Lep pozdrav!
1. Pred kratkim sem kupil oncidium križanca sorte Sweet sugar. Izgleda približno takole:
Ker je to moj prvi oncidium, me zanima, kakšno oskrbo potrebuje - kako pogosto zalivati, ima rajši bolj moker ali bolj suh substrat, kako pogosto gnojiti, ali zadostuje samo pršenje za dovoljšnjo vlažnost zraka, ali je sorta, ki prezimi (kako se obnaša pozimi v centralno ogrevanem stanovanju), koliko svetlobe potrebuje...Imam jo poleg ostalih orhidej - falenopsisov, in sicer na okenski polici na Z strani v blokovskem stanovanju.
2. Že 6,7 let imam falenopsis, ki je do pred kratkim krasno uspeval in cvetel tudi 2x letno. Letos pozimi sem ga prestavil na okensko polico v sosednjo sobo, kamor je vsak večer po par minut ob nočnem prezračevanju sobe vdiral mrzel zrak. No, v glavnem, rastlinica ima čisto mehke in zgubane liste. Mislim, da je nisem preveč zalival, je pa res, da se je zaradi maha, ki se je naselil v posodo, substrat bolj počasi sušil, tako, da je zadostovalo zalivanje na 2-3 tedne (pač takrat, ko se je substrat skoral popolnoma posušil). Morda so listi usahnili od hladnega zraka, a zraven sem imel še dva falenopsisa, ki jima pa nič ni. Kljub mehkim listom žene nov list in korenine, a tudi novonastali listi ne delujejo čvrsto. Kaj narediti? To je moja najljubša roža - vedno, ko cveti, ima precej cvetov, zato bi bil res hvaležen za koristen nasvet. Ali je možno, da je takšna zaradi starosti in močnega cvetenja? Kaj bi bilo, če bi ji odrezal vrh s 3-4 listi ter ga skupaj z novonastalimi zračnimi koreninami presadil?
Hvala za nasvet.