Katera vrsta orhideje?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Katera vrsta orhideje?

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 21 mar 2007, 14:39

Pred letom dni sem si na razprodaji kupila tole orhidejo. Seveda je bila že odcvetela, tako da nisem vedela niti kakšne barve je in kako veliki so svetovi. Sedaj me je končno razveselila s prvimi cvetovi. Prosim povejte mi katera orhideja je to - nisem na netu nič podobnega najdla. Liste ima precej dolge in suličaste - je kar visoka. S cvetnimi stebli je visoka cca. 60 cm (mogoče malo več). Cvetkov ima polno, ki pa so zelo majhni in vijolične barve.

Pa še slikice:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Rada imam rože in živali...
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Connie » 21 mar 2007, 15:11

To je Oncidium (niso samo rumeni . :wink: ).
Kje pa si jo kupila, ker jo je kar težko za dobiti?
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 21 mar 2007, 15:18

Na Florini v Mariboru na razprodaji odcvetelih orhidej in ostalih rož. ;). No da vem vsaj približno kam spada. Mi je trgovka rekla da je to Dendrobium. Ko pa sem začela malo po netu gledat pa vidim da niti malo Dendrobiumu podobna ;)
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Connie » 21 mar 2007, 15:36

Dendrobium? :roll:
Jaz sem 101 % prepričana :wink:, da to ni Dendrobium. Dendrobium ima namreč drugačno sestavo cvetov, drugačne liste in steblo, pa tudi pseudobulbuse nima (zadebeljen del stebla).
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a romanah » 21 mar 2007, 19:02

Connie ima prav!

Ta orhideja se imenuje ONCIDIUM!

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tasha » 22 mar 2007, 17:38

Pozdravljeni!

Ali ne bi to lahko bila Cambria? Namreč meni je sestra tako orhidejo kupila pod tem imenom.
tasha
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a Connie » 22 mar 2007, 18:06

Ne verjamem, da je to Cambria. Sodeč po mojih izkušnjah je to Oncidium. V trgovinah so včasih malo hecni. Se je že zgodilo, da je bila kakšna etiketa, na kateri je napisano Phalaenopsis, vtaknjena v lonček Dendrobiuma. No, včasih jih kar tako sprašujem, da vem, ali kaj znajo, pa mi tudi take povejo (na primer gnojiti vedno samo takrat, ko cvetijo), da ne vem, kaj naj rečem. :roll:
Cambrie imajo ponavadi bolj večje cvetove (glej slike na Googlu: Cambria ali Vuylstekeara). :wink:
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a katinka » 23 mar 2007, 01:48

sm dons kupla se eno cambrio po 6 eurov. in smjih 2 h čistla zemle.
V zemlji je bilo:6 stonog,3 deževniki,cel kup milimetrskih polžkov in pajkec.
Pol sem zemljo prežgala in obe razpolovila eno polovico nazaj v zemljo in drugo v glinopor.
A vi usi to delate, ali kar v herbicit namočite orhidejo, to je mal zamudno!
:lol:
Kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 23 mar 2007, 23:23

Ko sem bila pri gospodu, ki ima trgovino Orhideja.com, sem mu opisala orhidejo in je rekel, da malo verjetno, da bi to bil Oncidium, ker ima vijoličaste cveteke in tako majhne. Da lahko bi pa bila Cambria (nisem ziher če je tak rekel, sem že vse skupaj zamešala).

No, sicer ni tak fejst bitno. Glavno, da ji paše, delam enako kot z phali in lepo uspeva. Je pa že odprl kar nekaj cvetekov in prav lepo zgleda.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a frenky » 24 mar 2007, 15:25

Bela01,

tale tvoja rastlina je neki 'multi' generični križanec (glej oncidium, Wilsoniara oz. kar odontoglossum). Kaj točno je verjetno ne boš nikoli izvedela.

Ime Cambria (v trgovini) uporabiš takrat ko ne veš kam neki križanec spada :lol:

Dajmo vsi skupaj malo paziti kaj in kako pišemo :!: :

ali kar v herbicid namočite orhidejo :?: :?: Herbicidi so sredstva za zatiranje plevelnih rastlin

trgovino Orhideja.com (preberem skoraj tako pogosto kot Lidl)

forum postaja zelo nečitljiv
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 24 mar 2007, 17:09

Ne razumem ravno drugi del posta. Kaj imajo sedaj herbicidi tukaj poleg in vaše branje strani Orhideja.com. Ne razumem, ali je to bolj sarkazem ali kaj. :( :roll:
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 16 apr 2007, 10:17

Lep pozdrav!

Zopet se oglašam in prilagam slikice v polnem cvetu. Upam, da vam bodo te slikice kaj več povedale kam bi lahko spadala moja orhidejca.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 16 apr 2007, 15:06

Vse kar bi si upal trditi je, da je križanec sestavljen iz oncidija in odontoglosuma (Odontocidium). Pravzaprav niti ni važno - Zanj skrbiš kot za oncidije, miltonije torej nasplošno orhideje iz odontoglosumove skupine.

Kot je videti so bulbusi resno dehidrirani, kar je klasična posledica dolgotrajnega transporta brez ustrezne nege, klime - rastlina je v šoku in živi izključno od vode in hrane iz bulbusov. Upam da ti jo po cvetenju uspe obdržati.

Lp,

faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 17 apr 2007, 09:25

Hm, rastlino imam že kakšno leto dni in ima pseudobulbusa že od začetka takšne nagubane. Je pa, od kar jo imam, kar nekaj listov pognala. Ne vem, zdaj ali vso to hrano res črpa samo iz teb pseudobulbusev. Imam jo na južnem oknu kjer je precej sonca (Cattleji zelo ustreza in nekaterim phalom). Zalivam jo pa nekje od 5-7 dni - s potaplanjem v pognojeno izvirsko vodo.
Je možno, da bi bila rastlina že več kot leto dni v šoku in bi še kar naprej rastla in sedaj celo cvetela?
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 17 apr 2007, 09:27

No, naj še to povem, da odkar jo imam rastejo le listi, nove psevdobulbe še ni pognala - je pa lepo košata rastlina.
Bela01
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 17 apr 2007, 11:08

Se popravljam, sem zdaj še enkrat pogledala. Je pognal en majhen vršiček s starejšega pseudobulbusa, vendar se spodnji del še nič ne debeli. Je le en šopek listov iz tistega pognjka.

Kako dolgo pa trajajo ti transporti, da se lahko ena taka rastlina tako fejst poškoduje?

Glede na to, da jo mam že več kot leto dni predvidevam, da je tisto kritično fazo dala skozi - kupila sem jo odcvetelo.
Bela01
Expert
Expert

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov