Gobe v lubju phalaenopsisa?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Gobe v lubju phalaenopsisa?

OdgovorNapisal/-a Rebecca » 18 maj 2008, 12:54

Pozdravljeni!

Imam 5 phalaenopsisov, starih od 4 mesecev do 2 leti, ki vsi stojijo na okenski polici na vzhodni strani. Od tega štirje bujno cvetijo. Zalivam jih na 9-10 dni in to tako, da vodo nalijem v lonček in pustim stat pol ure, nato vodo odlijem in odcedim iz lončka. Nato še ponavadi čez dan ponovno odlijem vodo, če se nabere v lončku.
Danes sem jih ravno zalivala in sem opazila nekaj čudnega. Moj največji phal, ki sem ga kupila pred 4-imi meseci v Ocean Orhids in mu sedaj počasi odpadajo cvetovi, je imel spodaj v lubju dve takšni mali, po videzu sodeč, 2 cm veliki beli gobici. Sicer sem ju odstranila, ampak ne vem, če je še kakšna drugod po lubju. Bi bilo bolje, da jo presadim? Sicer pa ima ta phal zelo lepe zelene korenine. Je možno, da se je voda predolgo zadrževala v lončku?
Pa še eno vprašanje imam. Na drugih dveh (zelo cvetočih) phalih sem na steblih med cvetovi opazila takšne mini mini (cca 1-2 mm) prozorne kapljice, ki so bile po otipu malo lepljive. Kaj pa je to?

Sem že veliko prebrala o orhidejah, ampak tega pa še nisem zasledila, zato bi bila zelo vesela, če bi mi kdo izmed poznavalcev tukaj lahko podal kakšno mnenje o teh stvareh.

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.

Lp vsem!
Rebecca
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a dkivi » 19 maj 2008, 23:20

tiste kapljice naj te ne skrbijo
kar se gobic tiče,je pa vseeno bolje da odstraniš tiste kose lubja na katerih opaziš micelij (razpredene drobne belkaste nitke)
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Rebecca » 24 maj 2008, 19:25

Hvala za odgovor! Bom upoštevala nasvete.

Lp vsem!
Rebecca
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 27 maj 2008, 19:35

Tole sem danes opazila na phalu. Pred 10 dnevi, ko sem ga nazadnje zalivala tega še ni bilo. Smrdi pa po gobah.

Mogoče kdo ve, kaj je to in ali je škodljivo?

Slika
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 28 maj 2008, 09:15

Čez noč sem ga postavila drugam, ampak je bil v isti sobi. Danes zjutraj je bila tista stvar čisto posušena in je odmrla. Upam, da se ne bo več pojavila.
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

OdgovorNapisal/-a dkivi » 30 maj 2008, 00:06

brez podrobne analize je težko reči ali gre za plesen,gljivo ali pa za micelij.glede na to da se je že posušilo in odpadlo se nagibam k slednjemu...vsekakor pa ni dobro da se ti razraste po listu
dkivi
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov