Kako pripraviti orhidejo do cvetenja (ni Phalaenopsis)

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kako pripraviti orhidejo do cvetenja (ni Phalaenopsis)

OdgovorNapisal/-a MandM » 10 jun 2005, 15:32

Zanima me, kako pripravim orhidejo do cvetenja. Ne gre za Phalaenopsis (te cvetijo in rastejo kot trava). Imam namreč dve orhideji, katerih imena ne poznam. Imata pa cca 50 cm dolge suličaste liste (širina 2-3cm).
Listi poganjajo vedno novi in novi v 2 letih pa orhideja ni niti enkrat cvetela. Mislim da se te vrste orhidej v cvetličarnah prodajajo kot rezano cvetje. Imela naj bi malo večje mesnate cvetove. Na enem steblu pa je ponavadi cca 20 cvetov.

Prosim za pomoč.

Lp M
MandM
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a rok.k » 11 jun 2005, 23:25

tudi mene bi to zanimalo
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 13 jun 2005, 07:56

Po moje je to cymbidium!
barbara bobek
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 14 jun 2005, 07:47

Po moje je tudi Cymbidium. Poglej si kakšne stare odgovore v zvezi z gojenjem tega rodu, ker se je o tem na forumu v preteklosti že modrovalo. Na kratko: rabi nizke temperature jeseni (med 5 in 10 C ponoči) potem požene cvetno steblo, ki cveti med decembrom in marcem. Do cvetenja mora biti na hladnem med 10 in 15 C.

LP, faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a MandM » 14 jun 2005, 10:12

Kako dolgo mora biti na hladnem. Bi jo morda s tem pripravil da bi zacvetela, če bi jo za nekaj časa postavil na hladnejši prostor? Recimo klet!
MandM
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a Spot » 14 jun 2005, 12:23

Cymbidium se pripravi do cvetenja tako, da je zadnji teden do dva meseca avgusta dalje izpostavljen polnemu soncu in nihanju temperature - nočna nizka temperatura do nekje 4 stopinje celzija, podnevi pa toplo 18 in več stopinj. Pri tem zmanjšamo zalivanje, pred dežjem pa ga tudi zaščitimo. Ko se v tako pozni jeseni pojavi nevarnost pozebe, premaknemo Cymbidium v notranje prostore na temperaturo med 10 in 14 stopinj celzija in čim bolj svetlo (direktno sonce ni potrebno, teme pa tudi ne prenese - temna klet ni primerna). Na tej temperaturi ga gojimo (in v kolikor so pseudobulbe uspele zrasti dovolj velike, prične cymbidium poganjati cvetni poganjek) dokler se cvetni popki ne pričnejo odprati, takrat pa ga lahko prenesemo na normalne sobne temperature, da lahko uživamo v cvetenju.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov