Kako z odcvetelimi paleonopsisi

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kako z odcvetelimi paleonopsisi

OdgovorNapisal/-a jurbas » 11 jun 2009, 21:17

Imam več paleonopsisov.Zanima me,če odženejo nova stebla,kadar se stara posušijo in iz očes ne odženejo več.Drugače so zdravi in ženejo mlade liste,ni pa stebel in na njih popkov za nove cvete. Hvala za odgovor in kak nasvet.
jurbas
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Tolminska

OdgovorNapisal/-a Paph » 29 jun 2009, 13:39

Novih cvetnih stebel fal ne požene vedno. Pravzaprav je odvisno od stanja posameznega fala. Do lani sem vedno čisto porezala vsa cvetna stebla, ko je rastlina nehala cveteti. Letos sem porezala samo tik pod prvim cvetom, da vidim, kako se bodo obnašala. Nekaj jih je naredilo nova cvetna stebla, nekaj pa ne. V glavnem bi lahko rekla, da so vsi zdravi in pri moči. Je pa tako, da nekateri namenoma porežejo cvetno steblo do konca, ker meniju, da vzpodbujanje k ponovnemu cvetenju slabi rastlino, poleg tega so pa ti drugi cvetki, ponavadi, manjši. Skratka, vsak se sam odloči kako bo rezal in ali bo sploh rezal, glede poganjanja novih cvetnih stebel pa stvar ni v naši pristojnosti... : )
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ipocic » 30 jun 2009, 16:10

Samo tolko.Piše se phalaenopsis!

Lp,JERNEJ :D
ipocic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: m. sobota

OdgovorNapisal/-a Paph » 30 jun 2009, 16:25

Ja, res je. Uradno se napiše Phalaenopsis. Vendar je to ime že tako posplošeno in udomačeno, da smo ga poslovenili. Tudi v kakšni naši strokovni literaturi boš našel verzijo - falenopsis, ali krajše - fal. Malo pobrskaj in ugotovil boš, da je to čisto pravilno. Če ne boš našel vira, ti ga bom navedla.
lpb
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ariana » 21 jun 2010, 14:37

Tudi sama imam fal-a. Sem bolj začetnica in sem vsa zmedena. Imela sem namreč prelepo orhidejo s tremi stebli. Najprej sta se dva stebla posušila oz. od zgoraj sta postajala rjava in to je šlo vse bolj navzdol, tako da je bilo celo steblo nato rjavo. Po nasvetu sem oba odrezala. Sedaj imam še eno steblo, kjer pa so cvetovi ravnokar odcveteli in mi že rjavi. Kaj delam narobe? Od fanta mam ima popolnoma enako in ji skos cveti, dela nove popke, nobena ji ne ratuje rjava...sedaj sem dala notri tisto ampulo, po nasvetu cvetličarke...
Kaj menite, akj delam narobe?Oziroma kaj naj naredim? :cry:
ariana
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: kranj

OdgovorNapisal/-a dkivi » 21 jun 2010, 15:47

nič ne delaš narobe,vsak fal dela čisto po svoje,tudi dva enaka hibrida se bosta popolnoma drugače obnašala
jaz recimo svojim falom porežem stebla samo če se posušijo (kar se sicer redko) in mi skoraj vse vedno znova poganjajo na starih steblih nove vejice
dkivi
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov