kateri "škodljivec" je to?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

kateri "škodljivec" je to?

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 13 maj 2007, 16:06

Pozdravljeni!
Na Dendrobiumu sme opazila na spodnji strani listov nekaksna bitja ki so tko majhna da jih komaj vidis..so bele barve....in lezejo po celi moji orhideji.Mislim da ne gre za volnate uši,ker te so menda nekoliko vecje,saj sem o tem ze brala tukaj na forumu..in je nekdo rekel,da ce jo prebode gre iz nje nekaksna tekocina.Moje zivalce so velike se menda niti milimeter ne.Vglavnem,na spodnji strani listov pa je kot nekaksen "prahec"..ce pobrisem s prstom.Kako naj se te nadloge znebim?A naj kar pospricam z insekticidom?kaj mi priporocate?kaksen strokovnjak med vami?Morda pa imam volnato us in so te se tko majhne da jih ne morem prepoznati.Ce pomislim,da sem pa na drugi orhideji zaznala nekaj pobobnega uši,potle me kar zmrazi.Verjetno pa se z insekticidom lahko znebim kakrsne koli nadloge...tudi ce to niso usi?Morda gre za kaksnega pajka...??hmm...LP
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 16 maj 2007, 11:48

Obstaja velika verjetnost da imaš volnate uši, ki se aktivno razmnožujejo. Ličinke volnate uši so namreč velike le 1/2 milimetra in so zelo mobilne. Torej odrasla žival izleže te 'drobne pikice', ki se takoj začnejo seliti po rastlini - neopazno, in se poskrijejo na najbolj nedostopne dele, ter tam začno sesati sok. Ena odrasla žival lahko izleže (po mojih približnih ocenah) vsaj 100 požrešnih ličink.

Rešitev: sistemični insekticid (uniči vse živali, ki v tistem trenutku sesajo)
ročno odstranjevanje (vata namočena v alkohol)

Tudi če počneš oboje, se ti bo vedno vsaj ena ličinka-odrasla žival kam skrila (pod okensko polico) in preživela genocid, kar bo povzročilo, da se bodo čez čas spet pojavile....torej, čaka te večna bitka...

Veliko uspeha 8)
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a romanah » 16 maj 2007, 13:05

Dendrobium je bil poln ušk, nakar sem ga postavila ven na stopnice in so uške izginile.
Namreč pojedle so jim mravlje!

SEDAJ IMA NASTAVLJENE CVETNE POPKE!

lp
Romana
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a frenky » 16 maj 2007, 19:09

romanah je napisal/-a: Namreč pojedle so jim mravlje!

:lol: :lol: :lol:

Mravlje ne jejo uši, jih pa prenašajo in 'čistijo', v zameno dobijo medene izločke uši.

tvojim ušem verjetno niso bile po volji vremenske razmere oz. je tvoja rastlina zaradi spremembe okolja postala nekoliko manj aktivna.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a romanah » 16 maj 2007, 19:52

Frenky možno je zaradi mravelj!

Sem pa jih pošpricala z Condiforjem in ni delovalo, tako, da mi ni preostalo nič drugega kot jih postaviti na prosto.
Sicer so pa vremenske razmere sedaj odlične za rast in cvetenje dendrobiumov.

Me pa zanima zakaj mi cymbidium noče cveteti in venomer samo raste in je sedaj že visok 50 cm.
Star je 3 leta in poskusila sem že z hladnim obdobjem pa nekako noče cveteti.

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a frenky » 16 maj 2007, 20:44

verjetno nepravilen počitek (previsoka temp. ali prekratko obdobje nizkih temp., slaba osvetlitev)

ali pa prevelik lonec.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 17 maj 2007, 08:31

saj ne vem vec prav kaj je na mojem dendrobiumu...zdaj sem opazila da so te tko majcene zivalice rdece obarvane in zdi se mi da imajo na enem koncu belo piko..nekako tako,no :)So pa res tko majhne,da ce je amlce ne zmigas...kar stoji na listu..sele ce gres s prstom zraven,vidis da migajo...ne vem kako naj drugace opisem moj problem...ste se vedno prepricani da imam volnato uš? :)Zivalce so rdeckaste z belo "piko" na eni strani "telesa"...velike pa so manj kot pol milimetra.Kot pikica prahu su.Ni videti odrasle zivali.Vecje vsaj ne.Na pomoč!:)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a JEMA » 17 maj 2007, 08:40

Morda pa je rdeči pajek. Preveri malo slike pod tem imenom na internetu.

M
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a tinko » 17 maj 2007, 12:31

Rdeči pajek. Pojdi s prstom še malo naprej in bodo nehali migati.... Ukrepaj! Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 17 maj 2007, 13:22

kaj proti pajku pomaga to,da pac z roko te pajkece dol obrisem..ali moram s cim poskropit?lp
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 17 maj 2007, 13:31

Obriši z mokro gobo. Rdeči pajek ne mara vlage. Priporočljivo bi bilo tudi pošpricati s kakšnim akaricidom.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a sandrca » 23 maj 2007, 21:35

Ojla.

zanima me če so tvoje "živalce" podobne tem. Namreč tele sem jest odkrila danes na moji orhideji. Nisem pa še ugotovila, kaj to je. Še iščem odgovor.

Slika
sandrca
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tinko » 23 maj 2007, 21:52

Mogoče vataste uši. Pod tako povečavo jih še nisem gledal. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a frenky » 24 maj 2007, 08:40

vatasta uš
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 24 maj 2007, 09:17

joj ne,to niso moje zivalce..te tvoje so velike:) za tole vem da je vatasta ušika :)...Le poglej jo...kot palcka za ušesa je :)
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 24 maj 2007, 14:33

Imam še en problem...pojavili so se še polžki,veliki nekje 1mm-enako pri dendrobiumu.Kaj naj storim..ocitno nimam srece s to orhidejo..se bojim,da bi se druge kaj staknile..prosim za pomoč.
hvala
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

cau

OdgovorNapisal/-a katinka » 30 maj 2007, 12:09

jst se jih rešm tko da -če cveti jo zalijem in poškropim z diazinom 20 (to sm dobila u lekarni u kaliji, pa mal manj močno zmešam), to je tut za kaparja in za stonoge.
Če pa ne cveti in je v premajhnem lončku ali pa ima slab substrat. jo dam ven korenine namočim v vodo in nato se dobro stuširam in pregledam pod lupo, da se kje ne skrivajo polžki (včasih jih je težko videti, ker so tako majhni), substrat pa zavržem ali pa v pečici na 100+ prepečem
lp
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov