hidrokultura

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a vlastac » 14 avg 2006, 18:38

Pozdravljeni
že kar nekaj časa spremljam vaše izmenjave mnenj in slik .Ko vidim vaše phale.....za takšne bi "ubijala" :) Obožujem jih a NOBEN MI NE CVETI.
Moji phali so stari 5 let in manj.Na začetku nastavijo steblo,cvetove ,potem pa en velik nič.Hodim okoli njih,se pogovarjam z njimi ,vsak dan jih najmanj dvakrat pogledam na koncu pa razočaranje. Zalivala sem jih 1X tedensko. Včasih se mi je zdelo,da so se cvetovi lepo držali dokler jih nisem zalila.Vodo imam postano in ne deževnice,morda je to vzrok?V času letošnjega dopusta pa ....zaliti so bili vsak dan (narobe razumljena navodila) ,listi so postali čisto mehki in zgrbančeni.Ko sem jih presadila so bile vse korenine zgnite.Ker nimam več kaj izgubiti sem jih posadila v glinopor po vaših navodilih.Sedaj upam a me veselje počasi že mineva.Mogoče ve kdo kaj delam narobe?Pred dvema mesecema kupljen cvetoči phal pa lepo uspeva pa delam z njim enako kot z ostalim(tega zdaj nisem presadila)
Za kakršenkoli nasvet hvala in lep pozdrav
vlastac
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gorga » 30 avg 2006, 14:55

Mojcica,

a mi lahko prosim svetuješ katero hidroponično gnojilo naj izberem in kje ga dobim?

Sem se odločila, da tudi jaz sprobam to tehniko, ker imam trenutno na razpolago mlade poganjke.

Hvala in lp!

Urška
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a mojcica » 30 avg 2006, 22:17

Gorga
Uporabiš lahko praktično vsako mineralno, vodotopno gnojilo primerno za orhideje. V nekajkrat manjši koncentraciji od priporočeno za običajno gojenje. Če znaš angleško si oglej zelo zanimivo stran na to temo (sem jo že omenila v tej temi) http://www.firstrays.com/ Poleg morja informacij ima tudi spletno trgovino. Od njih sem dobila gnojilo, ki ga zdaj uporabljam, namenjeno izključno hidroponskemu gojenju orhidej. Imajo pa še morje zanimivosti, o katerih pri nas lahko le sanjamo. Prej omenjene spodbujevalce rasti, vitamine, dodatke take in drugačne. Stroški pošiljanja niso ravno majhni, upoštevati je potrebno tudi carino.

Bungee
Opažam, da je boljše, predvsem za katleje, da do naslednjega dolivanja vode počakam dokler prejšnja ne izhlapi. Oncidiumi, epidendrumi, faleonopsisi, kambrije,.. so stalno žejni. Za katleje pa tudi na splošno velja, da naj se substrat skoraj popolnoma izsuši preden ga ponovno zalijemo. Rekla bi, da je zlato pravilo opazovanje in nabiranje informacij o naših ljubljenkah. Če potrebujejo hladnejši, suh počitek ji ga omogočimo. Orhidej obstaja malo morje vrst. Vsak vir, vsaka knjiga navaja drugačne številke, kar nam da misliti.
Mojca
mojca
mojcica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a bungee- » 31 avg 2006, 09:15

Hvala za odgovor Mojca! Sem premaknil vse svoje phale v "kuglice" in po približno treh, štirih dneh mi je en od njig odprl nov cvet in bujno začel poganjat nove popke :o . Na začetku sem bil kar malo šokiran kako hitro se je začelo vse skupaj odvijat in prav užitek je gledat rast orhidej.
Mislim, da bodo vse prihodnje orhideje pristale v glinoporju. 8)
S kladivom in dinamitom je možno vse!
Panta je v doziranju.
bungee-
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a gorga » 31 avg 2006, 15:00

Še eno vprašanje: kolik mora biti velik lonček glede na rastlino?

Lp, Urška :)
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a bungee- » 31 avg 2006, 15:26

Po podatkih, ki sem jih našel na netu je velikost predvsem odvisna od tega koliko je korenin. Se pravi če ni veliko korenin, potem je lahko tudi lonček manjši. Je pa treba upoštevati to, da potrebuješ nekje 3-4 cm višine kjer bo glinopor potopljen v vodi. Ko pridem domov, bom poslikal primer steklene vaze, v kateri imam zadnje nabavljeno orhidejo. Trenutno še ne cveti (kupil sem jo za cca 1000Sit in bila je v ne preveč dobrem stanju), venda pa že poganja nove koreninice in to po cca 5-6 dneh v glinoporju :D
Panta je v doziranju.
bungee-
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a breathe » 23 sep 2006, 12:49

Lepo pozdravljeni,
mene pa glede na to temo zanima predvsem loncek. V eni angleski vrtnarski enciklopediji sem namrec prebrala, da das loncek, v katerem je glinopor in rastlina, v drug neodceden loncek v katerega pol nalijes vodo. Bi se obneslo če bi raslino ze prvotno posadila v neodceden loncek? Kako pa je s temi luknicami ob straneh loncka?Je lahko loncek brez lukenj ob strani??
Vnaprej hvala za odgovore,

lep dan :)
breathe
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a bungee- » 02 okt 2006, 23:42

Jaz imam obe varianti. Posode, ki so toliko prozorne, da se vidi višina vode so brez luknjic. Posode, ki pa so neprozorne pa imajo luknjice v višini do kjer mora biti voda, tako da zaliješ toliko da priteče voda ven, potem je dovolj zalito 8)
Panta je v doziranju.
bungee-
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gorga » 03 okt 2006, 20:45

Ojla!

Jaz nimam luknjic v lončku, ker imam glinenega. Vodno rezervo imam kar v plastičnem podstavku. Tako tudi lepo vidiš kdaj zmanjka vode in samo doiliješ.

Orhideje zelo lepo uspevajo!

Lp :D
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a natka » 23 okt 2006, 12:55

Tudi jaz sem probala to tehniko in me zanima kaj naj naredim sedaj ko se mi je na glinoporju začela nabirati plesen. Ali naj orhidejo Phal presadim v drugi glinopor ali kaj?:oops:

Za nasvet se lepo zahvaljujem in lp
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a malena » 23 okt 2006, 21:58

Če je glinopor samo bel po vrhu, to ni plesen in pusti zadevo lepo pri miru.
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a natka » 24 okt 2006, 08:33

Ja mislim da je samo po vrhu bel, ker sem gledla spodaj so korenine zdrave. Kaj pa je to drugače?

Hvala za hiter odgovor.

lp
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a bungee- » 24 okt 2006, 08:53

Posode v katerih imam luknjice sem dodobra splaknil s toplo vodo. Tam kjer pa nimam luknjic sem pa vse skupaj stresel ven, dobro splaknil glinopor z vročo vodo, potem pa počasi dal vse skupaj nazaj, pa še to je bila le ena orhideja drugje me zadeva ne moti.

Če pa kdo ve kaj se to nabere gor naj napiše, sem firbčen.
Panta je v doziranju.
bungee-
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nathos » 24 okt 2006, 16:56

če preveč gnojiš, je možno, da se na vrhu naberejo soli, saj se voda z raztopljenimi mineralnimi snovmi kapilarno prenaša proti vrhu, pri čemer voda v najvišjih kuglicah izhlapi, ostanejo pa soli, ki so bile raztopljene v njej. Ena od možnosti ... Poskusi jih izplakniti ...

L.p.
Jure
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a natka » 25 okt 2006, 08:11

Ja bom jih poiskusila izplakniti z vodo. Sam to po mojem ne bo dolgo držalo, ker ko zalivaš se pol tak spet naredi gor.

Hvala za nasvete in lp :)
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a nathos » 02 nov 2006, 15:10

na kakšen način naj gnojim orhideje v hidroponiki? Sama voda, čeprav z določenimi dodatki hranil po navodilih proizvajalca, se mi zdi premalo, saj so navodila prirejena za terrakulturo, pri čemer rastline dobijo še nekaj hranil iz organskega substrata.
Naj torej vodo, v kateri stojijo glinopor kuglice dodatno obogatim z gnojilom?
Kaj pa, da bi prekuhal lubje, ki ga uporabljam za substrat in v tisto vodo dodal še hranila?
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a malena » 02 nov 2006, 16:19

Ne preveč eksperimentirat, če je Amerika že odkrita. Lahko ti povem svoje izkušnje. Jaz imam skoraj vse orhideje v glinaporu, konkretno phale (delajo cvetna stebla), čeveljčke(bo cvetel pravkar), colmanaro(zacvetela in odcvetela), dendrobiume, oncidium in cambrie ter vando. Vse super dela, nobenih problemov. Postopam pa tako: Vsak teden dam en pokrovček gnojila za orhideje v 3 litre destilirane vode in s tem zalijem do vrha. Odvečno vodo odlijem in pustim korenine cca 2 cm v vodi. Vmes pršim z destilirano vodo, kadar se spomnim (večkrat dnevno).
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a nathos » 05 nov 2006, 23:45

poj tud za glinopor po navodilih proizvajalca?

Meni so tudi phalaenopsisi končno začel poganjat cvetna stebla, ampak to verjetno bolj zarad nočnih temperatur na oknu, kot zaradi hidroponike.
Drugače sem pa imel enega phala, ki je imel samo 2 korenini (ja, bogi ...) in sem ga dal v glinopor, pa se zdaj pripravlja na cvetenje, čeprav drugih korenin ni pognal - mogoče notri, pa da ne vidim - in tud tistidve rasteta preceeej počas - prb 1 cm na mesec, ampak to bodo verjetno T krive ...

Dendrobium mi pa noče najbolje delat v glinoporu ... psevdobulbe - stebla ima še vedno precej nagubana ...
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 19 dec 2006, 20:38

Dolgo sem premišljevala ali bi poskusila z glinoporom.
Evo poskusila sem in bomo videli kaj bo.
Res pa je ,da sem posadila samo nekaj orhdejc.
Dendrobium, miltonije in par phalov.

Upam, da bo uspelo!

lp
Romana
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Nova » 20 dec 2006, 10:02

malena je napisal/-a:Če je glinopor samo bel po vrhu

To je lahko apnenec iz vode. S kakšno vodo zalivaš?

Na prejšnji strani navajate izraz "semi-hidroponika".
Zanima me, kaj pomeni predpona "semi" in kakšna je razlika med semi-hidroponiko in hidroponiko ali hidrokulturo. Ali je hidroponika bolj slovenska beseda kot hidrokultura.
Nova
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov