help!!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

help!!

OdgovorNapisal/-a zarja » 26 feb 2005, 15:12

Najprej lep pozdrav vsem skupaj, sem nova na forumu. odkrila sem ga šele včeraj.

Imam velik problem s svojim Phalaenopsisom. Vem, da sem narobe skrbela zanj, ampak ne vem kako naj sedaj ukrepam! Se v naprej opravičujem za dolg post. Upam, da bo kdo pomagal.

Kot sem kasneje ugotovila, sem delala vse narobe - kako tudi ne, saj še nikoli nisem imela orhideje, pa nihče mi ni prav svetoval.
Imela sem ga na pisalni mizi, ki je le pol metra oddaljen od radiatorja. :(
Ni bil na direktni svetlobi, imel pa jo je premalo - od okna oziroma balkonskih vrat je bil oddaljen pol metra, za sobo pa se nadaljuje še meter zastekljenega balkona. Rekli so mi, naj ga dokaj redno zalivam - sem ga zalila na 3-4 dni. Ko je začela revica pešati, pa sem jo še presadila - in to v humus!! :cry:

Ko sem jo presajala, sem ugotovila, da so bile korenine in zemlja kar precej mokre - to pa ni dobro :( Najbrž sem jo utaplala, hkrati je bila na premalo svetlem, prevročem in ker se balkonska vrata odpirajo, še na prepihu! :( :(
Boga rožica je najprej odvrgla en popek, zdaj je že drugi čisto suh. Rumeneti je začel en list, zdaj rumeni že drugi! HELP!

Preselila sem jo na kuhinjsko okno, kjer bo imela več svetlobe. Lonček in podstavek sem dala v posodo z vodo (nima stika z vodo) in jo škropim 1x na dan po listih in zračnih koreninah. Radiator sem dala na minimum.

Kaj lahko še storim?? Si bo opomogla? Kaj pa glede humusa - znova presaditi je najbrž ne smem? (presadila sem jo pred nekaj dnevi)

Upam, da se je komu dalo vse to nakladanje brat in mi bo lahko kaj svetoval.

pozdravček vsem!
zarja
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Breda » 26 feb 2005, 20:32

Pozdravljena in dobrodošla, bomo držali pesti za tvoj phalaenopsis!
Drugače si naredila, kar se je dalo, ga pa vseeno ponovno presadi v substrat za orhideje, pa zeloooo na rahlo - nikakor ga ne potlači okrog korenin ali kaj podbonega, samo nasuj ga, če je mogoče, pa vzemi prozoren lonček. Potem ga pa kake 2 do 3 tedne ne zalivaj, če ima še dovolj zdravih korenin (lahko tudi zračnih), si bo opomogel. Korenine, ki so (če so) zgnile, pa poreži. Teoretično bi morala odrezati tudi cvetno stebelce (da rastlina ne porabi preveč moči za cvetenje in si lahko opomore), ti pa prišepnem, da mi je že uspelo obdržati cvetke, tako da mogoče s to "ta hudo" operacijo še malo počakaš.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zarja » 27 feb 2005, 12:37

Breda najlepša hvala za odgovor! Tudi jaz držim pesti za mojo rožico.
Kaj naj odrežem tudi tiste zračne korenine, ki so se posušile?
zarja
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Breda » 27 feb 2005, 16:49

Tudi, če so res povsem suhe. Če za katero nisi prepričana, da je čist preč, jo pa pusti!
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zarja » 28 feb 2005, 11:39

Breda: Še neki me zanima... Včeraj sm si ogledala njene notranje korenine...kako prepoznaš, da so za preč? Večina je takih, da če jih primeš imaš občutek, kot da so prazne, mehke, po volumnu tanke, kot da ni nič noter (kot da je samo ovoj). Ne zdijo se mi pa gnile (vsaj ne na tak način, kot zgnije zelenjava v hladilniku).
hvala še enkrat, papa.
zarja
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Breda » 28 feb 2005, 15:03

Res niso videti kot gnila solata :lol: , ampak če je ostal samo rjavkast ovoj in "nitka" v njem, so za stran. Zdrave korenine so polne, čvrste (pozor, se z lahkoto zlomijo!), sivkaste barve in pozelenijo, če jih zmočiš.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 39 gostov