Obljubljeno moj prispevek iz drugega foruma:
ZA VSE, KI SE ŽELITE SPOZNATI S HIDROKULTURO
Odločila sem se, da vsem ki nimajo dovolj znanja angleščine ali pa časa, da bi pobrskali po spletu, pomagam pri začetnih korakih.
Predvsem pa bi rada vzpodbudila več zanimanja za tovrstno gojenje orhidej in tudi drugih rastlin.
Menim, da je tovrstno gojenje rastlin bistveno lažje in enostavnejše od 'navadnega'. S hidroponiko se ukvarjam 1 leto.
Internetne strani:
http://www.firstrays.com/
http://www.growinhydro.com/4436.html
Tole je pa še slovenska
http://www.hempatia.si/index.php, imajo pospeševalec za rast korenin
Za tako gojenje potrebuješ glinopor. Boljše je, če je bolj debel in če je nepravilne oblike (kuglice niso v obliki kroglice).
Na mojih fotografijah boste videli obe vrsti glinoporja. Nisem pa nikoli uporabila drobnega.
Posoda: lahko je navadna, prozorna, od sladoledov,...
Obstajata dva načina v čem stoji voda(voda mora stalno stati):
1.posoda je tako visoka, da so približno na 1/5 lončka luknice in stoji voda v lončku(na dnu lončka ni luknic)-tako gojijo v Ameriki, enako je možno zasuti stari akvariji in vanj zasaditi vec rastlin,
2.navadne posode postaviš v pladenj, ki je visok vsaj do polovice posode(če bi bila posoda v navadnem podstavku za rože, imaš poleti problem ker voda prehitro izhlapeva)- kot podstavek uporabljam tudi posodo od skute(mb mlekarne 500g), navadnim posodam ne delam dodatnih lukenj.
Sama se poskusila tudi, da sem 1x na teden vodo odlila in 1 dan niso stale v vodi, pa to ni imelo vidnejših učinkov.
Kakšne rastline so primerne: lahko bi rekla, da redke niso. Na tujem forumo sem zasledila gojitelje z ogromno različnimi vrstami.Američani zelo veliko sadijo čeveljčke, phale in katleje.
Kakšne orhideje sama sadim:
1.takšne, ki ji kupim zelo poceni(1-2 eura),
2.keikije od mojih starih rastlin,
3.ali pa kupim dobro novo rastlino in jo delim(kar ni najbolje)
Verjetno so najbolje mlade rastline s kratkimi koreninami.
Gnojenje: potrebno je več gnojiti kot pri navadnem gojenju. Ker si lani poleti nisem upala preveč gnojiti, so zrasle manjše bulbe in je npr. rdeč oncidium imel le štiri cvetke. Če imajo premalo dušika, se jim spodnji listi obarvajo rumeno(pomanjkanje gnojil je razloženo v knjižici z naslovom Hidroponika (Zbirka nasvetov 21, ČZP Kmečki glas)). Sedaj pri vsakem dolivanju vode dodajam gnojilo. Foliarno gnojim še vedno 1x mesečno pozimi, poleti 2x.
Čistoča: plesnenje pri novo vsajenih orhidejah odpravim tako, da 1x mesečno orhideje sperem pod šibkim curkom (mlačne)vode. Najbolj enostavno kar s tušem. Takrat tudi pladnje operem, ker se naberejo zelene alge. S takim tuširanjem se tudi v lončkih odstrani nekaj zelenih alg. Zalivam z deževnico. Na glinoporju se mi ni nabralo še nič belega.
Vlaga in zalivanje: pršiš jih lahko, ni pa nujno potrebno. Zalivam, ko vidim, da je potrebno. Pozimi na 10 do 14 dni. Poleti pa na 4-7 dni dolivaš vodo. Poleti sega voda do 1/3 lončka ob dolivanju, pozimi je dovolj, da je poden pokrit oz. malo več(kar je 1-1,5 cm od dna lončka). Če nimaš pladnja, imaš pa itak vedno isti nivo vode.
Zimsko prezimovanje odlično prenašajo (13-16C). Epidendrum ballerino, dendrobije tipa phalenopsis in druge tropske rastline so na sobni temeraturi pozimi.
Kati