hey lep pozdrav!
Bom tvegal izpad neumnosti ker namreč nisem prebral celotne teme (vseh listov). Se v naprej opravičujem.
Mislim da se vi lotevate hidroponike rahlo narobe/drugače. No vi se igrate z orhidejami-sobnimi rastlinami. O tem ne vem veliko, bo treba mojo mamo vprašati
.
Lahko pa kaj povem o pravi hidroponiki oziroma mojemu bodočemu cilju zaposlitve. aquaponika.
Prva je vzgoja rastlin brez klasičnega medija. vse surovine prejme rastlina preko korenin (delno listov) v raztopini vode, hranil, mikroelementov. Za oporo rastline pa se ponekod uporablja glinopur, neka volna (pozabil točen izraz, v bistvu je enako akvarijski volni oziroma filter volni), včasih celo navadni "šoder" (kamenje določene velikosti, najbolje brez ostrih robov. Najbolj pogosti izrazi sistemov so: ebb & flow, deap water, nutrient film, dutch bucket... Izpeljanko slednjega uporabljate tudi vi.
Aquaponika pa je zgolj hidroponika brez gnojil, ki jih pa nadomesti v bistvu zgolj navaden ribnik. S tem ko ribe živijo, dihajo, kakajo
lulajo, izločajo v vodo co2, nh4, itd... To vse se preko procesov o katerih vas ne bom moril (no lahko tudi če kdo želi) spremeni v rastlinam zelo ugodne elemente. Akvaristi že veste o čem govorim. Rastline lahko praktično rastejo in zelo dobro uspevajo zgolj od ribje vode. Dodajati moramo zgolj mikroelemente kot so:
kalcij (zdrobljene korale v ribniku, lahko tudi lupine od jajc),
železo (listno gnojilo, lahko se doda tudi neposredno v ribnik/akvarij)
Baker ( je neprijazen do večine rib a hvala bogu ga rastline rabijo zelo malo)
magnezij (lahko preko listov, ali pa kar v vodo z ribami)
ter še eno kovino oz pol. Je zelo neznana in jo rastline ponavadi nadomestijo z železom...
Tukaj se lahko spisek nadaljuje v večnost, ker vsega kar rastline pobirajo z zemlje še nismo raziskali. Je pa to grob opis kar rabimo da spravimo rastlino od semena do sadeža z enakovrednimi plodovi navadni vzreji.
PS: Prilagam fotografijo sistema ebb&flow s katerim se mučim to leto (sem še zelo nov na tem področju, komaj začel)
Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)