Grozno spoznanje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Grozno spoznanje

OdgovorNapisal/-a Breda » 08 okt 2004, 15:50

Privlekla sem si novo orhidejo in z grozo ugotovila, da imam zdaj več orhidej kot prostora zanje na tisti bedno majhni okenski polički. Tokrat sem se še rešila in tale novi phal. obesila pred okno, za naprej sem pa sklenila, da sploh in pod nobenim pogojem ne pride nobena orhideja več k meni. Saj se bom tega lepega, pametnega in koristnega sklepa držala (vsaj nekaj časa, kolikor se poznam :roll: ), ampak za vsak primer bi pa vseeno rada kaj izvedela o gojenju orh. pri umetni svetlobi (imam še malo prostora ob eni steni, kjer pa ni dovolj svetlo). Saj sem že prebirala strašno imenitna razpravljanja o takih in drugačnih kraticah (ugibam, da za žarnice), razumela pa presneto malo. Ali mi lahko kdo preprosto, za telebane, pove, kako in s kako lučjo bi osvetlila orh. (ozka polica ob steni, dolga med 1,20 in 1,50m)? Ali pa kak link do (preproste gospodinjske) razlage - lahko tudi nem., angl. ali franc.?
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 08 okt 2004, 20:23

Jaz se soočam z isto težavo: malo okno, ne dovolj svetlobe pa še mačko imam, ki izjemno rada skače po oknu, potem pa vesta kaj sledi :( Tako, da sem moral orhideje začasno premestiti k prijateljici. :cry: Seveda so se vse zaradi šoka otresle cvetov, a vsaj preživele so :? Jaz bi jih gojil v nekakšnem visokem terariju brez živali, ki naj bi posnemal nekakšen ekosistem.
Torej, kako je z umetno osvetlitvijo :?:

Have fun 8)
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a goranrasic » 08 okt 2004, 22:02

Jst sem imel isti problem. Zdaj sem kupil dve 60W "natur-blue" žarnice in jih namestil nad orhideje. Zdaj zaenkrat še čakam, če se bo kaj spremenilo ali bodo lepo naprej rasle.

Goran
goranrasic
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a izu » 28 okt 2004, 17:03

Odvisen kak terarij oz. polica.Če bo manjši terarij nekje ene 2 žarnicvi če bo večji in pa polica pa kako neonko za rože ki jo pa dobite pri kakih električarjih (uprašajte hrovatine če priporočajo kake žarnice ali pa neonke)
Jaz sem si lepo na oknu za zdaj ko je noč bolj kmalu naredil da sem dal eno žarnico za rože.za v terariju pa je pomembno prezračevanje,jaz sem naredil
tako da sem naredil diagonalno luknjo vendar je treba narest kar ene par lukenj ker je boljše prezračevanje pa mogoče še kak tih ventilator ki pa je malo več.No da na hitr napišem o prezračevanju kar sm hotu povedat:Pri terariju naredite na eni strani zgoraj(levo) na drugi strani pa spodaj (desno) v premeru 5 cm luknjice ali pa kar eno večjo luknjo ki jo prekrijete z mrežo za vsak slučaj.Če oa bi kdo hotel imeti kake živali naj me kontaktira da kake priporočam.

LP Luka
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a frenky » 30 okt 2004, 17:09

glede svetlobe: če je v tvojem senčnem kotičku kaj svetlobe ti neonka oz. žarnica kaj dost ne pomaga(po mojih izkušnjah ta stvar nima smisla ni vizualnega učinka je pa bolje kot nič). Orhideja bo vedno silila proti sončni svetlobi. Seveda ti bo hvaležna za dodatno svetlobo vendar ne raste pokončno temveč v smeri SONČNE svetlobe. lahko jo obračaš (pogosto) vendar naj bi pri tem porabila rastlina kar nekaj energije.
V svojem "terariju" imam neonko samo v obdobju ko je dan krajši, celodnevno osvetlevanje se ni obneslo. Imam pa neonko Floura od OSRAM-a.
Če maš pa kej cvenka preveč si pa nabavi kako visokotlačno svetilko, rastlinjak pa.... se hecam predrago za hobi.

Zračenje: tetari imam na vrhu odprt, v spodnjem delu pa dva ventilatorja od računalnika (oba priklopiš na 12V adapter pa lepo počasi mešata). Korito služi za zalogovnik vode tako da je zmeri lepo vlažno (zjutraj okol 90% čez dan pa 75-85%)
Terarij mam na oknu in mislim da je to kar dobra rešitev.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 20 jan 2008, 19:21

frenky je napisal/-a:Zračenje: tetari imam na vrhu odprt, v spodnjem delu pa dva ventilatorja od računalnika (oba priklopiš na 12V adapter pa lepo počasi mešata).

Kje si dobil 12V adapter in koliko je stal?
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov