Gnojilo za orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Gnojilo za orhideje

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 11 jul 2003, 17:14

Hay!
Zanima me, katero gnojilo je najboljše za orhideje?Mirči
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 12 jul 2003, 20:32

Samo da je za orhideje ostalo ni pomembno :P Jaz sem kar tistega vzela ki so ga imeli. Oziroma ne vem katero je najbolse :oops: lp IG
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 13 jul 2003, 15:30

Tudi jaz sem mislila tako, vendar sem se hotela prepričati. :D Hvala pa lep pozdrav!!! :D
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

Gnojilo za orhideje

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 30 jul 2003, 22:12

Pozdravljeni,
pri gnojilih za orhideje ni vseeno katerega uporabite, saj doloceni vsebujejo prevelike kolicine N:P:K-ja. Vec kot , 4% N + 5% P + 6% K je po mojem ugotavljanju absolutno prevec.
Delala sem nakaksno raziskavo in ugotovila, da je gnojilo, tekoce Compo Sana najboljse, vsaj pri meni se je tako pokazalo, predvsem za majhne rastlince.
Veliko uspeha in lep pozdrav
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a URBAN » 03 feb 2004, 18:07

Živjo!

Verjetno je že res malo pozno, ampak vseeno bi dopisal, da se ne strinjam z crash_recovery.
V 20 dneh, je morala, ta tvoja raziskava, res pokazati očitne rezultate :roll: , sploh če si poskusila z več gnojili :D

Osebno obožujem orhideje, zato sem tudi jaz poskusil veliko variant gnojil.

Verjeli ali ne, obstaja neko slovensko gnojilo, specialno za orhideje z izvlečki iz hrastovega lubja. Orhideje so lepe, bujne in cvetoče, kot da bi prekipevale od življenja.
No sam sem imel najboljše rezultate ravno z tem gnojilom! Ni vse kar je tuje tudi najboljše !!

Mislim, da je proizvajalec Agrolit. Sicer se ga težko dobi, ampak poskusiti ni greh.

Prijazen pozdrav!
urban
URBAN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a misa » 03 feb 2004, 23:26

Moje raziskave- testi, so trajale tri leta, tako je bil rezultat, ki sem ga delala kar natančen.
Uporabila sem različna gnojila in rastlinam zagotovila enake pogoje.
Nisem omenjala cvetenje, saj je za cvetenje rastlin potrebno drugačno gnojilo (sestava), kakor za rast.
Skratka pri majhnih rastlinicah in rasti, sem se vedno absolutno prepričana, da je najboljše gnojilo od Compo Sane. Nikakor pa to nisem trdila za cvetenje, saj pri odraslih rastlinah nisem delala testov, kajti težko je dobiti enako populacijo rastlin in jim zagotoviti enake pogoje.
Vsaka ti čast, če ti je to ratalo.

lp
misa
Guru
Guru

o gnojilu

OdgovorNapisal/-a barbi75 » 06 mar 2004, 22:01

Živjo!

Jaz sicer nisem delala raziskav, uporabljam pa gnojilo od Agrolita, ki ga je omenil Urban, pa sem zelo zadovoljna z njim. Kupila sem ga pa v Kalii (bivša semenarna na Rudniku v Lj). Prav tako je v redu tudi eno kapljično gnojilo (zelo "user friendly" - vtakneš v zemljo, pa je), samo se sedaj ne morem spomniti, kako se imenuje, dobiš ga pa povsod.

Zanima me pa, če ima kdo izkušnje s foliarnim gnojenjem (po listih), in kakšne so.

lp. Barbara
barbi75
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Novo mesto oz. Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tj » 14 mar 2004, 10:07

Barbi 75:

Lahko napišeš ime tega gnojila?
Jože
tj
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tj » 16 mar 2004, 20:24

Izvedel sem ime gnojila za Orhideje. Imenuje se Cvetin, specialno gnojilo za Orhideje z izvlečki hrastovega lubja. (Agrolit d.o.o. Litija.)
tj
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 22 mar 2004, 16:39

Katero gnojilo pa je potem najprimernejše? Jaz uporabljam Flortis, pa ni bilo do sedaj še nič narobe (upam, da tudi ne bo!)
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a manca1 » 07 apr 2004, 20:56

Živijo!

Jaz imam eno samo palenopsis pa mi že od začetka decembra cveti in dela nove popke in nič ne kaže, da bo kmalu nehala. Vsak dan jo zjutraj popršim z mehko vodo in je s tem zelo zadovoljna. Na kakšen drug način (potapljanje, "običajno" zalivanje) je skoraj ne zalivam (mislim, da od decembra le ene trikrat).

Zanima me kako pomembno je gnojenje z umetnimi gnojili in ali mogoče obstaja kakšna alternativa. Zadnjič sem namreč v Obiju gledala gnojila pa se mi zdi, da jaz ene flaše za eno orhidejo ne bom porabila v 100 letih.

Bi prosila za mnenje. Hvala!

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 01 jun 2004, 20:16

Jaz sem bil pa danes v Kalii na Rudniku, in ko sem prijazno prodajalko vprašal, če imajo gnojilo za orhideje, ki ga proizvaja Agrolit d.o.o., me je napotila na drugo stran trgovine, kjer sem s presenečenjem ugotovil, da so kar lepo založeni s tem gnojilom. A ne samo s tem! Imajo veliko vrst gnojil, ki jih proizvaja Agrolit, tako da ne vem, če ga je res tako težko dobiti. Se je pa najbrž Urban malo zmotil.

Mejte se!
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a jakolic11 » 16 sep 2006, 14:46

jaz uporabljam gnogilo flortis (NPK 5-5-5 z mikroelementi) in me zanima če je lahko primerno za foliarno gnojenje (na plastenki nič ne piše) ?
jakolic11
Expert
Expert

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 18 sep 2006, 10:17

Par resnic po mojih izkušnjah in pogovorih s profesionalnimi gojitelji orhidej:

1. Noben profesionalec ne uporablja 'gnojil za orhideje' pač pa navadno mineralno NPK mešanico. Torej, specializirano gnojilo za orhideje je mit. Izvlečki hrasta..hohohoho :lol: . Kje pa so izvlečki hrasta, pri orhidejah, ki rastejo v naravi?!?

2. Taisti profesionalci uporabljajo kombinacije vsaj treh formul NPK ja:
20:20:20 - 8:16:32 - 12:36:18 iz katerih namešajo ustrezno količino vsakega od njih za določeno fazo razvoja orhidej. Torej ne drži da ne sme biti več kot 4:5:5, kot je nekdo omenil... Dobro je vsako gnojilo, kjer je bistveno le, da pred cvetenjem vzamete tistega z več fosforja med rastjo pa tistega z več dušika.

3. Gnojilni koncentrati v 'flaškah', ki se vpičijo v lonček dobesedno skurijo vse korenine neposredno na poti tekočine do dna lončka. Takšno gnojenje koristi le koreninam, ki so dovolj oddaljene od flaške, torej še en 'user friendly' komercialni ultra nateg na suho.

4. Gnojilo za foliarno gnojenje ne sme vsebovati klora in natrija. To je vse. Izključno foliarno gnojenje je zakon, ker je kopičenje gnojila v lončku zaradi tega manjše.

5. Poznam ljubiteljske gojitelje, ki nikdar ne gnojijo, ker se jim ne da s tem ukvarjat oziroma tega postopka ne razumejo. Njim orhideje sicer nekoliko počasneje rastejo in manj cvetijo pa vendar...Manj skrbi imajo in nimajo nevarnosti za napake pri doziranju...

Odloči pa se naj vsak sam.

LP, faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 19 sep 2006, 05:07

faneblopsis je napisal/-a:5. Poznam ljubiteljske gojitelje, ki nikdar ne gnojijo, ker se jim ne da s tem ukvarjat oziroma tega postopka ne razumejo. Njim orhideje sicer nekoliko počasneje rastejo in manj cvetijo pa vendar...Manj skrbi imajo in nimajo nevarnosti za napake pri doziranju...

Manj rastejo in cvetijo? S tem se ravno ne bi strinjala. Poznam nekoga, ki ima polno stanovanje orhidej in jih zaliva z navadno vodo, direkt iz pipe in nikoli ne dognojuje in delajo lepše kot moje. Tako so mogočne, da ima ena kar prek 80 cvetov
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a victory » 19 sep 2006, 08:33

Tudi sama imam kar precej orhidej in tudi moje
še niso okusile nobenega gnojila .
Zahvala njim ,da krasno uspevajo,cvetijo,
vsi ki jih vidijo so blazno navdušeni in marsikdo si je tudi sam
omislil okenjsko polico s temi lepoticami
victory
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: slov.bistrica

OdgovorNapisal/-a Genesis » 14 sep 2008, 09:22

Najbrž je dosti odvisno tudi od sort orhidej?
Genesis
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: lavrica

OdgovorNapisal/-a katinka » 22 sep 2008, 21:35

Oh, tole je pa kar hudo. Mogoče si boste morali kaj o gnojenju prebrati.
Ja nekatere vrste je najbolje ne gnojiti, nekatere pa lahk več gnojiš.
Pri opisih na internetu piše kakšno gnojenje potrebuje posamezna orhideja!

faneblopsis je pozabil še povedati, da če imaš močnejšo koncentracijo npr 21:7:21 in 10:52:10 kot jo imam sama, gnojila pač veliko manj uporabiš.
Tudi ni pomembno ali gre za tekoče ali sipko gnojilo, pred zalivanjem moraš mešanico vedno pretresti.
Pri gojenju v navadnem substratu brez gnojenja gre, pri hidroponiki pa se spremembe na rasti pojavijo že v 3 mesecih - predvsem če premalo gnojiš. Soli , ki nastajajo od gnojenja pa enostavno spereš s tekočo vodo. Težko tudi predoziraš, ker 1x na mesec substrat spereš.
lp kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov