korenine pri Phalu

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

korenine pri Phalu

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 26 jul 2007, 16:28

Pozdravljeni!
Presadila sem Phal in ugotovila da je imel le nekaj temno zelenih in nekaj svetlo zelenih korenin,ostale so bile nekako bledikasto belo-rumene.Te sem sla odstranit,zdaj pa ne vem ce je to bilo smiselno.Bile so cvrste,vendar sem nekje prebrala da je vse kar ni zeleno (korenine) odvec.Je kdo ze imel taksne korenine ko je presajal Phal,in kaj ste storili?
Vidim pa,da je zacel odganjati nov listek,pa me zanima ce to pocne za prezivetje enako kot takrat ko nonstop cveti-(boj za prezivetje),ali bo vse ok z njim?
Hvla vsem za odgovor.
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a natka » 26 jul 2007, 16:49

Jaz sem že presajala Phale, pa nisem nikoli odrezala čvrstih korenin (ne glede na barvo korenin) , odrezala sem le tiste, ki so bile gnile. Ostale pa sem pustila lepo pri miru. Sicer ne vem kako delajo drugi, jaz sem naredila tako.

Zdaj mi poganjajo nove liste in komaj čakam da bo poganalo cvetno steblo.
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 26 jul 2007, 17:01

ponavadi kupujem Phale z enim cvetnim steblom in dobro pogledam,da ni bilo kje kaksno ze odrezano....tako vsaj upam,da mi bo hitro se kaksno pognalo.Imam jih nekaj ki so strai par mesec,pa s enic ni iz njih-stebel.zaenkrat poganjajo le liste.Upam da je to dober znak,in da bodo temperature rahlo padle,da bo pognalo se stebelce.kaj pa vem....imam jih na omarci zraven okenske police,kjer ni direktnega soncka,vcasih cleo mislim da ga imajo premalo-ali vsaj premalo svetlobe..je bolj sencna lega,ceprav je okno na zahodu,polica pa le dva metra proc od okna.Kje jih iams pa ti,Natka?:)Kako ti kaj uspevajo,kako je s svetlobo in kolikokrat na leto ti pozenejo novo steblo...Koliko casa po tistem,ko so pgnali ze npr.dva nova lista?A vedno za listi dobis stebelce?:)Temu menda ni tako,kajti slislaa sme ze,da nekaterim tukaj na forumu ratsejo le v liste,stebel pa ni od nikoder,in to ne zaradi tega,ker so le visoke temp.,ni pa tistega temp.šoka,ki ga potrebujejo za cvetenje..kaksne izkusnje iams pa ti?Lp
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 26 jul 2007, 17:01

Ko presajam odrežem tiste korenine, ki so suhe ali gnile. Čvrstih korenin ne režem, ne glede na barvo. Zelene so običajno tiste korenine, ki so bolj na svetlobi, tiste, ki pa so recimo v sredini lončka pa so bolj blede/svetle barve.

Če poganja nov list, to ne pomeni, da gre za "boj za preživetje" (ker ne poganja nove rastline ali pa obilno cveti, kar posledično pomeni več semena) ampak rastlina raste!

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 26 jul 2007, 17:58

ja,veliko sem ze prebrala o tem.ampak trenutno mi vsi Phali poganjajo le liste,nic stebel...upam da kmalu kateri zacveti ;)Mislim pa,da pred zimo ne bo nic s stebli..sele na jesen,ko se bodo temperature v sobi znizale,bo zacelo poganjati steblo...zacvetel mi bo pa verjetno sredi zime,kot lansko leto.vendar tisti ki mi je lani cvetel pozimi,mi je nato tudi meseca junija (isto leto) pognal s eeno steblo.Mislim pa,da pri nas temp. niti toliko ne vplivajo na tvorjenje stebla...kaj pa vem.Odvisno od rastline,menda..kako ji pasejo pogoji,ki jim jih nudim:)
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 26 jul 2007, 19:05

Jaz imam večino orhidej na bolj ali manj konstantni temperaturi celo leto. Jeseni mi je večina začela odganjati cvetna stebla, pa se mi je takrat zdelo, da bodo ful cvetele. Potem pa lahko rečem, da je bilo pa spomladi še huje - tako rekoč skoraj vse so pognale še dodatna stebla. Tako, da posledice tega spomladanskega poganjanja vidim še zdaj.
Sicer pa je značilno, da se hkrati z menjanjem letnih časov in s tem spreminjanjem temperatur, spreminjajo tudi temperature v naših stanovanjih in hišah. Poleti so malce višje, potem na jesen pa se znižajo in tako pride do t.i. temperaturnega šoka in jeseni potem zaženejo nova cvetna stebla. Veliko pa je odvisno seveda ponovno od vrste. Nekatere cvetijo neprestano, nekatere pa redkeje (trenutno mi cveti en phal po letu in pol).

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a natka » 26 jul 2007, 22:01

No jaz jih imam tudi na zahodnem oknu, tako da sonce sije na njih komaj po 17.00, pa tam do 20.00. Mam jih pa tam okol meter stran od okna, ker jih ne morem imeti na polici (je ne gre montirati zaradi tega ker je radiator preblizu okna in se potem okno ne bi odpiralo). S svetlobo nimam problemov, ker imam velika okna in je po celi sobi zelo svetlo.

En phal ki sem ga kupla pri vrtnar.si (naročla po netu) mi je en lep čas cvetel pol pa je odcvetel, pognal nov list in prišlo je novo cvetno steblo, ki zdaj lepo cveti, je pa staro cvetno steblo še vedno zeleno in bom še nekaj časa počakala da vidim kaj bo iz njega gratalo.

Kupla pa sem enega znižanega v Kaliji v MB, je bil kr bogi, pa mi je do zdaj iz starega stebla rastline poganalo novo steblo rastline in čakam že več kot pol leta, če bo pognalo cvetno steblo pa še nič iz tega. Mogoče še bom pa čakala en čas.

Mislim da se nekatere orhideje dajo kr prositi, da poženejo novo steblo. Ravno ta ki sem ga kupila v Kaliji, ne vem kakšne barve je cvet in bi rada čim prej izvedela.

Ni nujno da ti bodo phalu po vsakem novem listu pognali cvetno steblo.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 29 jul 2007, 14:36

Bila bi vesela ce bi mi pognali Phali vsaj eno cvetno steblo na leto,toliko da bi cveteli vsaj tistih 5,6 mesecev kot mi je dosedaj en ful dober Phal..ocitno sem imela z njim sreco..nazadnje je cvetel kar 7 mesecev skupaj,zato se pa bojim da se je ful izcrpal,in da se dolgo ne bo pognal novega cvetnega stebla..bom videla kako in kaj..sem malce nevcakana in se veselim cvetov...upam da kmalu kaj pozene ;)
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 08 okt 2007, 15:00

natka je napisal/-a:
Kupla pa sem enega znižanega v Kaliji v MB, je bil kr bogi, pa mi je do zdaj iz starega stebla rastline poganalo novo steblo rastline in čakam že več kot pol leta, če bo pognalo cvetno steblo pa še nič iz tega. Mogoče še bom pa čakala en čas.

Mislim da se nekatere orhideje dajo kr prositi, da poženejo novo steblo. Ravno ta ki sem ga kupila v Kaliji, ne vem kakšne barve je cvet in bi rada čim prej izvedela.

Morem se malo pohvalit, včeraj sem zalivala ta moj phal iz kalije in ugotovila da mi poganja novo cvetno steblo, sem se zelo zelo razveselila, oz. kar dan se mi je polepšal. Minilo je eno leto odkar sem ga prinesla domov, prav tako je ponovno po letu dni začel delati novo cvetno steblo phal, ki je belo-rdeče barve.

Zadnjič, 31.8 sem presajala oncidium, pa sem eno staro psevdobulbo odrezala stran in rekla da jo bom z koreninami vred posadila v substrat pa bom vidla če bo kaj iz tega, če ne bo pa vse skupaj stran vrgla.

In kaj opazim, da je začelo poganjati ob strani novo rastlinico. Jupi. :)
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Kajser » 27 maj 2008, 22:16

Opa, a je to to?
Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk