Kolikokrat letno?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kolikokrat letno?

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 11 apr 2005, 11:03

Imam samo eno vprašanje glede paphiopediluma ..... oz. čeveljčka...
Mi zna kdo povedati, a je to orhideja k cveti 1 x letno tako kot cymbidium ... ali večkrat?
barbara bobek
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fruto » 12 apr 2005, 15:27

zivjo

mene pa zanima, a ko enkrat cvetovi na steblu odcvetijo, a se pol tisti sopi listov k so pognal cvetove posusijo, a se enkrat lahko cvetijo, pa a velik teh novih sopov listov dela

ker men je jesen nehov cvetet, in se je vsa rast kr ustavla, sta se pa dva lista posusla iz unih sopov k so cvetel, ma pa zdej se tri sope k se niso cvetel, pa nc novga ne raste

lp :)
fruto
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 12 apr 2005, 17:59

Paphilopedilum bo cvetel ko bo končal določen razvojni krog: razvoj novih listov, korenin..., cveti lahko enkrat ali večkrat letno odvisno od rastline in oskrbe.
Ko opaziš, da se jeseni rast ustavi mu privošči malo počitka: manj zalivanja in malo nižje temperature.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 14 apr 2005, 16:59

Pri Paphiopedilumu nekako ločimo dve skupini - tista ki ima pisano listje (ta potrebuje toplejše temperature) in tista ki ima samo zeleno listje (ta potrebuje nižje temperature - posebej pozimi). Z nekaj let izkušenj gojim tiste s pisanim listjem. Gojim jih v enakih razmerah kot Phalaenopsis. Pri takšni oskrbi mi cvetijo dvakrat letno. Prvo močnejše cvetenje je v mesecu Juniju drugo cvetenje pa koncem Novembra - s tem da odkrito povedano takrat ne cvetijo vse nove rozete listja, le tiste ki so zrasle največje. Pri Paphiopedilumu je tako kot pri Phalaenopsisu - močnejša in večja zraste rastlina bolj cveti. To je mišljeno tako, da oblikuje večji cvet in odvisno od križanca lahko na istem steblu oblikuje dva, tri ali več cvetov. Iz vsakega cvetnega stebla lahko cveti samo enkrat in iz vsake rozete listja lahko cveti tudi samo enkrat. Pri meni preživi takšna rozeta do tri leta, s tem da pri tem požene do pet novih poganjkov. Pa še to, tiste rozete, ki v svoji sezoni niso zrasle dovolj velike (bodisi, da je iz različnih razlogov bila prekinjena njihova aktivna rast) običajno ne rastejo dalje, ampak napravijo nove poganjke. Torej je potrebno pri vzgoji biti dosleden dokler rozeta ne zraste in nastavi cvetni poganjek.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 15 apr 2005, 07:25

O hvala za odgovore ....
Moj nima pisanih listov .... samo zelene in full velike in lepe.
Prilagam slikico .... v koritku so štiri orhidejce .... čisto na vrhu je pa moj čeveljček. Kakšen cvetek je ne vem, ker sem jo kupila kot odcvetelo in močno shirano. Moram rečt, da pa je od takrat pognala veliko novih poganjkov ...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Spot » 15 apr 2005, 15:36

Lepe slike svojih orhidej si pokazala. Zelo zanimiv mi je ta aranžma. Hkrati pa bi si celo drznil, ker sta sliki tako dobri, da bi ti lahko nekaj pripomnil - in sicer če pogledam sliko štrajkajoče2.jpg
-na desni strani je Dendrobium - to je orhideja, ki potrebuje ogromno svetlobe, vsekakor pa veliko, veliko več, kot pa Phalaenopsis. Zaradi tega razloga, bi bilo dobro, da ga prestaviš na svetleje
-spredaj je Phalaenopsis; če pogledam zadnji list ki ga je orhideja napravila (na desno), je ta list zelo ozek proti ostalim in zelo dolg. To je znak za premalo količino svetlobe. Znak za pomanjkanje svetlobe je tudi temno zelena barva listja. To omenjam zaradi primerjave z ostalimi listi, ki so lepo zaokroženi in ne tako podaljšani
-na levi strani je Miltonia/Miltoniopsis, ki potrebuje nekaj več zračne vlažnosti (list se je nagubal kot harmonika). Ta orhideja sicer ne potrebuje tako veliko svetlobe, vendar če je rastla v enakih razmerah kot Phalaenopsis, je ta količina svetlobe prav tako premajhna za njo. Imeti mora namreč zelo zelo nežno svetlo zelene liste
-na zeleno listne Paphiopedilume se ne spoznam tako zelo - še imam premalo izkušenj. Bi pa napravil tako kot je svetoval Frenky - jeseni na zimo manj zalivanja in bolj hladno (okrog 14 stopinj celzija), pa seveda svetleje - saj je morda za pomankanje svetlobe enako kot pri Phalaenopsisu tudi pri Paphiopedilumu značilna rast zelo dolgega listja. Vendar me s tem dolgim listjem ne držat za besedo, to je samo predlog, kaj bi morda bilo dobro spremeniti.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 18 apr 2005, 07:16

Hm... Spot imaš prav .... da bi zadevo mogla postavit bolj na svetlo mesto .... ampak nimam več prostora na oknih.... Edino ... na jedilno mizo? :lol:
Hvala pa ti za izčrpen odgovor.... in ti dam čisto prav ... bom probala poiskat kakšen tak prostorček za moje štrajkajoče....
Thanks še enkrat. .... :wink:
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 18 apr 2005, 07:23

Aja ... še to .... vse štiri orhideje pa sem imela vse do sedaj na okenski polici in to na vzhodni strani .... bom rekla, da je bilo sonce tam do 11.00 ure ... direktno.... A misliš da vseeno premalo? :wink:
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 18 apr 2005, 17:58

do 11 ure :?: pol gre za vzhodno okno tko da ni panike.
Barbara sam ne kompliciran preveč, sonca je čist dost.
Pa če si jih presajala v zadnjem letu v večjo posodo dvomim da ti bodo to leto cvetele.

Malo potrpljenja :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 19 apr 2005, 08:53

Ja, ... sem jih presadila ... 2 tedna nazaj!
barbara bobek
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 41 gostov