hidrokultura

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Teja G. » 14 apr 2010, 12:49

Mojca hvala za nasvet. Orhideja si je sicer v slabem mesecu pri meni, kar precej opomogla. Odrezala sem ji 4 ali 5 stariih listov, ker so bili oveli, sedaj, pa vidim, da tudi korenine že delajo. V glinoporju pa so slabe 4 dni, bomo videli.
Če bo začela slabeti, ji bom sigurno odrezala cvetno steblo. Nove listke pa delata obe, mama in mladiček :)

Glede na to, da se na S/H spoznaš, bi te prosila, če mi lahko poveš, kako se bi obnesel dendrobium in pa odontioda (slike v trenutno cvetočih, str.:70). In mogoče tudi Zygopetalum??

Že v naprej se ti zahvaljujem :)

LP

Teja
http://www.belenusglass.si

Moje orhideje:
http://picasaweb.google.com/belenus.glass/OrchidsOrchidaceae?feat=directlink
Teja G.
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Teja G. » 14 apr 2010, 12:54

Aja, v S/H sem dala tudi phal, ki mi ga je predvčerejšnem napadel pajek (pa ne tisti ta rdeč, ampak pajek cca 3-4 mm velik, ki napada rožice) in sta ji zgnila dva novejša lista in tudi ta tretji. Vse sem odrezala, tako da so ostali le trije stari listi...in sedaj upam, da si bo revica opomogla. :(
Tvoje mnenje????
http://www.belenusglass.si

Moje orhideje:
http://picasaweb.google.com/belenus.glass/OrchidsOrchidaceae?feat=directlink
Teja G.
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rumba » 14 apr 2010, 13:27

He, he... sem se morala nasmejati, ker si me ocenila, da se "spoznam na S/H. :lol:
Te moram razočarati, ker ni ravno tako. Glede phalov imam kar dosti izkušenj in mi lepo delajo, v S/H imam pa potem samo še eno vando in nič drugega. Boš pa našla ogromno informacij tukaj: http://www.orchidboard.com/community/se ... c-culture/

Meni je tale forum zelo koristil, sem se veliko pametnega naučila. :D

Meni so se prav vsi phali lepo opomogli. Kasneje, ko so bili že OK, pa ne morem trditi, da se jim godi kaj bolje, kot v lubju. V bistvu mi v lubju lepše delajo, tako da, ko pridejo k sebi, jih raje presadim. Mi pa fantastično uspevajo sejančki, so najmanj 1x večji od bratcev, ki so v lublju.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a FlowerMan » 02 jun 2010, 21:24

hey lep pozdrav!

Bom tvegal izpad neumnosti ker namreč nisem prebral celotne teme (vseh listov). Se v naprej opravičujem.

Mislim da se vi lotevate hidroponike rahlo narobe/drugače. No vi se igrate z orhidejami-sobnimi rastlinami. O tem ne vem veliko, bo treba mojo mamo vprašati :).

Lahko pa kaj povem o pravi hidroponiki oziroma mojemu bodočemu cilju zaposlitve. aquaponika.

Prva je vzgoja rastlin brez klasičnega medija. vse surovine prejme rastlina preko korenin (delno listov) v raztopini vode, hranil, mikroelementov. Za oporo rastline pa se ponekod uporablja glinopur, neka volna (pozabil točen izraz, v bistvu je enako akvarijski volni oziroma filter volni), včasih celo navadni "šoder" (kamenje določene velikosti, najbolje brez ostrih robov. Najbolj pogosti izrazi sistemov so: ebb & flow, deap water, nutrient film, dutch bucket... Izpeljanko slednjega uporabljate tudi vi.

Aquaponika pa je zgolj hidroponika brez gnojil, ki jih pa nadomesti v bistvu zgolj navaden ribnik. S tem ko ribe živijo, dihajo, kakajo :) lulajo, izločajo v vodo co2, nh4, itd... To vse se preko procesov o katerih vas ne bom moril (no lahko tudi če kdo želi) spremeni v rastlinam zelo ugodne elemente. Akvaristi že veste o čem govorim. Rastline lahko praktično rastejo in zelo dobro uspevajo zgolj od ribje vode. Dodajati moramo zgolj mikroelemente kot so:
kalcij (zdrobljene korale v ribniku, lahko tudi lupine od jajc),
železo (listno gnojilo, lahko se doda tudi neposredno v ribnik/akvarij)
Baker ( je neprijazen do večine rib a hvala bogu ga rastline rabijo zelo malo)
magnezij (lahko preko listov, ali pa kar v vodo z ribami)
ter še eno kovino oz pol. Je zelo neznana in jo rastline ponavadi nadomestijo z železom...

Tukaj se lahko spisek nadaljuje v večnost, ker vsega kar rastline pobirajo z zemlje še nismo raziskali. Je pa to grob opis kar rabimo da spravimo rastlino od semena do sadeža z enakovrednimi plodovi navadni vzreji.

PS: Prilagam fotografijo sistema ebb&flow s katerim se mučim to leto (sem še zelo nov na tem področju, komaj začel)

Slika
Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)
FlowerMan
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Okolica Maribora

OdgovorNapisal/-a geocalyx » 02 jun 2010, 22:33

Katere ribe pa uporabljaš? Je razlika med nežnimi jatami neonk in blatnimi zlatimi ribicami...

Pa kako je s kisikom, me zanima - ga alge v vodi proizvedejo dovolj za ribe in rastline hkrati? Osebno bi namesto rib notri dal raje kak rmanec (Myriophyllum)...s pomanjkanjem kisika v akvarijih imam bolj slabe izkušnje, korenine semenovk ga pa tudi ne izločajo dovolj, ali pač?

...hm, mi smo imeli doma v podobno ekstremni vodni kulturi draceno...namreč, ko je korenine popadla neka nemarna glista, so oča vse skup vzeli iz tegelca, oprali korenino in dali rastlino v tisto okroglo "akvarijsko" posodo ter napolnili z vodo "dokler si mal ne opomore". No, tam je ostala osem let, lepo uspevala in kruto crknila, ko se je nekdo spomnil jo končno zasadit. :P

Ni bilo treba nč gnojit, vodo smo dolivali po potrebi, med sezono pa smo zato trpeli komarje v stanovanju. (Če bi dali zraven glinopor, ne bi bilo ličink komarjev in drugih nenavadnih bitij v vodi, bi pa verjetno moral dodajat hranilne snovi, domnevam.)
geocalyx
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a FlowerMan » 03 jun 2010, 14:37

Hey.

Nimam še aquaponike (fehtam državo za finance). Glede rib. Ponavadi se uporabljajo takšne ki jih lahko poješ (postrvi, krapi, itd...) Fora vsega je, da ti služiš z ribami in rastlinami. V popolnem svetu bi celo zelenjavo ki jo pridelaš hranil nazaj ribam (solato...).

Glede zraka, "valda"-seveda boš moral zračiti vodo, predstavljaj si ribogojnico in toplo gredo in korita polna glinopurja in zelenjave.

Jaz osebno ne bi šel v masovno produkcijo. Želim si da bi bil to hobi s katerim bi tudi nekaj zaslužil.
Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)
FlowerMan
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Okolica Maribora

Prejšnja

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov