ludisia-diamond

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

ludisia-diamond

OdgovorNapisal/-a sandra 1977 » 08 mar 2007, 14:49

Lepo pozdravljene! :lol:

Prosila bi vas za pomoč.Za rojstni dan sem dobila orhidejo z tem imenom.
Ker sem prvič videla tako orhidejo :shock: bi vas prosila,če katera ve ali je
potrebna kaka posebna nega.
Hvala za vaše odgovore. :lol:

lp Sandra
sandra 1977
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ns » 08 mar 2007, 17:24

Sem ti poskusila pomagat pa ne gospod googl ne gospa najdi si mi nista ponudila ničesar pod ludisia-diamond
ns
Expert
Expert

Kraj: Ob morju

OdgovorNapisal/-a sandra 1977 » 08 mar 2007, 17:40

Ja hvala...tudi jaz sem že obupala.Zato sem se pa obrnila na vas....
moje zadnje upanje :lol:
sandra 1977
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a natka » 08 mar 2007, 18:25

Edino tako ti lahko pomagamo, če bi mogoče lahko pripela kakšno sliko. Bi bilo boljše.

Ludisio mam sama, samo ne diamond ampak discolor.

Lp N.
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a sandra 1977 » 08 mar 2007, 19:21

Ojla :lol:

Sem se potrudila pa sem pofotkala :lol: Slikce niso profes....ampak upam,
da bojo za silo. :oops:

SlikaSlika
sandra 1977
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 08 mar 2007, 19:27

satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Connie » 08 mar 2007, 20:53

To, kar vidim na sliki, je res Ludisia discolor.
Ludisia najbolje uspeva v širokih plitkih lončkih, kjer se lahko njeni plazeči poganjki v celoti razvijejo. V premajhnih lončkih se le-ti prehitro prevesijo čez rob in dajejo zanemarjen videz. Ker je terestrična (zemeljska) orhideja, potrebuje nekoliko bogatejši substrat brez lubja. Sestavljen naj bo iz peska, šote in humusa v enakem razmerju. Uspeva na senčnih rastiščih, kjer se substrat nikdar ne sme posušiti. Zračna vlažnost mora biti dokaj visoka, vsaj 50 %. Ko je poganjek dovolj zrel, požene iz vršička cvetno steblo z belimi cvetki.
Lp
Connie
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sandra 1977 » 08 mar 2007, 23:20

Super,najlepša hvala :lol: :lol:
sandra 1977
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a natka » 10 mar 2007, 11:26

Ko smo ravno že pri tej temi, bi rada vprašala, kaj potem naredim z odcvetelim cvetnim steblom (ko se posuši) ali ga odrežem?? In še to ali potem iz istega poganjka zopet cveti??

Hvala za odgovore.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Connie » 12 mar 2007, 11:26

Ko se cvetlo steblo posuši, ga lahko mirne duše odrežete (steblo mora biti res suho!). Imam Ludisio že štiri leta, pa se mi ni še zgodilo, da bi potem iz istega poganjka spet cvetelo. Mi pa dela po cvetenju polno mladih rastlinic.
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 13 mar 2007, 00:04

No jaz jo imam komaj par mesecev tako da nisem vedela.

Hvala lepa za odgovor.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a tamika » 06 jun 2007, 14:58

Mami je dobila Ludisio za rojstni dan, pa se malce bojim njene vzgoje. Dobila jo je pred slabim mesecem in od takrat ne vidim nekega bistvenega napredka. Ima dva cvetna stebla in cvetovi se nočejo naprej razvijati in izgleda, kot da se bodo posušili. Imam jo na oknu SZ lege, zalivam jo enkrat tedensko, ima tudi 2 majhna poganjka. Je kriva sprememba ali kaj drugega?

Je v zvezi z njeno rastjo kaj posebnega, da ne vem??

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

cau

OdgovorNapisal/-a katinka » 06 jun 2007, 16:54

zdi se mi zelo zanimivo to, da zelo hitro pokažejo, da so presuhe. kar malo ovenijo in steblo postane mehko, v 1-3 dneh. paše jim veliko svetlobe, sama jih imam na južnem (poleti zasenčenim ) oknom, mislim da jim bol pašejo široke plitvejše posode in manj lubja. V ozki posodi začno stari odcveteli poganjki rasti navzdol, kot pri gorenjskih nageljnih in je potrebno paziti da se ne odlomijo. Najboljš je stebla kar privezat na palčke, ker ravna so stebla sam na zašetku, ko jo prineseš iz trgovine.
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a tamika » 07 jun 2007, 08:53

No, ludisia od moje mami ni nasajena ravno v nizek in širok lonček ampak v normalno visokega, mogoče malce širšega, kot so običajni lončki za orhideje.

Zanima pa me tudi kako je z presajanjem - kje naj dobim takšno zemljo - nekje sem prebrala, da uspevajo v takšni zemlji kot je za afriške violice (in kje naj dobim to?) ...
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a katinka » 20 jun 2007, 19:09

nebi vedela, kakšna pa je ta zemlja?
jaz jih imam v substratu z manj lubja in predvsem manjšimi koščki. lubja je zalo malo, predvsem je to šotni mah, črna šotna zemlja, pa nekaj kokosovih vlaken, pa še malo kuplenega substrata.
mislim da ne rabijo zelo zračen substrat, ki se hitro izsuši. Na drugi strani pa jim zbit substrat tudi ne paše, ne poganjajo pogankov v zbit substrat.
So mi pa tut gnili poganki, ko sem jo presadila iz iz zelo tesnega lončka (v katerem je bila kupljena) v prevelik in visok lonec. Tako, da svetujem, ko jo presajaš točno poglej, da bo nov lonček samo širši od starega in ne višji!
kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a bajsek » 06 feb 2009, 22:38

Oj!

Mene pa zanima ko to rožico zalivate? li jo je treba namakat ali lahko kar z vrha, tko kot druge rrastline?

Jaz sem jo danes kupila in je čisto suha zemlja :?

lp
bajsek
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a fresia » 07 feb 2009, 12:17

Prejšnji teden sem jo kupila. Nima direktne svetlobe, listi ženejo, cvetni popki pa so takšni kot takrat, ko sem jo kupila. Kaj je to narobe? Ima morda premalo svetlobe? Bi jo mogla presaditi? Čeprav se ne presaja kadar cveti,... Ali pa je tako zahtevna,... Čudi me, ker ostale orhideje vse lepo delajo, ta pa,...
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Sneguljcica » 08 feb 2009, 23:33

Jaz sem dobila ludisije še kot mlade sadike, posadila sem jih v zemljo za orhideje, v tisto mešanico, ne samo ljubje, lepo so rasle, zalivala sem jih enako kot vse ostale orhideje, so na JV okenski polici... pognale so veliko novih mladičkov :)
Po dveh letih sta obe veliki istočasno zacveteli, na list natančno :)
čisto sta ponoreli, gresta namreč v višino in to kar konkretno visoko, okno sta že skoraj celo prerasle :)
Sem pa ugotovila, da ji lahko mladička kar odrežeš stran, daš v vodo in zelo kmalu požene nove korenine. Tako sem naredila z enim, ki je že imel cvetni nastavek in kot vidite, je normalno dalje zrastel in se razcvetel popolnoma. Zdaj samo ne vem, kaj bo z njim, ko ga bom posadila v zemljo :)

Še slikica...

Slika

LP
Sneguljcica
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov