Listi orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Listi orhideje

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 30 mar 2008, 14:02

Pozdravcek vsem skupaj!
Zadnjic mi je kolegica rekla,da naj bi orhideja (Phal) poganjala veliko stebel,ce ji prirezemo liste.
Ali to drzi?
Jaz sem mnenja da ne,saj skozi liste orhideje dihajo,kot vse raszline,zakaj torej bi poganjala stebla ce jih odrezes.Po mojem zato,ker se potle bori za zivljenje in pac zene iz sile...Kaj pravite strokovnjaki?
Lp
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a baucika » 31 mar 2008, 07:43

Jaz nisem strokovnjak, ampak vem, da to ne drži. Pri eni se mi je zlomil list in sem ga odrezala, cvetela je še naprej, ampak da bi pognala še kakšno dodatno steblo pa ni. Pri dveh pa me je "motilo" dolgo listje, ki je ležalo na polici, in sem ga skrajšala, pa mi ni nista poglali še nobeno steblo. Tako da jaz tega načrtno, da bi bolj cvetele, ne bi počela.

lp
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a polka » 31 mar 2008, 15:45

Lep pozdrav,

Rezanje listov bi kvečjemu škodilo, saj bi s tem izgubil nekaj hrane, ki jo shranjuje v listih. Nedavno sem moral odrezat del phalovega bolnega lista, da se nebi bolezen širila naprej.
Imam pa eno vprašanje, ki je sorodno tej temi. Pri enem phalu so listi zelo tanki in niso tako debeli kot tisti, ki so zrastli v rastlinjaku. To je verjetno povezano z vodo... Rastlina ima nekaj zračnih korenin, nekaj jih je v lončku. V glavnem, listi so zelo tanki. Zakaj? Preslaba svetloba, premalo vode?
polka
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 mar 2008, 16:39

Iz mojih izkušenj je tako, da če so tanši in ožji, pomeni da se steguje za svetlobo in jo je potrebno prestaviti na svetlejše mesto.

Upam, da sem kaj pomagala.

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 01 apr 2008, 08:53

Jaz se s tem ne bi strinjala,kajti orhideje imajo razlicne liste,vsaj tako sem prebrala v eni knjigi.Zato menim,da to ni pogojeno s svetlobo,ki jo ti orhideji nudis.Jaz bi prej rekla,da pac ima taksne liste,kajti mojih par Phalov ima tudi dolge liste,ki pa so kljub temu temni in debeli-mesnati..izgledajo bolj konicasto,nekateri pa okrogli na koncu in nasploh niso dolgi,temvec bolj tko,kako naj recem...na okroglo gredo,niso podolgovati.Skratka,glede svetlobe,imam jih kaksen meter od okna,pa se ne stegujejo k svetlobi,ce se lahko tako izrazim.Ne vem,no...moji so taksni.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Connie » 01 apr 2008, 08:58

Polka, če so bili prejšnji listi debelejši oziroma da so novi listi tanjši, je krivda na strani svetlobe - premalo svetlobe. Če pa so listi enaki kot prejšnji, je pa sorta pač takšna, da ima takšne liste ...

Zdravih listov se v nobenem primeru ne sme prirezati ... :roll: To je tako, kot da bi človeku amputirali zdravo roko ali nogo ... :roll:

Lp, Connie
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten