Orhideje so mi že od nekdaj všeč, pa nikoli ni bilo ali denarja ali primernega prostora, da bi se poizkusila pri vzgojih teh čudovitih rastlin.
No, sedaj pa je tole moje "novo" okno:
V Hoferju sem kupila Cambrio (z odlomljenim cvetnim steblom, ampak to je bilo edino s čemer sem si lahko potešila prvo neučakanost)
Odpisan Phalaenopsis iz Merkurja
Phalaenopsis iz Kalije - rumena je moja šibka točka
Druga Cambria je iz Kalije
Odpisan Cymbidij iz Merkurja
Forum sem predelala po dolgem in počez, vprašanj imam pa seveda še vedno veliko. Zato se obračam na vas.
- Na orhideji oz Hoferja je bil listek "Cambria", če pa jo primerjam s Cambriami, ki sem jih videla drugje, se precej razlikuje. Kaj mislite, so v Hoferju pomešali listke?
- Cymbidij moram prestaviti že sedaj bolj na hladno ali ga lahko pustim na sobni temperaturi in ga šele spomladi postavim ven (jeseni vem, da mora biti na hladnem dokler ne požene cvetnega stebla)?
Bi bilo bolje cvetno steblo sedaj odrezati, da se rastlina najprej okrepi?
Na cvetovih sem šele doma opazila sive pike - je to botritis?
- Kupila sem substrat za orhideje Valentin. Kolikor sem tu brala, mu moram primešati borovo lubje. Lahko lubje naberem kar v naravi? V kakšnem razmerju naj ga zmešam s substratom? (presajala bom spomladi, Cambria iz Hoferja ima zelo majhen lonček, Cymbidij pa tudi leze iz lončka - bi mu dala samo malenkost večjega)
Sicer pa, vsak napotek je zelo dobrodošel. Informacije v knjigah se tako razlikuejo, da se mi zdijo čisto neverodostojne. Tu pa vidim, da imate res veliko praktičnih izkušenj. Vaše orhideje so čudovite, nekateri imate prav neverjetne zbirke.
LP,
Katarina
P.S. Saj ne bom vedno tako dolga, ampak sedaj je pa vprašanj res ogromno