kakšna bolezen je to?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a katinka » 06 feb 2008, 21:25

Tanja1 - vsak najde svojo rešitev. Ti si si uredila sobo samo za rože.
Jaz jih pa počasi presajam v glinopor- hidroponično gojenje. Tam nimam nobenega problema z gnilobo. Samo kaj, ko ni mogoče pri nas kupiti že take posajene v glinopor.
Frenky : Ali bi ti pol oba phala vrgel stran ali bi jih obrezal, ne pršil in manj zalival?
Kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 06 feb 2008, 21:30

vse kar si napisal je že napisala alpigena, samo bolj obsežno in podrobno in se čisto strinjam z njo, torej vidim, da se tudi ti frenky.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 feb 2008, 22:01

katinka,

rastline v takem stadiju okužbe sam nebi vrgel stran. Za začetek bi uporabil cimet. Pred tem vzemi tanek flomaster in označi rob okužbe (del med zdravim in obolelim tkivom, svetlo in temno zeleno)

Če bi se zadeva širila pa bi obreza do zdravega tkiva in ponovno uporabil cimet.

tanja1,

lepa zbirka. Phalaenopsisi ti bodo še nekako šli za Ascocentrum pa močno dvomim. Rezultat dobrega uspeha je pri meni cvet.

Proti alpigena nimam nič. Sam povem svoje mnenje in izkušnje, opozorim na stvari ki se mi zdijo nepravilne (nihče ni nezmotljiv). Mogoče je mišljeno prav pa je le narodno napisano. Dejstvo je da, gnilobo povzročajo bakterije, redko glive. Virusi v proizvodnji so in bodo...

Nekateri pač ne prenesejo mnenj drugih.
Časi ko je v tujino odhajala le peščica so mimo.

Tisto o virusu me je prepričalo, ker rastlina normalno raste in cveti.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 06 feb 2008, 22:22

frenky hvala za odgovor. Tebi najbolj zaupam, ker vem, da vecino tvojih odgovorov temelji na lastnih izkusnjah ali na podlagi nastudirane literature. Ta orhideja je to imela ze, ko sem jo kupila. Kljub pregledovanju v trgovini tega nisem opazila, saj ima veliko listov in je bil skrit. Bom poskusila s cimetom.

alpigena ti mi pa ne bos govorila, da z orhidejami ne ravnam tako kot je treba. Vem, da nisem strokovnjak in da mi na tem podrocju manjka se kar nekaj znanja, vendar poskusam orhidejam narediti taksno klimo kot jo imajo v naravi, pa ceprav je to v navadni sobi v stanovanju. Trenutno nimam nobene zahtevne botanicne vrste, ampak samo krizance. Ce pa bi jo imela bi bila v orhidariju. Moje orhideje nikakor niso prepuscene same sebi. Ce pa kaksna orhideja zgnije ali pa zboli, je to pac treba vzeti kot "zrtev" na poti do znanja. Verjetno so tudi najvecji strokovnjaki najprej unicili celo vrsto orhidej, da so prisli do znanja kot ga imajo sedaj.
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

OdgovorNapisal/-a tomih » 06 feb 2008, 23:05

Tole bom pa jaz lepo zaklenil.
Osebne probleme rešujte drugje.

T.
Uporabniški avatar
tomih
Rastline.com Admin
Rastline.com Admin