Kaj je vzrok?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kaj je vzrok?

OdgovorNapisal/-a frenky » 03 maj 2005, 18:10

Kaj je vzrok, da se cvetni popki pri Miltoniji sušijo?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 04 maj 2005, 10:01

Slika je lahko zelo dober pokazatelj, kaj je z rastlino narobe, da ne uspeva dobro. Vendar je to pri cvetju težje, saj je že dejstvo to da je rastlina sploh nastavila cvetne popke, pokazatelj za to da je bila vzgoja orhideje vendarle zelo uspešna. Iz tega razloga bi omenil dva od več možnih razlogov zakaj se popki na Miltoniopsisu sušijo. Eden od razlogov so lahko prehitre in prevelike temperaturne spremembe - preveč hladno ali pa preveč toplo in s tem posledično tudi presuh zrak. Orhideje Miltonia/Miltoniopsis temperaturne šoke ne prenašajo dobro - že pri sami vzgoji ne. Naslednji razlog pa bi lahko bil tudi ta, da je orhideja "hotela biti preveč pridna" in cveteti bolj, kot ji pa to njene zaloge energije v pseudobulbi dovoljujejo. Tako pač rastlina rešuje vsaj nekaj, z "odmetavanjem viška" kar se pač še rešit da.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Breda » 04 maj 2005, 10:30

Tudi jaz sem se že (zelo neuspešno) bojevala z Miltoniopsisi, tokrat se mi pa oba spravljata k cvetenju. "Pogruntala" sem to, da se lahko popki posušijo (pa tudi rastline propadejo), če ni dovolj gibanja zraka - postanega zraka (pa če je še tako primerno vlažen!) nikakor ne prenašajo.
Ampak ker se sušijo samo "zgornji" popki, je povsem mogoče, da jih je res preveč, da rastlina pač nima dovolj moči za vse.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 04 maj 2005, 18:21

Ne sušijo se samo končni brsti, na kaki veji se posuši tudi kak sredinski.
Zato mislim da rastlina ni preobremenjena, kajti drugače bi odvrgla začetne oz. končne brste.
Glede kroženja zraka in zračne vlage pa: imam dva primerka, eden je na okenski polici drugi pa v "terariju" in je težava pri obeh! razlike so samo na listih (nizka zračna vlaga :arrow: zgubani listi).

Problem je verjetno v substratu. :?:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Breda » 04 maj 2005, 21:19

Seveda bi lahko bil problem tudi v substratu, ampak če bi bil tako zanič, najbrž sploh ne bi bilo popkov, ali se motim?
Za "terarij" ne bi vedela reči nič, na okenski polici pa pri meni ni šlo dobro - zdaj moja dva visita na oknu nad drugimi orh. in kaže, da sta zadovoljna. Zrak imata okrog in okrog, voda pa takoj odteče. Zgubane liste ima eden od mojih tudi (še iz štacune, so ga skoraj utopili), novi poganjki so pa lepo "speglani", ker se ne igra več podmornice. Za to gubanje ni nujno, da je kriva zračna vlažnost - oz. njeno pomanjkanje.
Kaj pa gnojenje? Preveč gnojila bi to morda tudi lahko povzročilo (preveč gnojenja seveda za miltoniopsise, glede na to, da so raje na "dieti").
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 maj 2005, 12:55

Strinjam se z Bredo, da je zelo majhna verjetnost, da je s substratom kaj narobe. Iz tega razloga še vedno vztrajam pri svojih dveh navedenih razlogih. Zgubano listje na Miltonijah/Miltoniopsisih nastaja lahko iz dveh razlogov - premajhna zračna vlažnost in/ali poškodovane korenine in rastlina ne more črpati dovolj vode (recimo vsled pretiranega zalivanja). Znaki za preveliko ali napačno gnojenje teh orhidej se pa prej pokaže na listju teh orhidej in nima tako poznega odziva na cvetove orhidej. Bi pa opomnil še na eno stvar - nimaš morda v bližini orhidej kakšno košaro s sadjem ali zelenjavo - ali kar koli, kar bi bilo lahko proizvajalec plina etilen? Na to sem se spomnil zaradi Bredinega nasveta, da imajo te orhideje rade veliko svežega zraka.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 05 maj 2005, 18:04

Spot: ma jo imam ravno na gajbici jabolk. Se hecam.

:idea: Na razvoj, rast, cvetenje... vpliva tudi prisotnost drugih rastlin ne samo sadje.

pošljem sliko ko se razcveti.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 maj 2005, 20:31

Ma to z etilenom sem jaz omenil samo zaradi tega, da nebi slučajno nekaj tako osnovnega spregledali - ne samo ti, ampak vsi; pa brez zamere! :)
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 05 maj 2005, 20:46

Ni nobene zamere :wink: - :P
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 07 maj 2005, 08:38

Jaz tudi mislim, da ni problem v gnojenju in substratu, ker bi se vpliv takoj pokazal tudi na listih, ki pa zgledajo super. Verjetno ima spot prav, da imaš verjetno zrak presuh in da je hkrati še prevroče.
Jaz vedno preverim od kod rastlina prihaja in kakšne razmere ima v svoji domovini, torej :!: :
- Vsak dan dež(vlaga nad 80%, substrat je vedno enakomerno moker, hranila pa močno razredčena)
- Večino dneva je oblačno oziroma megleno(zelo razpršena svetloba)
- Temp. nikdar ne preseže 25C (komercialni križanci so večinoma potomci vrst iz montanskih predelov med 1000 in 2500 m.)

Spot, listi se ne grbančijo 'vsled' pretiranega zalivanja in prenizke zračne vlaga, ampak zaradi nenenakomerne vlažnosti substrata. Ko je ta suh, se rast popolnoma ustavi, ko pa zaliješ, rastlino raznese od energije in poganjek-listi se ujamejo, ker se ne morejo izviti iz primeža starih listov, evo, dobiš harmoniko..

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 maj 2005, 15:44

Faneblopsis. ud listi niso tko super.
Substrat imam v mislih zaradi tega, ker je bila napravljena slaba mešanica brez maha. zato nima take sposobnosti zadrževanja vlage.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

pozdravljeni

OdgovorNapisal/-a Staremojca » 07 maj 2005, 18:44

Imam problem. pri moji orhideji sem opazila da ima v lončku v koreninah nekakšne zajedalca.to so majhne bele ličinke in kot majhni pajkci so bele barve. tudi listi postajajo črni na koncih.ali mi lahko kdo pomaga???

:?: :(
LP, Mojca
Staremojca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Bohinj

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 maj 2005, 20:07

Mala bela golazen, ki skače a?

Ja mal preveč zalivaš. icon_lol.gif

Gre za skakače(Collembola), ki na sobnih rastlinah ponavadi ne delajo škode (v večjem številu pa lahko poškodujejo nežne liste in poganjke), hranijo se z gnijočini rastlinskimi ostanki in jim prija vlažno okolje.

Lonček potopi v vodo, tako da sega voda čez rob lončka. skakači bodo priplavali na površje ali poginili. Nato jih enostavno poberi ali posrkaj (malo domišlije).
Pa dobro počisti podstavek!

rjavkasto-črne konice so lahko vzrok preobilnega zalivanja, pomankanje svetlobe...
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Staremojca » 08 maj 2005, 10:09

hvala za te podatke.sem že učeraj poskusila nekaj takega 8)
glede zalivanja pa ne vem no. zalivam jo zelo poredko na vsakih deset dni približno.je pa res da zelo dobro uspeva in ima okoli petnajst cvetov.imam pa jo na oknu, ki ga obsije jutranje sonce pa se mi zdi da ji kar paše.

Hvala
LP, Mojca
Staremojca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Bohinj

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 10 maj 2005, 18:42

Mojca,
a so ličinke velike okoli 1 do 2mm? Če so, potem je možno da je to ličinka muh Orfelia, ki žre zelene konice korenin. So bele barve in nič ne skačejo. So v lončku in počasi grizejo vršičke, ti pa odmrejo. Korenine se branijo tako da potem ko odmre vršiček poženejo stranske poganjke. Težko jih je zaznati brez povečevalnega stekla, njihovo aktivnost pa zmanjšaš tako da pustiš da se substrat med zalivanji posuši, kar jim onemogoči razmnoževanje in premikanje.
Če so večje in skačejo potem je to Collembola, drugače pa si poleg orhideje kupila enega večjih problemov nizozemskih gojiteljev orhidej.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a frenky » 18 maj 2005, 17:15

evo revca se je razcvetela :lol:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Spot » 19 maj 2005, 15:24

Sanjsko lepo, čudovito --- Čestitam Frenky! - pa ne biti tako skromen ...!
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tamika » 27 feb 2006, 16:36

Kupila sem odcvetelo Miltonio in ker je moja prva me zanimajo osnovne lastnosti gojenja te čudovite rožice. (torej svetloba, zalivanje, gnojenje, poleti ven ali noter...).

Hvala in lp
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a lunca » 27 feb 2006, 21:57

koliko stane ta vrsta orhideje?
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje