pozdravcek
sama sem imela isto težavo kot delfa! majhne bele pikice so se mi sprehajale po lubju 2 orhidej. ko sem rože zalivala, pa so vse bele pikice prilezle na začetek stebla in se tako izognile mokroti. čez teden dni sem pri zalivanju opazila, da leta med orhidejami nekaj drobnih mušic... no, na koncu sem presurfala cel net in ugotovila, da imam verjetno t.i. "mrtvaške mušice". ličinke grickajo sladke koreninice orhidej, kar jim škoduje, odraslem mušice pa ne delajo škode... sem o tem tudi pisala na forumu, pa mi nihče ni odgovoril.. spletna stran, kjer sem našla nekaj o teh škodljivcih, je tale:
http://www.oceanorchids.si/si/index.php ... i&nivo2=27 upam, da ti bo odprlo. no, tule sem prebrala, da jih zatreš z dotikalnim insekticidom "Decis", zato sem se zatekla v Kalio. Decisa jim je takrat zmanjkalo, pa so mi dali nekakšen drug insekticid, ki se mora zmešat z vodo. nisem 100%, ampak zdi se mi, da je bil Confidor! saj to ti itak tam takoj znajo svetovat, ko 1x opišeš, kakšno težavo imaš!!!! tako da sem s tistim potem zalila VSE orhideje (tudi tiste, ki niso imele teh ličinkic, ker so mi tako v Kalii svetovali). in od takrat sem se jih znebila!
lp