Napisal/-a mojcica » 01 apr 2006, 23:46
Že kar nekaj časa eksperimentiram s t.i. Semi-Hydro gojenjem orhidej. Gre za gojenje v glinoporju tako, da je v podstavku lončka stalno nekaj vode. Zaliva se z vrha. Voda se s podstavka kapilarno dviga po granulah glinoporja in tako ustvarja idealno mikroklimo za rast korenin, ne pozabite, da je v takem 'substratu' stalno zelo velik procent zraka. Za vande sem višji, drevesničarski lonček preluknjala in s tem še dodatno povečala prisotnost zraka. Eden od hibridov mi neprestano cveti že več kot leto in pol, odganja vedno nova in nova cvetna stebla, tako da resno razmišljam, da bom naslednjega odrezala in rastlini omogočila krajši počitek. Naj omenim, da imam zahvaljujoč tej metodi zelo malo dela z zalivanjem. Vende in sorodnice zalijem največ enkrat tedensko, zračna vlaga v stanovanju ni zelo visoka, okoli 50%. Preizkušene imam še hibride katlej in botanične vrste, oncidiume, phaleonopsise, kambrije, odontoglosume, epidendrume, dendrobiume, phragmipediume, aerangis, bulbophylum, nanodes, miltonia, miltassia,... Najvažnejše je, da se operacije lotite ko rastlina požene mlade korenine, ko so te še kratke in imajo zeleno konico. Novozrasla korenina ima neverjetno sposobnost prilagajanja. Naj na koncu omenim še en ekstrem, ki je ekzotičen celo zame, gojenje orhidej v vodi. Prek nekaterih tujih forumov je bil objavljen (kopiran) zanimiv članek na to temo. Kupila sem sejančke Dendrobium harveyanum, trgovec me je opozoril, da je možnost z njimi zelo majhna, saj imajo oni 25% preživelih. Pa mi je bil opis v knijgi preveč zanimiv, da bi spustila drobne rastlinice iz rok. Z običajno nego so mi sicer večinoma preživeli, daleč najlepši pa je tisti, ki je stalno v vodi. Rezultati so tako spodbudni, da bom v kratkem razdelila večjo sadiko oncidiuma, en del postavila v vodo, enega v glonopor, enega v perlit in zadnjega v običajen kompost za orhideje. Bomo videli.
Frenky, alge orhidejam prav nič ne škodijo, le pri doziranju hranil moraš upoštevati, da jih nekaj porabijo alge.
mojca