Počitek potrebuje predvsem Dendrobium nobile (manj zalivanja in bolj nizke temp. - cca. 14°C). Ampak po sliki sodeč ti nimaš nobile (imajo večje cvetove in dišijo ponavadi). Malo poglej po Orhideja.com in primerjaj tvojo rožico z ostalimi. Mislim, da če boš podobno ravnala kot z Phali ne bo narobe (edino malo bolj poredko zalivat). Jaz imam sicer enega vijoličastega dendija (v mojem albumu bela01.moj-album.com) ki ga enako oskrbujem z vodo kot večino phalov (tudi vsi križanci phalov imajo malce različne zahteve), le da je ta v prvi vrsti na okenski polici (ga nič ne zakriva). Vsaki dan pa ga tudi popršim - kot vse ostale orhideje.
Čeveljček naj se nikoli popolnoma ne izsuši in lahko ga tudi od daleč vsaki dan malo popršiš. In naj ne bo preveč v senci, ker mu lahko s tem upočasniš rast.
Seveda se vse orhideje pršijo v dopoldanskem času oz. zgodnjem popoldanskem času, da se lahko do večera posušijo (ne ostajajo dalj časa mokre). No meni se vedno v roku pol ure zagotovo osušijo in jih raje zato nekje 2× popršim.
Sicer pa vse orhideje zalivam po občutku. Ko vidim pri phalih, da imajo še orosene lončke od znotraj, jih še ne zalivam. Catlee, ki pa so v času rasti pa zalivam bolj pogosto (ko še ma nekaj rosice v lončku, jo že kar zalijem). Sedaj se mi ravno ena že pripravlja na cvetenje (že kaže en tak mali rogec pri listu). Za čeveljček velja enako. Onciduj ima rad pršenje po njegovih nežnih koreninicah, ki štrlijo izven lončka (vendar ne ga zaj namakat - samo usput malo popršiš).
Pač malo si preberi npr. knjigo od Ocean ohrids (firma v Prekmurju). Ali pa malo na ORhideja.com. Zelo lepo opisuje posamezne vrste in križance.