hidrokultura

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a nathos » 02 jan 2007, 05:18

prepona semi- pomeni "delno" ...
Razlika med semihidroponiko in hidroponiko je v tem, da so v hidroponični varianti korenine rastline popolnoma potopljene v vodo, ponavadi pa je na dnu še kamen za razpršilec za zrak, da zračni mehurčki mešajo vodo in jo bogatijo z oksidom.
nathos
Uporabnik
Uporabnik

??

OdgovorNapisal/-a katinka » 20 jan 2007, 17:52

Konec decembra sem po prebiranju tega foruma in opogumljena z vašimi uspehi tudi sama poskusila z glinoporom. Posadila sem dva zelo boga phala, ki sta ravnokar prebolela eno bolezen, dendrobium in oncidium (oba iz baumaxa, oba z zelo nagnitimi koreninami in polomljenimi listki) ter majhen dendrobium hibrid, Vse skupaj sem postavila v pladenj in zalila z vodo (nekje 3 cm), potem sem ga postavila malo bolj v senco in pustila (vmes sem dolivala le malo Medicoplanta za rast poškodovanih rastlin).

Ker po 3 tednih niso kazali nobene rasti ali izboljšanja, sem jih včeraj vzela pod drobnogled in ugotovila, da so jim zgnile skoraj vse korenine (en phal je ostal brez vseh koreninic, dendrobium in oncidium pa imata vse zunanje korenine rjave - takšne so bile že prej (a so takšne korenine gnile?), na sredi, kjer so bile prej bele, pa sedaj ne vidim), dobro gre le dendrobium hibridu, ki je pognal kakšnih 20 koreninic v glinopor in v zrak.

Kaj naj naredim? Ali mora voda iz pladnja kdaj popolnoma izhlapeti in so orhidejce nekaj dni "v sušenju", lahko oncidium ali dendrobium vzamem iz lončka, da vidim, če so notri kakšne koreninice še zdrave oziroma, če kaj na novo poganja? Dendrobiumu rumenijo listki, steblo pa se mu sicer še nič ne guba...

Prosim za kakršenkoli nasvet (čimprej)!!! ker mislim, da umirajo... :cry: :cry: :cry:

Lp Kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a frenky » 20 jan 2007, 18:48

katinka katinka,

korenine si postavila v vodo za 3 tedne in so zgnile :roll:

Kaj si pričakovala kaj drugega :?:

V VODI LAHKO RASTEJO LE TISTE KORENINE; KI SO V VODO ZRASLE 'SAMOVOLNO'

Če rastlino presadiš v glinopor naj voda sega do višine 1 cm pod koreninami. Nove korenine bodo same zrasle v vodo.

Glede tega pladnja mi ni čisto vse jasno. Vsaka rastlina je posajena v svoj lonček, ki naj bo prozoren in seveda brez lukenj, da bo lahko držal vodo.

Namesto Medicoplanta pa je bolje, da si kupiš vitalno rastlino.
Kako ga bo rastlina sprejela če nima korenin? Lahko bi ga uporabila foliarno.

Kateri tip Dendrobiuma imaš?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a katinka » 21 jan 2007, 00:57

Ja tega žal nisem vedela.. :oops: :oops: :oops:

Naj jih sedaj pustim nekaj časa brez vode, da se posušijo? (Nekje sem prebrala da tudi orhideje posajene v glinopor rabijo nekaj časa suho??) Naj jih vzamem iz posodic, porežem gnile korenine in posadim nazaj (če imajo še kaj zdravih)?

Je kakšna možnost, da rešiš phal s tremi 1-2 cm listki brez korenin (na vratu ima pol milimetra veliko zeleno pikico kot da bi hotel pognati korenino) - sedaj je posajen v lubje (stoji na vrhu :?), pokrit je z vrečko, da je notri konstantno zelo vlažno, občasno ga poškropim z medicoplantom.. bi bilo kaj uspeha če bi ga namočila v sredstvo za potaknjence?? :?:

Glede dendrobiuma mi seveda v trgovini niso vedeli povedati, je pa po cvetu sodeč (ki sem ga uspela odpreti namočenega v vodi) in brskanja po internetu, zelo podoben Thong Chai Gold 'Unggarb' (karkoli pač to že je...)

lp kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nathos » 23 jan 2007, 00:35

meni se je tudi zgodilo, da so mi začele gniti tiste orhideje, ki so na začetku lepše delale v hidroponiki. korenin nimam v vodi, pa še vedno gnijejo, orhideje pa odmetavajo liste :(

Nasvet?
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a skrf » 05 mar 2007, 04:01

Spet se javljam v tej temi. Pred kakšnim letom sem presadila nekaj orhidej in zdaj mi en phal že cveti. Ena je na žalost umrla, za nekatere pa še čakam kaj bo, ker se kar dolgo privajajo. Najboljše sta se prijela dva phalaenopsisa ter oncidium in epidendrum.

!!!!!!!!!!!Najprej si dobro preberite vse informacije, je veliko strani na netu (Google npr. "semi-hydroponics orchid")

voda naj bi bila približno do tu:
Slika

Glede presaditve:
Največji problem je s koreninami, ker se rade poškodujejo, ko odstranjuješ substrat. Jaz sem jim ob presaditvi dala še manj vode, de se počasi privadi, potem pa malo več. Ne jih utapljat, v glavnem. Sistem je lahko s preluknjanim lončkom (npr. plastenka), ali s podstavkom, v katerem je voda.
Prvih nekaj zalivanj ne dodajat gnojila.
Potem pa kar dolgo čakaš, da začnejo poganjati nove korenine in stare odmrejo. Včasih pustite, da teče voda skozi cel lonček, da odplakne odmrle delce (sobna temperatura vode in ne preveč močen tok).

V glavnem, ne se bat in prej poglejte slike in navodila.

Za konec pa še mini phal, ki cveti:
(beli madeži na listih so od pršenja, zdaj ne pršim več... zelena zadeva pa so alge)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
skrf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a katinka » 05 mar 2007, 09:01

Cau,
ja, sm tut jaz ugotovila da pr glinoporju ni nc cez noc, tako vse počasi. Sm pa zelo vesela ker sem ravno v glinoporju uspela rešit oncidiuma brez korenin za 500 sit iz baumaxa.Tko da Frenky ne bit pesimist,vsakega mogoče ne moreš rešit, ampak je tok lepši k ti pr kakšnem uspe.
kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a vrtacnik irena » 21 mar 2007, 10:50

Prebrala sem vse odgovore o tej temi, pa še nisem čisto prepričana, ali naj orhideje presadim v glinopor. Ideja se mi zelo dopade, nisem pa čisto prepričana...Prosim vse, ki imate izkušnje s tem, da poveste, kako se je to obneslo v primerjavi s prejšnjo vzgojo.

Lep dan

Irena
Irena
vrtacnik irena
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: vodice

OdgovorNapisal/-a katinka » 21 mar 2007, 18:07

:lol: :lol: :lol:
jst sm za začetek presadila sam tiste orhideje k jih je najmanj škoda za poskusne zajčke
:lol: :lol: :lol:
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a vrtacnik irena » 21 mar 2007, 18:09

Verjetno še najbolj pametno...

lp
Irena
vrtacnik irena
Uporabnik
Uporabnik

cau

OdgovorNapisal/-a katinka » 21 mar 2007, 23:47

Slučajno sem doma najdla med starimi knjigami tanko knjižico z naslovom Hidroponika (Zbirka nasvetov 21, ČZP Kmečki glas). Verjetno jo imajo v knjižnicah.
Vnjej piše, da je možno gojenje tudina razbiti opeki kosčki morajo biti veliki največ 1,5 cm in so podlaga manjšim koščkom in opečnatemu prahu.
Kot primerne orhideje pa navaja cymbidium,coelogyne,cypripedium, in na sliki je še phal.
Najboljš da si izposodite knjižico, nekaj pametnih osnov, kako očistiš korenine pa o gnojenju.
kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a vrtacnik irena » 22 mar 2007, 09:36

Najlepša hvala za odovor, bom poiskala knjižico...

Lep dan še naprej
Irena
vrtacnik irena
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 15 maj 2009, 23:22

Vem, da je bila ta tema aktualna že dooooooolgo nazaj, pa vseeno. Morem povedati, da sem čisto navdušena nad hidroponiko. Najprej sem se začela zato zanimati, ker je moja prva in edina-takrat vanda bolj kot ne životarila z "nogami" v zraku. Tako sem se odločila, da vando posadim v glinopor. Kar hitro se je pokazalo, da ji je to zelo odgovarjalo.Hitro je začela poganjati nove korenine, prej v celem letu ni pognal niti ene korenine in tudi lista ne. potem je začela poganjati vedno nove liste in sedaj ima že dve stebli!! Pred kakimi petimi meseci sem se odločila in posadila v glinopor kar nekaj phalov, ki jim to zelooo odgovarja.Že prej so mi uspevali, ampak sedaj kar poganjajo po vsaj dve novi stebli, nekateri tri. V glinoporju imam tudi cambrije, oncidium, dendrobium....Edino zanima še me, če ima kdo izkušnje kako se v glinoporju obnesejo čeveljčki in miltoniopsis?

LP
|TiNA|
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a katinka » 16 maj 2009, 14:45

Miltiniopsisa sm dva iz Merkurja za 1 € pred več kot letom posadila, cist brez korenin na koncu z življenjem. En ni preživu, ta drug bo zelo kmalu cvetel. Je pa v kuglcah na toploto še bol občutljiv kot v navadnem substratu. Pri poletnih visokih temperaturah rade zgnijejo korenine. Poleti ga imam v hiši na svernem oknu, čim bolj na hladnem.
Prvega čevlčka sem presadila 1 teden nazaj v kuglce. V USA jih imajo zelo veliko v kuglcah, poglej na firstray ali podobno stran na albume.
Ali imaš cimbidiume, zigopetalume tudi v hidroponiki?
lp kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a baucika » 16 maj 2009, 16:03

Tina, a bi zaupala, kako si vando posadila v glinopor, in kako jo zalivaš oz. neguješ. Jaz imam eno vando, ki mi tudi životari in čisto nič ne kaže napredka. Enostavno ne vem, kako bi jo pripravila do rasti.

Hvala in lep pozdrav,
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 17 maj 2009, 11:37

Katinka, cimbidije imam v načrtu presaditi v glinopor v kratkem. Za začetek samo enega, da vidim, če mu bo odgovarjalo. Hvala za odgovor.
Vando sem posadila v večji plastični lonček(da nisem poškodovala korenin s tem, da bi jih tlačila v premajhen prostor). Nekje na četrt lončka od spodaj navzgor sem naredila dve luknjici, čez kateri odteče odvečna voda. V zgornji del lončka sem naredila čimveč luknjic, da zrak še bolj kroži okrog korenin. Potem spodnji del lončka, do tistih dveh luknjic, sem zapolnila samo z glinoporjem, nato namestila vando v lonček in obsipala z glinoporjem. Sedaj vse kar naredim, enkrat na teden dolijem vodo z gnojilom, dokler ne priteče čez oni dve luknjici.

|TiNA|
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baucika » 17 maj 2009, 13:10

Tina, hvala. Bom probala še to, če bo kaj pomagalo. Rada bi videla kak napredek pri njej. Ostale mi lepo delajo, edino ta nekaj štrajka.

lp
baucika
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 17 maj 2009, 14:09

Evo, tu še je fotografija:
[url=http://www.mojefotke.si/photo/index/id/19803]
Slika
[/url]
Aja, pa glinopor najprej speri pod vodo, potem pa ga daj namakat v vodo+gnojilo čez noč. Šele nato posadi vando. Pa prvi mesec zalivaj samo z vodo, potem pa dodaš vodi gnojilo(malo manj kot je v navodilih).
Upam, da bo tvoja vanda oživela kot moja.

LP
|TiNA|
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frungidungi » 18 maj 2009, 13:44

Jaz bi pa samo se to omenla, da niso vsi glinoporji enaki. Tudi na strani firstrays.com je to razlozeno. In sicer je fora, da imajo razlicni glinopori zelo razlicne kapilarne sposobnosti. Sama sem jih nekaj preizkusila in vecina z nasega trzisca ni vode potegnila v visino vec kot 2 cm tako da sem bila ze cisto zafrustrirana, ker se mi je zdelo neumno tako stvar iz tujine narocat. Potem sem pa se kupila glinopor Blusana iz Merkurja in hvala bogu! ugotovila, da ima priblizno podobne lastnosti kot tisti, ki ga prodajajo na firstrays.com. Komurkoli, ki ga zanima semi-hidroponika (oz. S/H kot se pogosto krajsa na ang. forumih) stran zelo priporocam. Tudi tip, ki jo ima je zelo v redu in zelo pripravljen deliti informacije z ostalimi.

Sama gojim orhideje tako odkar sem se zacela z njimi in je do sedaj vsem vsec z izjemo Cymbidije, ki pa sem jo tudi presadila v nepravem casu (jeseni). Je namrec zelo dobro, da se to naredi spomladi oz. ko poganjajo nove korenine, ki se bodo prilagodile na nov substrat in bodo zamenjale stare, ki pa scasoma menda odmrejo. To sicer ne drzi za vse vrste, sploh Phali in Brassie se zelo lepo prilagodijo na semi-hidroponiko.
frungidungi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a baucika » 19 maj 2009, 08:12

Tina hvala. Res ti lepo raste. Upam, da mi jo bo uspelo spraviti k rasti.

lp
baucika
Expert
Expert

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov