Ludisia discolor

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a frenky » 12 apr 2005, 17:49

Pozdravljen!
Ja mal preveč zalivaš. icon_lol.gif
Gre za skakače(Collembola), ki na sobnih rastlinah ponavadi ne delajo škode (v večjem številu pa lahko poškodujejo nežne liste in poganjke), hranijo se z gnijočini rastlinskimi ostanki in jim prija vlažno okolje.

Lonček potopi v vodo, tako da sega voda čez rob lončka. skakači bodo priplavali na površje ali poginili. Nato jih enostavno poberi ali posrkaj (malo domišlije).
Pa dobro očisti podstavek!

l.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gjergjek » 12 apr 2005, 18:23

Hvala Frenky!
Glede zalivanja je tako, da so mi posebej naročili, da mora biti Ludisia konstantno vlažna...Torej ni potrebe po nobenih sredstvih za zatiranje škodljivcev? A misliš, da so ta list, ki je začel rumenet napadli, ali je to naravni proces?

Lp
gjergjek
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 12 apr 2005, 19:57

Ker gre za spodnje liste gre verjetno za stare liste.
Pazi pri zalivanju.
Če si jo mogoče presajal si uporabil slabo zemljo :?:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gjergjek » 13 apr 2005, 14:10

OK, bom pazilA :wink: , presajala je pa nisem, ker so mi odsvetovali. Mogoče imajo pa že v cvetličarni slabo zemljo, samo po moje je tudi samo star list.
Aja, pa tiste skakače sem že utopila.

Hvala, lp
gjergjek
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a skrf » 13 okt 2005, 13:05

Ima kdo slučajno potaknjenec, ali pa ste jo videli kje za nabavit pred kratkim?

http://www.doweryorchids.com/jewel.htm
skrf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Breda » 20 okt 2005, 00:30

skrf, če še nisi ulovil(a) potaknjenca, sem prav danes videla ludisije pri Vrtku na Vodnikovi. Cene pa ne vem, sem samo "špegala" skozi izložbo.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mojcica » 16 nov 2005, 17:24

Moja ludisija je že več kot leto na vzhodni okenski polici. Lepo se je razrasla in cveti. Intenzivna svetloba ji ne škodi, je pa res, da v poletnih mesecih nanjo sonce ne sije direktno. Moje izkušnje so zelo dobre in bi jo označila kot nezahtevno. Zgodilo se je, da sem jo pozabila zaliti, listi so oveneli. Lonček sem potopila v vodo in pustila deset minut, da se je substrat popolnoma napojil, lonček dvignem in počakam, da voda neha kapljati iz lončka. Čez uro je rastlinica spet pri močeh.
Glede potaknjencev bi se pa dalo še kaj napisati. Potaknjence se lahko naredi iz vseh vand, ki so na steblu oblikovale korenine. Matična rastlina pa požene iz zalistnih, prej spečih brstov nove poganjke. Tako dobimo če več mladih rastlin.
Mojca
mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 16 nov 2005, 18:12

skrf je napisal/-a:Ima kdo slučajno potaknjenec, ali pa ste jo videli kje za nabavit pred kratkim?

Včeraj sem jo videla v Bauhausu v Mariboru - pa zelo lepa je bila!!!!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

cau

OdgovorNapisal/-a katinka » 23 nov 2007, 01:05

Zanima me ko se rastlina na začetku stebla posuši ali pa zgnije, in jo odtrgaš in daš v vodo da bi iz stebla odgnale korenine:
1. koliko mora biti vode, oz koliko je rastlina potopljena v vodo
2. koliko naj zrastejo korenine
3. kako dolgo rastlina ostane v vodi
kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a natka » 22 jan 2008, 10:40

Mene pa zanima, kako jo ponovno pripraviš do tega da ti začne cveteti? Pa to bi še vprašala, če slučajno kdo ve kdaj jo je potrebno presaditi?

Ob strani mi je pognala mlade rastlinice, pa še ni duha ne sluha o tem da bi pognala cvetno steblo.
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a Sneguljcica » 27 jan 2008, 14:48

Tudi jaz imam eno vprašanje. Junija lani sem dobila od prijateljice dve mladi rastlinici, ki mi res zelo lepo rasteta. Sta že kar veliki in nonstop poganjata nove liste. Zanima me, kdaj lahko pričakujem kakšno cvetno steblo? Videla sem jih tudi v Bauhausu, ki so že cvetele in so bile pol manjše od mojih dveh.

LP.
Sneguljcica
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

cvetenje

OdgovorNapisal/-a katinka » 27 jan 2008, 19:37

Za cvetenje ni pomembna velikost rastline. Meni ponavadi cveti med januarjem in marcem.

Decembra je odgnala stebla in januarja zacvetela. Je od jeseni na hladnem, od 12-17 C, južnem oknu.

Slika
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sneguljcica » 27 jan 2008, 21:41

Joj, moji pa sta že skozi na enakem mestu, na vedno isti temperaturi, oz sobni temperaturi. Torej bi jih morala dati nekam, kjer je sedaj hladneje.
Sneguljcica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a katinka » 27 jan 2008, 22:53

ni nujno, ludisijo lahko prezimuješ pri sobni temperaturi (18-20C), ali pa na hladnem. Lani sem jo imela na toplem pa je prav tako cvetela.
Na hladnem je lažje doseči večjo vlago, ludisije pa rabijo več vlage kot jo lahko ustvarim v ogrevanem porostoru, zato je meni tako lažje.
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sneguljcica » 27 jan 2008, 23:18

Tako izgledata moji dve...

Slika

Po moji presoji sta že kar visoki, obe bosta ponovno dobile nov listek, se že vidi v sredini, ampak stebla pa od nikoder. :?
Mogoče pa je bila napaka, da sta vsaka posebej posajeni, ker povsod ko jih vidim, jih je več skupaj.
Sneguljcica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a katinka » 28 jan 2008, 01:46

ne, več jih je skupaj, ker je rastlina stara in ima več poganjkov oz. stebelc.
Na tej fotografiji lahko vidiš v sredini eno ludisijo z več vrhovi in en poganjek visi tudi navzdol, pa je lansko leto cvetela le iz enega poganjka.

Ker so se mi poganjki, ki so viseli radi posušili ali zgnili (nevem točno) na stičišču z substratom jih sedaj sadim v plitve široke posode, tako da ne more nič viseti čez rob.

Slika
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 28 jan 2008, 09:36

Katinka ali te lahko vprašam kakšno zemljo uporabiš za presajanje Ludisie.
Na sliki sem videla da imaš zraven zmešan glinopor.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a katinka » 28 jan 2008, 12:13

Sem naredila svojo mešanico, ker s kuplljeno nisem bila najbolj zadovoljna.
Na neki internetni strani sem najšla recept. Substrat je sestavljen iz enega dela mivke in enega dela barjanskega šotnega mahu. Vse ostalo so dodatki, malo drobnega glinoporja, prah ali fino drobljeno oglje, stiropor, malo črne barjanske zemlje.
Glinopor je prišel ven, ker ga počasi spereš pri zalivanju, substrat se pa tudi malo usede v prvih 3 mesecih.
V to mešanico sem samo poskusno vsadila to orhidejo, ki cveti in še en lonček s podtaknjenci.
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 30 jan 2008, 10:27

Hvala, za odgovor.

Potem pa lahko poročaš kako se je mešanica zemlje obnesla.
natka
Expert
Expert

potaknjenci

OdgovorNapisal/-a kate » 30 jan 2008, 12:00

katinka je napisal/-a:Zanima me ko se rastlina na začetku stebla posuši ali pa zgnije, in jo odtrgaš in daš v vodo da bi iz stebla odgnale korenine:
1. koliko mora biti vode, oz koliko je rastlina potopljena v vodo
2. koliko naj zrastejo korenine
3. kako dolgo rastlina ostane v vodi
kati

Mene tudi zanima, koliko časa potrebuje, da odžene korenine in, kako velike morajo le-te bit, da jo smemo posadit. Namreč, moja se je prav "grdo" razrasla pa sem odrezala eno vejico in jo vtaknila v zemljo (tako so mi rekli v cvetličarni, naj naredim). Ko je že zgledalo, da se je prijela, je nehala "uspevat" in, ko sem jo malo "pocukala" sem ugotovila, da so koreninice (ki so pred tem bile) preč prišle. Zato sem jo dala v vodo, kjer je pognala korenin-ic-o. In sem jo zopet vtaknila v zemljo, kjer pa se mi spet zdi, da ni nič iz nje. Aja, vse skupaj traja že cca. 2 leti. Matična rastlina medtem stagnira.

Pri tem pa sem mami lani podarila prav tako rožico, ki se je nemarno razrasla in je prava velikanka ter je letos pognala 3 cvetna stebla in cveti kot nora.

Aja pa še to. Sedaj, ko so dnevi orhidej v Kaliji, sem kupila med drugim tudi eno zygopetalum (luisendorf) in po 8ih dneh, kolikor je v moji lasti sem opazila, da listi ene bulbe rumenijo. Kaj to pomeni?

Pozdrav,
Kate
kate
Ljubitelj
Ljubitelj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten