje imeti mešanico lubja in maha. Jaz osebno se mahu izogibam, ker preveč zalivam, tako da imam samo lubje.